Positieve Gezondheid, Leefstijl en Leiderschap
De gezondheidszorg van nu is niet meer primair het voorkomen van ziekten. Mensen willen gezond blijven en mee blijven doen in de samenleving. De mens zelf moet centraal komen te staan en niet de ziekte. Om dit te bewerkstelligen en bij te dragen aan een positieve samenleving moet er meer aandacht geschonken worden aan gezondheidsbevordering en eigen regie bij de patiënt. Oftewel: van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag.
Het aandachtsgebied Positieve Gezondheid, Leefstijl en Leiderschap wordt ontwikkeld in samenwerking met het MST en sluit aan bij de aankomende visie ‘Centrale visie Medisch Spectrum Twente op vitaliteit en leefstijl’. Primaire doelstellingen binnen dit aandachtsgebied zijn:
- Het implementeren van Positieve Gezondheidsbenadering in de gezondheidszorg en het onderwijs
- Het bevorderen van leefstijl vanuit de intrinsieke motivatie van de patiënt, burger, medewerker zelf
- Het vergroten van leiderschap van gezondheidszorgprofessionals
Onderzoekslijnen
Positieve Gezondheid biedt een nieuwe gezondheidsbenadering met een bredere kijk op gezondheid die de nadruk legt op het versterken van eigen regie en veerkracht en veel meer aansluit bij de intrinsieke motivatie van de patiënt zelf; leefstijlverandering past goed bij Positieve Gezondheid. Werken vanuit Positieve Gezondheid vraagt om scholing en training van huidige en toekomstige gezondheidsprofessionals.
Een gezonde leefstijl draagt bij aan zowel geestelijk als lichamelijk welbevinden en kan zelfs ziektes helpen te voorkómen. Juist ook in een ziekenhuis kan nog veel winst worden behaald door meer de nadruk te leggen op preventie en niet enkel de focus te leggen op behandeling. Daarvoor is een goede overdracht en samenwerking met de eerste lijn nodig.
De Best Practice Unit methode wordt doorontwikkeld, waarin de focus ligt op het vergroten van het leiderschap van de gezondheidszorgprofessional, de interprofessionele samenwerking en ook het teamleren samen met de patiënt.
Projecten & ontwikkelingen binnen dit aandachtsgebied:
- COVID-studie MST en ZGT: bij een subpopulatie wordt het spinnenweb van Positieve Gezondheid afgenomen om te zien wat het gezondheidsoppervlak is over de tijd genomen
- Doorontwikkeling Best Practice Unit (MST en Saxion)
- Curriculumherziening Master Advanced Nursing Practice waarin Positieve Gezondheid de rode draad gaat vormen
Het team
Sandra van Hogen-Koster
Lector Positieve gezondheid, leefstijl en leiderschap
s.koster.01@saxion.nl Sandra van Hogen - Koster LinkedInVerbonden opleidingen
Het aandachtsgebied is betrokken bij de volgende opleidingen:
Partners
Partners binnen dit aandachtgebied zijn:
Alle partners hebben de ambitie de krachten verder te bundelen voor een toekomstbestendige zorg, met focus op gezonde leefstijl voor patiënten en (toekomstige) gezondheidsprofessionals die Positieve Gezondheid, Leiderschap, leefstijl en innovatie centraal hebben staan.