Road to 100
Om milieu impact te verminderen, is de mode-industrie in beweging van een lineaire keten naar een meer circulaire keten waarin textielafval wordt gebruikt als bron voor nieuwe producten. Dit geldt ook voor de denimindustrie. Mode- en jeansmerken creëren nu denim met gerecycled textiel. De onlangs ondertekende Denim Deal toont ook de focus van de Nederlandse overheid op de circulaire economie in de textielindustrie.
Het duurzame jeansmerk MUD Jeans heeft mechanisch gerecyclede vezels verwerkt in hun spijkerstoffen. De garens gemaakt van deze mechanisch gerecyclede vezels hebben vaak een lagere sterkte dan garens die alleen nieuwe vezels bevatten. Om voldoende kwaliteit te behouden, moeten de mechanisch gerecyclede vezels worden gemengd met nieuwe vezels. Om het percentage gerecyclede vezels te verhogen, kunnen mechanisch gerecyclede vezels worden gecombineerd met chemisch gerecyclede vezels. Een garen met deze mix van mechanische en chemisch gerecyclede vezels is echter nog niet eerder geproduceerd.
Projectdoel
MUD Jeans wil de denimindustrie naar een circulaire economie leiden en de eerste 100% gerecyclede denim produceren. Dit onderzoek dient als voorbeeld voor de denimindustrie en presenteert de jeans van de toekomst.
Het uiteindelijke doel van dit project is dan ook de productie van een spijkerbroek gemaakt van 100% post-consumer gerecyclede vezels die voldoet aan de kwaliteitsnormen van MUD Jeans. De eisen van MUD Jeans en hun industriële partners zullen worden gebruikt om de kwaliteitsnormen vast te stellen voor de garens, denimstof en jeans, de kennis die met dit project is opgedaan kan direct worden geïmplementeerd in de keten van MUD Jeans en het onderwijs bij de textielopleidingen F&TT en ITD van Saxion.
Projectduur
Het project loopt van januari 2021 tot januari 2022.
Meer informatie
Voor meer informatie over het project ‘Road to 100, de ontwikkeling van een Jeans van 100% (post-consumer) gerecyclede denim’, kunt u contact opnemen met Jens Oelerich.
Partners en subsidieverleners: