Studenten doen onderzoek naar de mogelijkheden om transferpapier na gebruik terug te brengen in de kringloop

Afgelopen half jaar heeft een internationale Smart Solutions groep gewerkt aan een project voor Neenah Coldenhove. Dit bedrijf uit Eerbeek staat bekend om zijn innovatieve papieroplossingen.

Het project onderzocht circulaire business modellen voor de klanten van het gebruikte sublimatie transferpapier. Transferpapier wordt wereldwijd gebruikt om textiel digitaal te voorzien van een print. "Eerst wordt er een print gedrukt op het transferpapier. Vervolgens wordt door middel van hitte de inkt getransfereerd op het textiel. Hierna blijft het gebruikte transferpapier over. Om het proces goed te kunnen begrijpen zijn we op bezoek geweest bij een klanten van Neenah Coldenhove in Brummen." vertelt een van de studenten.

Afbeelding3.jpg Afbeelding4.jpg

De groep heeft antwoorden gezocht op 3 vragen. Ten eerste wat er gebeurt met het transferpapierafval nadat de klant van Neenah Coldenhove het papier heeft gebruikt. Om deze vraag op te lossen heeft de groep interviews afgenomen met meer dan 20 bedrijven over de hele wereld. Het was nog onbekend wat de klanten met het afval doen.

Ten tweede is uitgezocht wat de milieu impact is van verschillende wijzen van recycling van het papier in de afvalfase. “Uit gesprekken met de bedrijven en vanuit eigen onderzoek hadden we op een gegeven moment wel 10 verschillende opties voor het verwerken van het transferpapier.” vertelt een van de studenten. Uit dit onderzoek zijn 3 opties gekozen: re-use, recycle en recovery. Voor re-use is er gekeken naar hergebruik tot enveloppen en boekomslagen, voor recycling is er gekeken naar het opnieuw produceren van papier en voor recovery is er gekeken naar verbranding tot warmte en energie. 

Ten derde is er bekeken wat de beste optie voor de klant is in combinatie met de minste druk op het milieu. De projectgroep heeft aan het einde van het project een discussie gehouden met ruim 20 medewerkers van Neenah Coldenhove. De resultaten zijn voorgelegd en er is gediscussieerd over de meest geschikte optie. Het project heeft geresulteerd in een overzicht van de huidige after use situatie bij de klanten van Neenah Coldenhove. Daarnaast is er een verkorte Life Cycle Analysis opgeleverd waarin beschreven staat wat de impact is van de verschillende opties voor het verwerken van transferpapierafval. Tot slot heeft de discussie met de medewerkers interessante inzichten gegeven in de huidige situatie, meningen van de medewerkers en mogelijkheden voor de toekomst. 

Belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat er niet 1 beste oplossing is maar dat er in samenwerking met de klant in de lokale situatie gezocht moet worden naar de beste fit voor alle betrokkenen.

“Dit resultaat hebben we bereikt door zeer nauw samen te werken met de opdrachtgever. Het enthousiasme van de opdrachtgever in combinatie met de gedrevenheid van de groep is de succesfactor geweest van het project. Een hoogtepunt van het project was het uitvoeren van interviews over de hele wereld. Ik kan mij herinneren dat we zelfs een keer op vrijdagavond om 23:30 uur een interview startten met een bedrijf in El Salvador. Dat geeft wel aan hoe de groep in het project stond denk ik.”

Afbeelding5.jpg

BETROKKEN STUDENTEN/ONDERWIJSVORMEN:

Eén Smart Solutions projectgroep

  •  Isa Kempers
  • Corlijn van der Kolk
  • Corin de Jonge
  • Ivan Lupyna
  • Bjorn Waaijer

BETROKKEN PARTNERS/BEDRIJVEN:

Neenah Coldenhove te Eerbeek