Forensic multi-scan devices

Tijdens dit project is er gedurende 2 jaar samengewerkt met partners uit het forensisch werkveld en twee private partijen die samen het consortium hebben gevormd. In dit verkennende onderzoek zijn vijf verschillende interessante, non-destructieve technieken getest en geëvalueerd op de toepasbaarheid op een plaats delict of forensisch lab om het opsporingsproces efficiënter en effectiever te maken.

Het project

Het lectoraat Technologies for Criminal Investigation (TCI) heeft gedurende 2 jaar (2022-2024) gewerkt aan het ‘Forensic multi-Scan Devices’- project. Tijdens het project zijn vijf technieken geëvalueerd op hun technische mogelijkheden, limitaties en synergie binnen het forensische domein.

Specifiek is onderzocht wat de mogelijkheden zijn om biologische en chemische componenten te detecteren en te analyseren. De technieken zijn eerst individueel getest, en waar mogelijk is er ook gekeken naar mogelijkheden om verschillende technieken met elkaar te combineren.

Zo is er gekeken naar de beperkingen en de synergiemogelijkheden van forensische lichtbronnen die momenteel standaard in het werkveld bij de Nationale Politie worden gebruikt. Deze techniek wordt vooral toegepast om mogelijke sporen zichtbaar te maken, maar is alleen indicatief voor het spoor. Wanneer identificatie nodig is, worden de sporen ter nadere analyse opgestuurd naar een lokaal forensisch lab of het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Hyperspectrale beeldvorming

Hyperspectrale-beeldvorming zou hierop een mooie aanvulling kunnen zijn. Met deze techniek wordt er gekeken naar de interactie van licht(bronnen) bij meerdere golflengtes. Deze spectra kunnen helpen bij het karakteriseren van een aantal biologische sporen.

20240930_103529.jpg

Delta R

Een nieuwe techniek die tijdens dit project gebruikt is, is de Delta R (van Stage Gate 11 BV) welke een UV-Vis analyse uit kan voeren op oppervlakten. De meegeleverde lopende band zorgt ervoor dat oppervlaktes, tot een breedte van 30cm, in hun geheel gescand kunnen worden. Deze techniek is geschikt om biologische en chemische sporen te karakteriseren.

20240930_095809.jpg

Twee andere technieken die onderzocht waren zijn gebaseerd op röntgenstraling, ofwel X-Ray. Vooral voor chemische sporen is een techniek zoals een XRF uitermate geschikt. Door te kijken naar de samenstelling van bepaalde zouten is het ook mogelijk om bijvoorbeeld de aanwezigheid van urine te meten.

De tweede X-Ray techniek is het ECHO-X systeem (van DT-Solutions BV.). Deze techniek is niet mobiel, maar heeft als groot voordeel dat de analyse een penetrerend effect heeft. Hierdoor is het mogelijk om chemische componenten te identificeren, zelfs wanneer deze verpakt zijn in papier, kunststof of glas. Deze techniek zou ook geschikt zijn voor douanetoepassingen, omdat koffers niet geopend hoeven te worden.

Tijdens het project zijn er veel inzichten verkregen in de vijf verschillende technieken. Binnen het eerste jaar van het project werd al vrij snel duidelijk dat vooral de hyperspectrale camera en de Delta-R, in combinatie met de forensische lichtbronnen, veelbelovende resultaten opleverden.

De forensische lichtbronnen worden nog steeds als uitgangspunt bij een onderzoek (PD en lab) toegepast en daarnaast vinden er vanuit de fabrikant (Foster & Freeman) nog steeds nieuwe ontwikkelingen plaats.

Hyperspectrale beeldvorming is binnen het forensische domein nog een relatief nieuwe techniek, maar lijkt wel veel potentie te hebben.

Er zijn meerdere protocollen opgesteld en er is een sample-testkit ontworpen door FO-studenten om studenten (zowel van Saxion als van de Politieacademie) te laten oefenen met de technieken.

Het komende half jaar wordt onderzocht in hoeverre het project een vervolg gaat krijgen. 

Partners

SG11: MKB bedrijf in airport security, biedt nieuwe innovatieve oplossingen op basis van de eigen ontwikkelde Delta R-technologie.
DT Solutions: MKB bedrijf in airport security, biedt nieuwe innovatieve oplossingen op basis van de eigen ontwikkelde Echo-X technologie.
NFI: overheidsinstantie die forensisch onderzoek doet voor het strafrechtelijk onderzoek.
Politieacademie: centrum voor onderwijs, kennis en onderzoek.
Nationale Politie: politiedienst, belast met het handhaven van de wetten van Nederland, het bewaren van de openbare orde en het verlenen van hulp.
ECFO: Expertisecentrum forensische opsporing, centrum voor de landelijke ondersteuning aan de aandachtsgebiedhouder forensische opsporing en de afdelingen FO.
Saxion lectoraat ID: ontwerpt een eerste concept of prototype.
Adviescommissie: VITO Remote Sensing, CIDS&S, Politie België.
Tech for future: het project is gesubsidieerd door Tech For Future (TFF).

tehcyourfuture.png

Tech for Future

website
politie.png

Nationale Politie

Website
Logo van Stage Gate 11

Stage Gate 11

Logo van bedrijf DT Solutions

DT Solutions

Looptijd project:

01-01-2022 t/m 31-12-2023