In het Circulaire Textiel Lab verenigt Saxion zich met zes Overijsselse koplopers op het gebied van textiel. Daarbij is de hele keten vertegenwoordigd: van textielinzameling tot verwerking en het maken van nieuwe eindproducten voor de markt.
Het lab biedt partners de mogelijkheid om op grotere schaal innovaties voor het recyclen van oude kleding te onderzoeken. Het ingezamelde textiel wordt vervezeld, waarbij een nieuwe vezel uiteindelijk de basis vormt voor textielgaren dat zijn weg weer vindt in nieuwe textiele eindproducten.
Tijdens de online opening van het lab is er livestream gehouden waarin, hier kun je nog eens rustig terugkijken.
Textiel is tegenwoordig veel meer dan alleen stoffen produceren!
Lab in de media
Twente wil textielindustrie nieuw leven inblazen
(NOS)
Dit lab moet gaan uitvogelen hoe je van een T-shirt een goed nieuw T-shirt maakt
(Trouw)
Oude kleren moeten Twentse textielindustrie redden
(RTL Nieuws)
De weg naar een Circulaire Economie
(Faculty of Geosciences Utrecht University) - vanaf 04:07
Naast het Circulair Textiel Lab hebben we ook andere unieke laboratoria. Zo testen we bijvoorbeeld hoe snel een stof scheurt of verkleurt. Of we onderzoeken met welke materialen een stof is gemaakt.
In onze labs vind je de modernste apparatuur waarmee onderzoek aan textiel kan worden verricht, maar ook voor het maken van demonstratiemateriaal en prototypes. We beschikken over een brei-lab met onder meer digitale en “3D” machines. In ons pilot productie-lab vind je een volledige weverij en een industriële borduurmachine. Ook beschikken we over een textiel chemie-lab waar we bijvoorbeeld verf experimenten en was-testen uitvoeren. In het mechanisch-lab testen we onder andere hoe sterk stoffen zijn of hoe snel ze gaan pillen.
In de wereld van textiel worden duurzame materialen en circulaire processen, maar ook allerlei functionele en ‘Smart’ textiel steeds belangrijker en ook daarvoor hebben we onderzoeksfaciliteiten. Zoals productiefaciliteiten in ons recycling-lab waarmee we textiel kunnen recyclen. Eerst worden de gerecyclede vezels gekaard, waarvan een lont en uiteindelijk garen gesponnen wordt. En dankzij ons digitale weefgetouw kunnen ‘smart’ garens zoals geleidende garens of optische vezels in textiel geïntegreerd worden. Naast de verschillende textiel labs hebben we op Saxion ook een FABlab. In het FABlab kan je werken met o.m. 3D printers en lasersnijders.
Bij Saxion kun je alle kanten op, van inkoopspecialist tot materialenexpert. De Bachelor opleiding Fashion and Textile Technologies en de Master Innovative Textile Development zijn uniek in Nederland en kun je alleen in Enschede volgen. Onze nieuwe labs beschikkend over de modernste apparatuur. Hier kun je al je textielkennis toepassen in de praktijk. Benieuwd wat we nog meer bedenken in ons lab? Of wil je met ons samenwerken? Neem dan contact met ons op.
Je vindt de verschillende Textiellaboratoria op onze locatie Epy Drost in Enschede (Van Galenstraat 19).