Materiaalprojecten IMPT

Het IMPT zoekt en ontwikkelt nieuwe toepassingen voor innovatieve materialen. Kennis van nieuwe materialen is immers van groot belang om te komen tot innovatieve productontwikkeling. De IMPT-Materialenlijst is een overzicht van de nieuwste materialen. Het IMPT heeft uit deze materialenlijst een selectie gemaakt van materialen voor diepgaand onderzoek naar nieuwe toepassingsmogelijkheden. Meer informatie over de geselecteerde materialen kunt u vinden op deze pagina.

Piëzo-materialen

Piëzo-materialen hebben een unieke werking: onder invloed van druk produceren ze een elektrische spanning en andersom, elektrische spanning zorgt ervoor dat het materiaal vervormt. In de datasheet vindt u meer informatie over de werking, mogelijkheden en toepassingen van piëzo.

Bekijk de informatie over piëzo (PDF, 2,28MB).

Stichting Applied Piezo promoot het gebruik van piëzo-materialen. Bekijk de website van Applied Piezo voor meer informatie over piëzo.

Oppervlaktemodificatie

Door de oppervlaktestructuur te modificeren kunnen verschillende functionele oppervlaktes worden bereikt. Denk hierbij aan (super)hydrofobe oppervlaktes voor zelfreinigende en bacteriegroeiremmende eigenschappen. Met (super)hydrofiele oppervlaktes wordt een goede hechting met bijvoorbeeld lijm of een coating bereikt).

Bekijk de informatie over oppervlaktemodificatie (PDF, 871kB)

Zelfreparerende materialen

Zelfreparerende materialen zijn materialen die kleine beschadigingen ‘zelf’ opvullen. Denk hierbij aan haarscheurtjes in het oppervlak. In verband met de beschikbaarheid van de materialen wordt door het IMPT naar zelfreparerende materialen geen onderzoek meer verricht. Wel heeft het IMPT kennis verzameld over de laatste stand van zaken.

Bekijk de informatie over zelfreparende materialen (PDF, 318 kB)

Bekijk hier het boekje Self healing materials; concept and applications van het IOP over zelfreparerende materialen (NL Agency, Ministry of Economic Affairs, Agriculture and Innovation, second edition, 2011).

3D MID’s

3D MID's (3D Molded Interconnect Devices) zijn (spuitgegoten) kunststof onderdelen waarin elektrisch geleidende sporen zijn geïntegreerd, die als PCB’s (printed circuitboards) kunnen worden ingezet. Zo kunnen er compacte 3D gevormde printplaten worden gemaakt. Het grootste voordeel van 3D MID’s is dat het de ontwerper meer vormvrijheid geeft.

Bekijk de informatie over 3D MID (PDF, 1,69MB)

Biocomposieten

Een biocomposiet is een composiet waarbij ofwel de hars,ofwel de vezels, ofwel de hars en vezels van biologische oorsprong zijn. Het IMPT heeft tot nu toe met name nader onderzoek verricht naar het biocomposiet Biopreg®. Biopreg® is een composiet bestaande uit natuurlijke vezels, bijvoorbeeld vlas, hennep of jute, in combinatie met een thermoplastische hars. Er kan ook worden gekozen voor een biologische kunststof, bijvoorbeeld PLA of bio-PE.

Bekijk de informatie over biocomposieten (PDF, 1,08MB)

Herwonnen vezels

Herwonnen vezels voor hoogwaardige toepassingen is een nieuwe categorie materialen. Deze materialen zijn het meest milieuvriendelijk, waarbij de eigenschappen aanzienlijk anders kunnen zijn dan de eigenschappen van nieuwe vezels. Belangrijkste veranderingen zijn vezellengte (en vezellengte-verdeling), kleur en rek. Herwonnen vezels kunnen in verschillende vormen een nieuw leven krijgen: als garens, als non woven, als vilt, of als versterking van een composiet.

Binnenkort volgt meer informatie over herwonnen vezels.

Isolatiemateriaal op basis van aerogel

Bluedec® is een isolatiemateriaal op basis van aerogel. Aerogel is een vaste stof met één van de laagste dichtheden van een materiaal ter wereld, het bestaat namelijk voor 99,8% uit lucht. Bluedec® is een non woven doek, geïmpregneerd met deze aerogel. Het isoleert beter dan conventionele isolatiematerialen, waardoor met een kleine dikte aan materiaal eenzelfde warmte-isolatie wordt bereikt.

Bekijk de informatie over Bluedec (PDF, 443,71KB)

Van kleur veranderende kunststoffen

Van kleur veranderende kunststoffen zijn kunststoffen die onder invloed van een katalysator van kleur veranderen. Deze masterbatch is toe te voegen aan een andere kunststof, hierdoor kan een kunststofproduct van kleur veranderen door katalysatoren als UV-straling (photochromatisch), temperatuur (thermochromatisch), vochtigheid (hydrochromatisch) en chemische (pH) of mechanische beïnvloeding.

Bekijk de informatie over van kleur veranderende kunststoffen (PDF, 548,72kB)

Thermo-elektrische materialen

Thermo-elektrische materialen behoren tot een groep van (samengestelde) materialen die elektriciteit kan genereren uit temperatuurverschil, het Seebeck-effect, en anderzijds als koelelement kan worden gebruikt, het Peltier-effect. Met name op het gebied van toepassingen die gebruik maken van de mogelijkheden voor energy harvesting uit restwarmte (Seebeck) liggen nog veel kansen.

Bekijk de informatie over thermo-elektrische materialen (434,20kB)

Geschuimd beton met gesloten buitenschil

Dit materiaal is een combinatie van schuimbeton en massief beton, oftewel integraal schuimbeton. Deze combinatie zorgt er voor dat het de voordelen en kwaliteit heeft van een hard oppervlak en er wordt geen water opgenomen. Dit alles bij een veel lager gewicht. Dit is een groot voordeel voor de werkomstandigheden (ARBO) op bouwplaatsen.

Bekijk de informatie (concept) over integraal schuimbeton (PDF, 2,56MB).