In het Conscious Business Lab werken studenten, docenten en onderzoekers samen met vertegenwoordigers uit bedrijven en organisaties aan oplossingen voor vraagstukken op het gebied van duurzaamheid. Wist je trouwens dat dat meer is dan alleen ‘groen’? Door samen te onderzoeken, samen te leren en samen te werken leveren we een bijdrage aan de totstandkoming van de betekeniseconomie. Daarin staat niet de economische groei centraal, maar de zingeving van organisaties voor de samenleving.
Neem contact met ons op!
p.oldebijvank@saxion.nlCertificering | Samenwerken aan een betekenisvolle samenleving
Het Conscious Business Lab is een verbindend platform tussen jonge professionals en het werkveld. Het is een professionele leergemeenschap waarin we samen werken aan kennisvorming en implementatie van duurzame oplossingen om de wereld een beetje mooier te maken.
Hoe ga je duurzaam met je klanten om, hoe waardeer je je medewerkers, welke governance geldt er in het bedrijf? Allemaal vragen die aangeven dat vanuit de betekenis-gedachte meerdere dimensies bepalend zijn om te komen tot een betekenisvolle samenleving dan alleen ecologische aspecten.
We ontdekken hoe duurzaamheid gemeten kan worden, bijvoorbeeld door middel van het BCorp certificeringsmodel. Als iets meetbaar is, kan het ook verbeterd worden. Onze studenten helpen met herformulering van visie en missies van organisaties, helpen bij bedrijfsdoorlichting, business model verduurzaming en formuleren implementatieplannen.
We bieden een platform voor bedrijven om met elkaar en met ons in contact te komen, ideeën uit te wisselen, te testen en tot werkbare oplossingen te komen. Het is een leer-, werk EN doe gemeenschap. We ontdekken wetmatigheden en implementatie strategieën.
Zo werkt het Conscious Business Lab
Iedereen die voor zijn bedrijf wil verbeteren, is welkom bij Saxion Conscious Business Lab. Samen met jou gaan we op zoek naar deze verbetering. Omdat dit geen "one size fits all" oplossing is gaan we graag het gesprek aan en zoeken wij samen naar die plek binnen Saxion waar de beste oplossing bedacht kan worden voor deze uitdaging. Zo kan het zijn dat een groep studenten je van advies voorziet, een stagiaire de oplossing ook implementeert of dat wellicht een interdiciplinair team vanuit verschillende opleidingen tot een unieke oplossing komt.
Duur
Veel van ons onderwijs vindt plaats in periodes die starten in september en februari.
Kosten
Aan een samenwerking met Saxion zijn geen kosten verbonden.
Over BCorp Twente
Saxion heeft samen met Eshuis Accountants en met steun van Agenda voor Twente, een programma opgesteld om bedrijven in Twente te ondersteunen met verduurzamen van bestaande ondernemingen. Bedrijven gaan samen met docenten en studenten van de International Business School onderzoeken of de BCorp certificering voor de betrokken bedrijven een optie is.
Wat is Bcorp?
BCorp is een wereldwijd erkende certificering voor integrale duurzaamheid van ondernemingen. Het uitgangspunt van BCorp is “Business for doing good”, wat inhoudt dat business de motor is om de aarde gezond en leefbaar te maken als bedrijven dat tot uitgangspunt maken van hun business.
Een groeiende groep bedrijven kiest hiervoor en het blijkt dat deze bedrijven niet alleen bijdragen aan een gezonde en welvarende mensen en een schone aarde, maar dat de bedrijven ook financieel goed renderen. Win Win Win dus. De BCorp certificering is internationaal erkend en er zijn op dit moment ca. 3300 ondernemingen gecertificeerd.
Saxion Conscious Business Lab en Eshuis Accountants en Adviseurs doken samen in het krachtige bedrijfsleven in Twente en richtten BCorp Twente op. “De businessmodellen van bedrijven kunnen we meer en meer aanwenden om maatschappelijke impact te maken. Wij geloven heilig in die kracht, dat door gericht samen te werken en elke dag een stap vooruit te zetten, we de wereld mooier kunnen maken”, zo vertelt Aldo van Duivenboden namens Saxion.
Bron: Twente.com
Sinds 2015 werkt SKO vanuit de missie ‘Get fitter by SKO’. Hiermee wil SKO de vitaliteit en het welbehagen van medewerkers vergroten zodat zij optimaal kunnen bijdragen aan de productiviteit van de organisatie. “We hebben geloof in deze ingeslagen koers en zetten elke dag stappen vooruit. Voor de verdere verbetering van de duurzaamheid van mensen en materialen gaan we nu voor de integrale benadering van betekenisvol ondernemen, zo vertelt Ruud Schoolderman namens SKO.
Bron: Twente.com
En daarmee ons brood verdienen.
“We gaan naar aanleiding van het BCorpTwente traject onze missie en visie aanpassen”, zo opent Erwin Tappel van De Driesprong Fysiotherapeuten het gesprek. “Daar waar in 2015 het accent lag op het presteren van onze praktijk op zich, willen we nu de stap maken naar de maatschappelijke impact die we hebben. Onze ambitie is dat we invloed willen nemen op de gezondheid van onze wijk en op de gezondheid van kenniswerkers in Twente”.
Bron: Twente.com
B Corp als inspiratiebron voor betekenisvol ondernemen
“In 2010 verscheen ons eerste MVO verslag”, zo begint Bas van der Geest van Gebr. van der Geest schilder- en Vastgoedonderhoud met de beantwoording van de vraag: “Waarom doen jullie mee aan het initiatief BcorpTwente?” “Onderwerpen als innovatie en duurzaamheid zitten in het DNA van ons bedrijf”, zo vervolgt Bas gedreven. Bas neemt samen met collega ondernemers deel aan het leer-werk-doe-traject ‘BcorpTwente’, dat word georganiseerd door Saxion Conscious Business en Eshuis Accountants en Adviseurs. Een initiatief dat mede mogelijk wordt gemaakt door een bijdrage vanuit de Agenda voor Twente.
Bron: Twente.com
Wij kijken altijd verder dan alleen van A naar B
Met dit statement opent de website van ReintenInfra BV. Het typeert het bedrijf zo blijkt uit het interview met Herman Reinten, eigenaar en Maurice Beijk, Rentmeester2050 bij ReintenInfra. Het is alweer een aantal jaren geleden dat we als een van eersten in de branche en de regio de SDG’s zijn gaan gebruiken om onze duurzame ambitie te concretiseren, vertelt Maurice. “En dan niet hoog over, maar geconcretiseerd naar onderwerpen en resultaten”, zo vult Herman aan.
Bron: Twente.com
Groen is doen
“Ik stam uit de tijd van de oude economie en van de winstmaximalisatie”, zo opent Joris Krabbenborg, manager Marketing & E-commerce van Carel Lurvink het gesprek over zijn ervaringen met BcorpTwente. “Het interessante aan BcorpTwente is voor mij geweest dat ik anders naar waarde heb leren kijken. Groei zo constateer ik, zit in meer dan in financiën alleen”.
Bron: Twente.com
The world of international business, for which we aim to prepare our students, is a complex and challenging one. The rapid technological developments of the last decades have made it possible to make swift and efficient global connections in a perpetually changing world, while at the same time laying bare the interdependencies of globalised business. Because more than ever, international business intersects with global politics, environmental issues and ethics; it raises and addresses questions about sustainability and human wellbeing. There are more values at stake than that of profit: the people and planet demand attention in modern business.
In order to deal with this interconnectedness the traditional mono-disciplinary view of economics is no longer enough. A globalised economy of purpose requires a conscious business approach. A conscious business professional is aware of his or her potential and responsibility in the international business community. With this sense of purpose business can be used to bring about changes; by making conscious connections in the world of international business one can bring about benefits in terms of all values: people, planet and profit. Apart from a thorough grasp of global economics, a conscious business professional needs personal and professional awareness, cultural readiness and intercultural communicative skills.
The Conscious Business Lab is the research and expertise centre of the International Business School, whose main tasks lie in establishing these principles of conscious business and forging the link between education and the international business community. Moreover, it studies trends and developments in international business, new concepts of business, global politics and ethics, intercultural and business communication. This continually growing expertise will not only feed our lecturers and curriculum but also our partners in the field of education and in the international business community, eventually leading to a global network connecting educational facilities and business.