Het ultieme gerecyclede breigaren
Bedrijven uit de mode-industrie zijn op zoek naar gerecyclede textielproducten, die (nog) niet op de makt zijn. De complexiteit van textielproducten maakt dat recycling zeer moeilijk is. Het sorteren en recyclen van textiel dat bestaat uit diverse vezelsamenstellingen, -wat voor vrijwel alle textiel in de mode-industrie het geval is- is een technisch uitdaging. Daarbij leidt het mechanisch recyclen tot kwaliteitsverlies van vezels. Dit maakt dat bij productieprocessen zoals spinnen, weven en breien het maximale bereik van apparatuur moet worden opgezocht, om kwalitatief hoogwaardige producten te maken. De variaties in vezels, met name gerecyclede vezels, vereisen een gedegen onderzoek van onderling afhankelijke productiemogelijkheden.
Wolkat Fibre BV is een Nederlands bedrijf dat gespecialiseerd is in textielrecycling. Gebruikte textielproducten zoals kleding, worden mechanisch gerecycled tot nieuwe grondstoffen, met name voor de interieursector en producten als tassen en theedoeken. Vanuit de mode-industrie ervaart Wolkat een toenemende vraag naar gerecyclede garens, specifiek voor breisels om zo daadwerkelijk kleding naar kleding te kunnen recyclen. Het produceren van dit breigaren brengt echter nieuwe uitdagingen met zich mee. Om mechanisch gerecycled breigaren te produceren van marktconforme kwaliteit wordt met relatief hoge twist instellingen gesponnen. Deze hoge twist leidt echter tot problemen in het breisel, genaamd spiritualiteit. Hierbij heeft het breisel, en dus ook het kledingstuk, de neiging te gaan draaien.
Projectdoel
Dit project gaat over het optimaliseren van de eigenschappen van een duurzaam breigaren, met focus op het verminderen van twist en daarmee spiraliteitsproblemen bij breisels. Verschillende vezelverhoudingen worden in dit onderzoek meegenomen, met als doel het creëren van het ultieme gerecyclede breigaren. Uiteraard is opschaling en commerciële haalbaarheid van het garen ook van belang. Aangezien fabrieken geoptimaliseerd zijn voor massaproductie, is het niet haalbaar om het onderzoek in fabrieksomgevingen uit te voeren. Bovendien zijn diverse productiefaciliteiten en testapparatuur noodzakelijk voor grondig onderzoek. Deze middelen zijn voorhanden in het circulaire textiellaboratorium van het Lectoraat S&FT.
Om het project af te bakenen, is besloten niet te variëren in garennummer oftewel de dikte van het garen. Deze is vastgesteld op 12Nm, een garennummer wat in de mode-industrie gebruikelijk is voor commerciële breistructuren. Daarnaast onderzoeken we één spinmethode: rotorspinnen. Wolkat maakt gebruik van deze spinmethode en dat maakt dat het onderzoek direct te vertalen is naar de spinmachines in de fabriek. De vezels die toegepast worden in dit onderzoek zijn mechanisch gerecyclede vezels van Wolkat en virgin polyester vezels.
De breistructuren die toegepast worden in dit onderzoek zijn single jersey breistructuren. Volgens voorgaand onderzoek door Wolkat vinden in deze breistructuren de meeste spiraliteitsproblemen plaats vergeleken met double jersey breistructuren (e.g. rib, parel en double face jacquard breistructuren). Deze breistructuren worden veelal gebruikt in de mode-industrie voor bijvoorbeeld T-shirts, pullovers, truien, sjaals en mutsen omdat deze relatief lichter en goedkoper zijn.