De gemeente Almelo wil zicht krijgen op de (eventuele) toegevoegde waarde van de wijk-GGD’er in de specifieke context van zijn eigen gemeente.
Algemene informatie
-
In opdracht van: gemeente Almelo
- Looptijd: 1,5 jaar
- Startdatum: april 2023
- Einddatum: december 2024
Samenvatting
We onderzoeken de ervaringen met de interventie ‘Wijk-GGD’. We onderzoeken hoe we deze interventie kunnen doorontwikkelen en hoe we deze kunnen positioneren in de gemeente Almelo. Hierbij beginnen we met een ontwerpfase, waarin de interventie wordt ontwikkeld en tot slot hebben we een evaluatiefase. Middels levensloopportretten onderzoeken we de relaties tussen de ervaren maatschappij, ontvangen hulp- en dienstverlening en de wijze waarop iemand betekenis geeft aan zijn/haar leven.
Dit project is een initiatief van het lectoraat Social Work, Programmalijn Betekenis geven en Herstellen.
Over dit project
De gemeente Almelo gaat per april 2023 een driejarige pilot, ‘Wijk-GGD’ starten. De interventie ‘Wijk-GGD’ heeft als doel om zo tijdig mogelijk zorg in te schakelen om te voorkomen dat een inwoner in een crisissituatie terecht komt. De interventie slaat een brug tussen de domeinen ‘Zorg’ en ‘Veiligheid’. Daarnaast verbindt het de behoeften en belangen van de inwoner, zijn/haar naasten, de buurtbewoners en professionals uit het medisch en sociale domein. De wijk-GGD’er staat in nauw contact met de projectleider van de pilot ‘Wijk-GGD’, het bemoeizorgteam en de medewerkers van het Meldpunt ‘Verward Gedrag’ van de GGD Twente.
projectresultaat
Aan het einde van het onderzoek zijn er samenwerkingsafspraken en een samenwerkingsmodel gemaakt om integraal ondersteuning en hulpverlening te bieden aan mensen met zorgwekkend of onbegrepen gedrag, en hun naasten. Er ligt een advies bij de gemeente Almelo, omtrent de positionering van de interventie ‘Wijk-GGD’.
Lees hier de onderzoeksresultaten.
Sandra Postma, student Master Health Care & Social Work, maakte Levensloopportretten voor dit project. Bekijk het eindresultaat hier.
Betrokken partijen
Dit project is een samenwerking tussen de gemeente Almelo en het lectoraat Social Work.
Onze onderzoekers
dr. Monique Engelbertink
Associate Lector Betekenis geven en Herstellen
06 - 5730 3208 m.m.j.engelbertink@saxion.nl LinkedIn ProfielLectoraten
Sustainable Development Goals
Met dit project dragen bij aan de volgende Sustainable Development Goals: Bewust en gezond.
Lees hier meer over de visie van Saxion op de SDG’s en hoe we hieraan bijdragen.