CrimeMATE – the truth is just one drop away

CrimeMATE is een vernieuwende on-site analysetool gebaseerd op het Medimate lab-on-a-chip apparaat. Deze handheld device verbetert de detectie van biologische en chemische sporen door snelle resultaten te leveren zonder de noodzaak van lange laboratoriumverwerkingstijden.

Deze technologie voorziet in een dringende behoefte binnen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor directe en nauwkeurige metingen tijdens inspecties. Daarnaast onderzoekt een haalbaarheidsstudie de toepassing van het huidige Medimate-systeem bij het bepalen van het Post-Mortem Interval (PMI) door de natrium/kaliumverhouding in het glasvocht te analyseren. Deze ontwikkelingen bieden veelbelovende vooruitzichten voor het verbeteren van de volksgezondheid en veiligheidsmaatregelen door middel van tijdige en precieze analytische technieken.

Crimemate 1.png

Het Project

Het CrimeMATE-project richt zich op het real-time meten van chemisch-fysische eigenschappen van verschillende stoffen direct op locatie. Het doel is om resultaten te verkrijgen die gelijkwaardig zijn aan laboratoriummetingen. De metingen worden uitgevoerd in bloed, urine, oogvocht en mest, en stellen NVWA-inspecteurs in staat om op locatie in slachthuizen en veehouderijen te testen op medicijnresten (zoals pijnstillers en antibiotica), fosfaten, ammonium en nitraten.

Het project streeft naar de ontwikkeling van een versie van het Medimate-platform waarmee NVWA-inspecteurs deze metingen kunnen uitvoeren. Het Medimate-platform maakt gebruik van vloeistofelektroforese, waarmee een of meerdere stoffen tegelijk geanalyseerd kunnen worden. Deze techniek scheidt en visualiseert moleculen op basis van hun lading en grootte, wat leidt tot snelle identificatie. Dankzij het geavanceerde "lab-on-a-chip" ontwerp van de Medimate is slechts een druppel vloeistof als monster nodig, en het platform kan eenvoudig aangepast worden om verschillende parameters te meten.

Crimemate 2.png

Mocht dit initiële onderzoek positieve resultaten opleveren, dan wordt er een haalbaarheidsstudie van zes maanden uitgevoerd om te onderzoeken of CrimeMATE nauwkeurig het Post-Mortem Interval (PMI) kan bepalen. Hierbij ligt de technische focus op het meten van stoffen in bloed en oogvocht. In het glasvocht van het oog worden parameters zoals natrium, kalium, natrium/kaliumverhouding, creatinine, chloride, fosfaat en lactaat gemeten om het tijdstip van overlijden te schatten. Het doel is om de schattingsrange voor PMI te verlengen naar vier dagen in plaats van de huidige twee dagen.

Meer weten? Neem contact op

geen foto beschikbaar

Gerke Damsma, PhD

Senior onderzoeker

LinkedIn