Programma getrouwe uitvoering van BRAM

In 2019 hebben we onderzoek gedaan naar de ervaringen en opbrengsten van BRAM. Tijdens dit onderzoek bleek dat er een opvallende diversiteit is in de uitvoering van BRAM. Het project Programma getrouwe uitvoering BRAM richt zich daarom op het uniform uitvoeren van de methodiek.

Het doel van dit project is dat de professionals die BRAM uitvoeren dit op een meer eenduidige, uniforme manier doen.

We werken hieraan in verschillende fases:

  1. Het ontwikkelen van en werken met een tool die bestaat uit de kernelementen van BRAM. Professionals kunnen deze tool individueel, in het team en tijdens intervisie gebruiken.
  2. Het reflecteren op  de technisch-instrumentele dimensie van professionaliteit tijdens intervisie.

Door het  uitvoeren van BRAM op de beschreven wijze te stimuleren en dit de gangbare werkwijze is geworden, leggen we de basis om in de toekomst de effectiviteit en werkzame elementen te onderzoeken. Dit komt de ouders die in een conflictscheiding verkeren en hun kinderen ten goede. Een effectieve aanpak bij conflictscheidingen is enorm relevant en helaas nog niet ontwikkeld.

praatplaat bijgewerkt.jpg
Praatplaat

Over dit project

Binnen het project Programma getrouwe uitvoering van de werkwijze BRAM is een tool ontwikkeld die bestaat uit de kernelementen van BRAM. Deze heeft inzichtelijk gemaakt op welke onderdelen BRAM door sociaal werkers wordt uitgevoerd zoals deze is bedoeld en waar dit nog beter kan. Er zijn tijdens het project twee metingen gedaan (zomer 2022 en voorjaar 2023). Op basis van de eerste meting is een praatplaat gemaakt van de onderdelen van de methodiek die in de praktijk wisselend worden toegepast. De illustratie kan worden benut voor intervisie.  In de laatste fase van het onderzoek is intervisie in de regio opgezet. Hierin staat juist de technisch-instrumentele dimensie centraal. Deze intervisie  wordt voortgezet ook na afronding van dit project.

Projectresultaat

Belangrijkste aanbevelingen uit het project zijn dat het nodig is om deze intervisie bijeenkomsten blijvend te faciliteren. Aandacht besteden aan de kernelementen van BRAM is belangrijk want helpt om de kwaliteit van uitvoering te versterken.  Daarnaast is het nodig om scholing op de gehele methodiek te organiseren met in het bijzonder aandacht voor: het vormgeven van samenwerking met de RvdK, het werken met contra-indicaties, het werken met SRS en ORS en het vormgeven van kind gesprekken binnen een Bram traject.

Verder is het van belang gebleken om de lengte van de handleiding te herzien en te overwegen om de huidige handleiding als naslagwerk te gebruiken en daarnaast te komen tot een kortere weergave van de methodiek met daarin de kernelementen stapsgewijs uitgewerkt. De binnen het project ontwikkelde tool met stellingen kan hiervoor als basis dienen.

Programma getrouw werken is onderwerp van gesprek geworden binnen de organisaties. Er is meer uitwisseling door professionals over de methodiek over de organisaties heen. Gerichte intervisie op de methodiek heeft blijvend een plek gekregen over de drie organisaties heen in de regio. Er is consensus over de noodzaak van scholing en training op de gehele methodiek als belangrijke vervolgstap.

In het voorjaar van 2024 hebben alle Brammers gelegenheid gehad om een training van vier dagdelen over de gehele BRAM methodiek te volgen. Deze training is in samenwerking met AMM kennistransfer ontwikkeld.

Financiering

ZonMW

Partners

WijkrachtAvedan en Wijkteams Enschede

Looptijd

Maart 2022 - maart 2023

Meer weten?

Neem contact met ons op: