Vroegsignalering en opvolging in de wijk: versterken buurtkracht
In opdracht van de Gemeente Almelo brengen we in kaart hoe de sociale cohesie in de wijk versterkt kan worden en welke ondersteuning buurtbewoners nodig hebben als het gaat om onbegrepen gedrag in de wijk.
We hebben gekozen voor een participatief actieonderzoek dat bestaat uit twee fasen. In fase 1 wordt door middel van interviews met buurtbewoners duidelijk welke behoeften zij hebben met betrekking tot ondersteuning bij en signalering van onbegrepen gedrag in de wijk. Om de sociale cohesie te vergroten zal in deze eerste fase aan de hand van wijkwaardenkaarten worden geïnventariseerd wat er leeft in de wijk en wat behoeften van buurtbewoners zijn ten aanzien van de leefbaarheid. Fase 2 van het onderzoek zal voortborduren op de nulmeting van de eerste fase waarbij de verbetering van vroegsignalering en opvolging centraal staat. De exacte onderzoeksactiviteiten worden nog bepaald en zijn afhankelijk van de uitkomsten in fase 1.
Samenwerken of vragen?
Neem contact met ons op.
dr. Monique Engelbertink
Over dit project
Steeds vaker gebeuren er incidenten in de wijk rondom personen die onbegrepen gedrag laten zien. Bij onbegrepen gedrag kan er sprake zijn van bijvoorbeeld agressie, verward gedrag, geluidsoverlast, verwaarlozing van de woning of zichzelf en verslavingsproblematiek. Er wordt al veel ingezet op de persoon met onbegrepen gedrag (Actieprogramma grip op onbegrip, bouwstenen aanpak verward gedrag), maar voor de omgeving van de persoon met onbegrepen gedrag is weinig aandacht. Terwijl naasten, het netwerk en buren wel de eerste signalen zien, iets willen betekenen, bereid zijn om te handelen, maar tegelijkertijd ook onmacht en onveiligheid ervaren. Onveilige situaties door escalatie van onbegrepen gedrag kunnen worden voorkomen door de omgeving van de persoon te versterken. Een steunend netwerk zorgt voor minder en kortere opnames. Door ambulantisering wordt meer van naasten verwacht, maar zonder goede steun raken zij overbelast. Dit onderzoek brengt in kaart hoe de omgeving van de persoon met onbegrepen gedrag beter ondersteund kan worden, met als doel een verbetering in de vroegsignalering van onbegrepen gedrag en opvolging in de wijk.
Projectresultaat
- Het is duidelijk welke ondersteuning buurtbewoners nodig hebben (in situaties met onbegrepen gedrag).
- Buurtbewoners en naasten in situaties met onbegrepen gedrag zijn beter in staat om signalen van mogelijke escalatie te herkennen en adequaat te handelen. (Zij ervaren hierdoor minder onmacht en onveiligheid).
- Er is meer contact (sociale cohesie is versterkt) tussen buurtbewoners en er worden ondersteunende netwerken in de buurt opgericht op basis van behoeften.
- Het is duidelijk welke opvolging nodig is en de route is verkort.
Betrokken onderzoekers

dr. Monique Engelbertink
Associate Lector Betekenis geven en Herstellen
06 - 5730 3208 [email protected] Profiel LinkedIn