Vergrijzing, toenemende zorgkosten en personeelstekorten vragen om innovatieve oplossingen op het snijvlak van welzijn en zorg. Om het stelsel betaalbaar te houden, is extramuralisering van zorg noodzakelijk. Ook vereist het klimaatprobleem een drastische aanpak die de Co2-uitstoot terugdringt. Oplossingen voor dergelijke vraagstukken vragen om een multidisciplinaire aanpak, waarbij expertise vanuit verschillende vakgebieden op een slimme en integrale manier worden samengebracht.
Buur & Zo in de gemeente Deventer verbindt op een vernieuwende en duurzame wijze welzijn, zorg én logistiek, waarbij de eigen regie, veiligheid en preventie van problemen rondom kwetsbare inwoners in de wijk centraal staan. In september 2019 is het project in de wijk Colmschate van start gegaan, met inhoudelijke en financiële ondersteuning van de provincie, de gemeente en het NWO. Ondertussen is het project uitgebreid naar de wijk Diepenveen met meer partners en diensten.
Buur & Zo beoogt goederen (zoals medicijnen, zorgmiddelen, maaltijden en was) gebundeld te leveren aan kwetsbare bewoners in de wijk. Vanuit een centrale hub (verbindingscentrum De Fontein) bezorgen buurtconciërges met een elektrische auto de goederen emissievrij. Omdat de buurtconciërges door het leveren van goederen in contact komen met kwetsbare inwoners in de wijk, hebben zij een belangrijke signalerende rol op het gebied van welzijnsproblemen. De buurtconciërge kan vragen oppakken en inwoners verbinden met lokale zorg- of welzijnsorganisaties. De buurtconciërge vormt als vast en vertrouwd gezicht de ogen en oren van de wijk en fungeert als een linking pin.
Doel
Het lectoraat Social Work draagt met verschillende onderzoeksactiviteiten bij aan de ontwikkeling van Buur & Zo, bijvoorbeeld door het opstellen van het functieprofiel van de buurtconciërge en kwartiermaker. Activiteiten vinden steeds plaats in nauwe afstemming en samenwerking met de betrokken partijen. Met praktijkgericht onderzoek monitoren we de samenwerking tussen sociaal professionals, vrijwilligers, de logistieke sector en bedrijven.
Specifiek richt het lectoraat zich op de samenwerking binnen de schil van sociaal- en welzijnsprofessionals, en op het (mede)vormgeven van de signaleringsfunctie van de buurtconciërges. Als onderdeel hiervan wordt een training geboden aan de buurtconciërges en worden activiteiten gemonitord om in beeld te brengen wat de inzet van buurtcongiërges betekent voor inwoners in deze wijken.
Opdrachtgever
Hogeschool Arnhem Nijmegen, Carinova, TNO
Partners
Looptijd
2019-2022
Publicaties
Meekijken met de buurtcongiërges
Notitie Krachtige wijk voor inwoners
Meer weten?
Nicole Ketelaar
Programmamanager HealthTech in Society
06 - 2308 2470 n.a.b.m.ketelaar@saxion.nl LinkedIn Profiel