Ondergrondse energieopslag Twente
Duurzame energietransitie speelt een belangrijke rol in het in 2019 vastgestelde Nationaal Klimaatakkoord. Voor Twente wordt dit in de Regionale Energiestrategie (RES) uitgewerkt. Hierin streven partijen naar een klimaatneutraal Twente in 2050, en waar mogelijk naar energieneutraliteit.
Voor deze ambitie is opslag van duurzame energie cruciaal. De Twentse ondergrond kan daarbij een belangrijke rol spelen. Twente heeft zout- en gasvoorkomens waarin structurele energieopslag kansrijk is. Deze opslag kan ook nationaal een belangrijke rol spelen. Dit biedt kansen én risico’s voor Twente.
Het doel
De technische, economische en ruimtelijke geschiktheid van opslag in de gasvelden en zoutstructuren kent nog veel vragen. Om die te beantwoorden is locatiespecifiek onderzoek nodig. Het zijn deze vragen waar Saxion, samen met diverse partners, voor Twente onderzoek naar doet. We kijken naar de wijze waarop ondergrondse energieopslag in Twente kan bijdragen aan de energietransitie in Twente én in Nederland. En hoe deze opslag concreet zó kan worden gerealiseerd dat kansen voor Twente worden verzilverd en risico’s beperkt blijven. We werken uit wat dat vraagt van betrokken gemeenten, provincie en Rijk en wat het vraagt en betekent voor overige stakeholders. Hiermee dragen we ook bij aan de landelijke ontwikkelingen en onderzoeksvragen hierover.
Met dit onderzoek dragen we concreet bij aan de duurzame energietransitie en aan kennis over, en draagvlak voor, het omgaan met de ondergrond. Daarnaast versterken we het netwerk rondom de energietransitie en ondergrond in Twente, met regionale en landelijke partijen.
Meer weten?
Wil je meer informatie over dit onderzoek? Neem contact met ons op: