Wat heeft het IMPT u te bieden?

Om de aanwezige, maar vaak verborgen materiaalkennis, zichtbaar te maken en te verspreiden in de regio is het IMPT verschillende initiatieven gestart. Initiatieven voor kennisdeling (IMPT-triatlons) en toepassing van innovatieve materialen (IMPT-ontwerpcases). Het IMPT draagt hiermee bij aan het creëren van nieuwe innovatieve toepassingen en producten door gebruik van één van de door het IMPT geselecteerde innovatieve materialen, waar ook uw bedrijf in kan participeren.

IMPT-ontwerpcases

Het IMPT biedt u de mogelijkheid om een productconcept uit te werken waarbij één of meerdere innovatieve materialen worden toegepast. Een IMPT-ontwerpcase wordt uitgevoerd door een productbedrijf (opdrachtgever / producteigenaar) dat een ontwerpbureau inzet voor de ontwerpactiviteiten waarbij gebruik kan worden gemaakt van ondersteuning door een materiaalbedrijf (advies/materialen) en IMPT-onderzoekers (kennis/onderzoek).

Het productbedrijf kan onder voorwaarden in aanmerking komen voor een 50% bijdrage vanuit het IMPT-programma in de kosten voor een ontwerpbureau en benodigde materialen.

Voorbeeld IMPT-ontwerpcase

In september is de eerste ontwerpcase gestart met Dega Verkeersinfra als opdrachtgever voor een nieuwe toepassing van Bluedec©, een warmte-isolatiemateriaal op basis van aerogel. Dega Verkeersinfra uit Oldenzaal werkt samen met ontwerpbureau Dynteq uit Enschede aan een nieuw systeem voor de wegenbouw. Door middel van de toepassing van Bluedec© hopen ze een stevige wand te creëren met minimale temperatuurverliezen, waarbij er relatief weinig ruimte voor isolatiemateriaal nodig is. Meer informatie over deze ontwerpcase vindt u in de IMPT-nieuwsbrief van oktober 2012.

Lees meer over de voorwaarden en werking van een IMPT-ontwerpcase.

IMPT-triatlons

Triatlons zijn bijeenkomsten waarbij vraagstukken die spelen bij een mkb'er samen met vier andere mkb'ers worden besproken. Bij het samenstellen van de triatlons worden bedrijven bij elkaar gezocht die van elkaar kunnen leren bij het oplossen van een vraagstuk, hierbij kan gedacht worden aan een vraagstuk als de hechting van twee verschillende materialen. De sessies worden om de vier weken georganiseerd bij één van de vijf deelnemende bedrijven onder begeleiding van een gespreksleider van Syntens. Heeft u een probleemstelling (bijvoorbeeld; hoe kan ik zorgen dat mijn product antibacterieel is, of slijtvaster wordt) meld dit dan aan het IMPT. Wellicht kunnen we iets voor uw bedrijf betekenen.

IMPT-Triatlon Functionele oppervlaktes

De eerstvolgende IMPT-triatlon heeft als thema 'Functionele oppervlaktes'. Hierin delen we niet alleen de informatie uit het IMPT-onderzoek naar oppervlaktemodificatie, maar kijken we vooral samen met u voor welke functionele oppervlakte-eigenschap u mogelijkheden ziet in uw product.

Lees meer over de IMPT-triatlon Functionele oppervlaktes.