Tips voor ouders en verzorgers

Meer dan de helft van alle middelbare scholieren en mbo’ers zegt dat hun ouders/verzorgers de belangrijkste adviseurs zijn bij het maken van hun studiekeuze. En terecht! Wij vinden het erg fijn als ouders/verzorgers betrokken zijn. Als ouder stel je vaak net wat andere vragen en onthoud je andere informatie. Kom daarom dus gerust mee naar de open dagen en maak er een succes van met deze 3 tips!

TIP 1: Bereid de open dag samen voor

Probeer samen uit te vinden waar de interesses van je liggen en wat zijn of haar sterktes en zwaktes zijn. Maak op basis daarvan van tevoren samen een plan. Zet alle vragen op een rij. Het online programmaboekje helpt om alvast een globaal programma op te stellen voor het bezoek. Welke voorlichtingen gaan jullie bezoeken?

TIP 2: Verdiep daarna met proefstuderen

Kiezen doe je met je hoofd en je hart. Stimuleer je kind om na de open dagen deel te nemen aan een meeloopdag, proeflessendag of studie try-out. Het is een prima gelegenheid om de praktijk van de opleiding te ervaren en de sfeer op de hogeschool te proeven. Dit zijn activiteiten waar studiekiezers zonder ouders aan deelnemen. Maar je kunt evengoed helpen door na afloop over de ervaringen te praten en door te vragen.

TIP 3: Nog steeds twijfel?

Het kan zijn dat een kind blijft twijfelen over de studiekeuze... Juist als ouder/verzorger kun je hier erg goed helpen. Het is dan altijd goed om terug te gaan naar de jonge jaren van uw kind. Wat vond hij of zij toen leuk om te doen? Biedt dat nog aanknopingspunten voor de toekomst?  Tijdens de open dagen is het mogelijk om een kort adviesgesprek te voeren met een studiekeuzecoach. Kom daarvoor naar de stand van het  StudieSuccesCentrum. Meer hulp nodig? Bekijk hier een overzicht met andere activiteiten die zouden kunnen helpen bij het maken van een studiekeuze. 

Hoe ervaren ouders de open dag?

Naar de open dag? Kom met de trein!

Tips voor ouders