Samen bouwen aan een slimme, duurzame en inclusieve toekomst. Werk aan échte projecten, vergroot je netwerk en ontwikkel praktijkgerichte kennis en vaardigheden die aansluiten op de uitdagingen van morgen.
Welkom bij het StadsLAB: dé plek waar studenten, docenten, onderzoekers, bewoners en bedrijven samenwerken om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Hier komen innovatieve ideeën, experimenten en co-creatie samen om oplossingen te creëren voor ruimtelijke en sociale vraagstukken die écht impact maken.
Wil je een opdracht voor het StadsLAB indienen?
Vul dan hier het formulier in!Waarom samenwerken met StadsLAB?
Ben jij een bewoner met goede ideeën en initiatieven en heb je hulp nodig om deze uit te werken? Of spelen er vraagstukken binnen de organisatie waar je werkt, waarvoor je handen tekort komt maar waar wel verdieping voor nodig is? Laat jouw vraagstuk aanpakken door multidisciplinaire teams van studenten en professionals. Of het nu gaat om de energietransitie, klimaatadaptatie of stedelijke ontwikkeling: wij bieden frisse ideeën en duurzame oplossingen.
Onze studenten
Door hun werk in het StadsLAB ontwikkelen onze studenten zich tot zelfstandige en oplossingsgerichte professionals. Studenten van deze opleidingen nemen deel aan het StadsLAB:
- Bestuurskunde/Overheidsmanagement
- Stedenbouwkundig Ontwerpen
- Klimaat en Management
- Ruimtelijke Ordening en Planologie
Ze leren omgaan met maatschappelijke uitdagingen en doen waardevolle ervaring op die aansluit bij de praktijk van morgen. Dit maakt hen niet alleen waardevolle projectleden, maar ook toekomstige specialisten die klaarstaan om een verschil te maken in hun vakgebied.
Of het nu gaat om het ontwikkelen van klimaatadaptieve stadswijken, het ontwerpen van inclusieve samenlevingen of het implementeren van slimme technologieën: onze studenten werken in het hart van de praktijk, met een blik op de toekomst.
Maatschappelijke uitdagingen
Wij staat voor grote maatschappelijke uitdagingen die vragen om innovatieve en toekomstbestendige oplossingen. Bij het StadsLAB hebben we onze thema’s afgestemd op deze urgente vraagstukken. We werken met drie belangrijke pijlers die inspelen op deze uitdagingen. Deze thema’s combineren duurzaamheid, innovatie en mensgericht werken om samen met opdrachtgevers, bewoners en studenten oplossingen te ontwikkelen die écht het verschil maken.
Werk jij aan vergelijkbare uitdagingen en kun je ondersteuning gebruiken? Ontdek hieronder of onze werkwijze en expertise aansluiten bij jouw behoeften. Samen vinden we oplossingen die écht impact maken!
Onze thema's
Duurzame leefomgeving
Het thema Duurzame Leefomgeving richt zich op de bestuurlijke en ruimtelijke aspecten van de grote duurzame transities die nu gaande zijn: energietransitie, klimaatadaptatie, circulaire economie en bescherming en herstel van biodiversiteit. Dit zijn transities die enerzijds hard nodig zijn met het oog op een toekomstbestendige en rechtvaardige wereld, en anderzijds bij een deel van de betrokkenen ook zorgen kan oproepen, vanwege de impact op bijvoorbeeld leefstijl en leefomgeving. De daaraan gekoppelde studentenprojecten richten zich doorgaans op concrete locaties waar plannen zijn voor verduurzaming: woonwijken, bedrijventerreinen of het landelijk gebied.
Samenlevingsgerichte innovatie
Het thema Samenlevingsgerichte innovatie richt zich op verschillende grote maatschappelijke vraagstukken die op dit moment spelen en die gebaat zijn bij innovatieve oplossingen op het gebied van veiligheid, gezondheid en participatie.
Centraal daarbij staat niet alleen het oplossen van een bestaand vraagstuk, maar ook het creëren van maatschappelijke waarde. De studenten werken interdisciplinair en dat houdt in dat het vraagstuk vanuit verschillende perspectieven bekeken wordt.
Gebiedsontwikkeling
Het thema Gebiedsontwikkeling richt zich op de uitdagingen die spelen bij het ontwikkelen van een afgebakend gebied in al haar facetten. Belangrijke zaken daarbij zijn het in lijn brengen van publieke, private en particuliere belangen die bestuurlijke en sectorale grenzen overschrijden, en het vormgeven van de samenwerking tussen overheden, marktpartijen en maatschappelijke partners. Sub-thema’s die hierbij centraal staan: mobiliteit; locaties voor wonen en werken; de verbinding tussen regio en platteland; gevolgen van de invoering van de Omgevingswet.
Zo werkt het StadsLAB
Iedereen die een goed idee of een vraag heeft, is welkom bij het StadsLAB. We vragen je om jouw idee uit te werken tot een opdracht. Hiermee gaan onze studenten dan twee dagen per week aan de slag.
Heb je een opdracht of idee dat je graag samen wilt uitwerken? Stuur dan een mail naar [email protected] om je aan te melden.
Je idee wordt beoordeeld op inhoud, of het past bij onze opleidingen, de tijd die het kost en het niveau. Hierna nemen we contact met je op. Als het past, sturen we jouw idee naar de studenten.
Studenten kiezen op basis van hun competenties en interesses uit verschillende opdrachten. Het is ook mogelijk om daar een motivatie aan te verbinden.
Elk project start met een kick-off bijeenkomst. De studenten, de StadsLAB-coach en jijzelf stemmen de opdracht af. Samen bepaal je waar de opdracht wordt uitgevoerd en welk resultaat je verwacht. Daarnaast maak je afspraken over het contact en de begeleiding tijdens de opdracht.
Onze docenten begeleiden studenten tijdens het project. Dit gebeurt onder andere in het StadsLAB van Saxion Deventer, een plek waar studenten samenwerken aan StadsLAB-opdrachten. Als opdrachtgever ben je van harte welkom om betrokken te zijn bij de begeleiding van de studenten. Uiteraard is het ook mogelijk om dit binnen jouw eigen organisatie of op een andere locatie te organiseren. Samen zorgen we voor een optimale samenwerking en een succesvol projectresultaat.
Zodra het project is afgerond, geef je samen met de coach een beoordeling. Dit bespreek je in een eindgesprek met de studenten en de coach.