Afgerond

RITAX

Complexiteit bij scheidingen, vooral met betrokken kinderen, komt veel voor in Nederland. Dit project richtte zich op de implementatie en evaluatie van Ritax als triage-instrument om complexe scheidingsproblematiek te beoordelen.

Status:
Afgerond
Looptijd
16 maanden
Startdatum
1 juni 2023
Einddatum
1 april 2024
header-projectpagina-lectoraat.png

Bij zes Twentse gemeenten (Dinkelland, Enschede, Hellendoorn, Hengelo, Tubbergen en Wierden) heeft er een pilot plaatsgevonden onder professionals die in hun dagelijkse praktijk te maken hebben met scheidingen. Met als doel om het gebruik van het Risicotaxatie Instrument (Ritax) in de regio te testen en de kwaliteit van het instrument te verbeteren.

Samenwerken of vragen?

Neem contact met ons op.

dr. Ellen Oosterkamp-Szwajcer

Hoofddocent/onderzoeker

Projectresultaat

Uit de pilot bleek dat Ritax een nuttig hulpmiddel kan zijn voor professionals om diepgaandere gesprekken te voeren en meer inzicht te krijgen in de problemen en behoeften van gezinnen. Met name het vroeg inzetten van Ritax kan helpen om problemen voortkomend uit complexe scheidingen sneller en gerichter aan te pakken.  Hiervoor is het wel nodig Ritax te integreren in bestaande werkprocessen van instanties zoals hulpverlenende organisaties, advocatuur en rechtbanken. Ook zou het koppelen van Ritax aan de sociale kaart van regio Twente de relevantie en bruikbaarheid van het instrument kunnen vergroten.

Betrokken partijen

Dit project is een samenwerking tussen Twentse gemeenten: Dinkelland, Enschede, Hellendoorn, Hengelo, Tubbergen en Wierden en het Saxion-lectoraat Social Work. Het onderzoek is gefinancierd door de Twentse gemeenten en het Expertise Netwerk Jeugd Overijssel.

Betrokken onderzoekers

dr. Ellen Oosterkamp-Szwajcer

Hoofddocent/onderzoeker

06 - 1907 3957 LinkedIn
Tamar

dr. Tamar Shiboleth

Associate Lector Opvoeden en Opgroeien

06 - 3966 2830 LinkedIn Profiel