Afgerond

Klantreis Onafhankelijke Cliëntondersteuner (OCO)

In samenwerking met stakeholders wordt de ‘klantreis’ van de hulpvrager op zoek naar begeleiding, zorg en ondersteuning in kaart gebracht. Met als doel de weg naar de Onafhankelijke Cliëntondersteuner (OCO) makkelijker te maken.

Status:
Afgerond
Looptijd
6 maanden
Startdatum
1 april 2024
Einddatum
30 september 2024
header

De ‘klantreis’ helpt om te denken vanuit het perspectief van de hulpvrager (en zijn of haar naasten) en geeft zicht op de route die de hulpvrager aflegt bij de zoektocht naar begeleiding, zorg en ondersteuning. Door middel van een focusgroep wordt er antwoord gegeven op de volgende vragen: Hoe zouden de hulpvragers en hun naasten de kwaliteit, samenhang en aansluiting van zorg, begeleiding en ondersteuning moeten ervaren? Wat is de ideale reis die de hulpvrager en zijn naasten afleggen? Er wordt een beeld geschetst van wat goed gaat, wat beter kan en er worden suggesties voor verbeteringen gedaan om de weg naar de Onafhankelijke Cliëntondersteuner (OCO) makkelijker te maken.

Dit project is uitgevoerd door het lectoraat Social Work en door programmalijn Betekenis geven en herstellen.
SW_MoniqueEngelbertink.jpeg

Samenwerken of vragen?

Neem contact met ons op.

dr. Monique Engelbertink

Associate Lector Betekenis geven en Herstellen

Over dit project

Een Onafhankelijke Cliëntondersteuner (OCO) is gratis voor iedereen die vragen heeft over levensdomeinen als zelfstandig leven, zorg en ondersteuning, participatie, wonen, onderwijs en werk en inkomen (Schoenmakers et al., 2022). De OCO wordt ingezet om in nauwe samenspraak inwoners toe te leiden naar de best passende zorg en ondersteuning. De OCO’s staan naast de inwoner om hen te helpen bij het verduidelijken en goed in beeld krijgen van de hulpvraag. En ze geven de inwoner zicht op wat het aanbod is.

Het bieden van OCO is een plicht voor gemeenten in de Wmo en voor het zorgkantoor in de Wlz. Het huidige onderzoek richt zich op OCO in Twente binnen de Wmo en Wlz voor mensen (en hun naasten) die te maken hebben met ggz-problematiek.

De OCO wordt vanaf 2015 ingezet. Er zijn geen cijfers bekend over hoe vaak een OCO ingezet wordt in elke gemeente en wat de tevredenheid daarover is. Als mensen een Wlz indicatie krijgen, krijgen ze de vraag of ze OCO nodig hebben. Maar de inzet van OCO vanuit de Wmo, waarbij inwoners ggz-problematiek ervaren, loopt achter, bekeken vanuit cliëntperspectief. De wens is dat OCO optimaal benut wordt in alle fasen waarin een inwoner of hulpvrager met ggz-problematiek voordeel zou kunnen hebben aan OCO, zowel vanuit de Wlz als vanuit de Wmo.

Dit onderzoek richt zich op de wijze waarop OCO idealiter ingezet kan worden in de regio Twente, bekeken vanuit cliëntperspectief.

Partners

Het project is gefinancierd door Twentse Koers.

Ixta Noa Gemeente Enschede website Menzis website

Betrokken onderzoekers

SW_MoniqueEngelbertink.jpeg

dr. Monique Engelbertink

Associate Lector Betekenis geven en Herstellen

06 - 5730 3208 Profiel LinkedIn

Betrokken lectoraten