Open avond: Sociaal Juridische Dienstverlening
Wil jij alles weten over de Saxion-deeltijdopleiding Sociaal Juridische Dienstverlening? Kom op naar onze open avond voor deeltijdonderwijs en kom alles te weten over deze opleiding!
Veelgestelde vragen over deze opleiding
Bij Sociaal Juridische Dienstverlening gaat het niet alleen om de juridische kant van een kwestie, maar ook om de sociale/maatschappelijke aspecten. Er is dus aandacht voor de zowel de sociale als de juridische vaardigheden. Je helpt mensen op weg in de wereld van het recht. Je hebt verstand van wet- en regelgeving binnen het sociaal domein en vindt het leuk/prettig om veelal zelf contact te hebben met de cliënt/burger.
Bij HBO-Rechten ligt de nadruk meer op het juridische. De verdieping ligt in de grote hoeveelheid juridische vakken die worden aangeboden. Denk hierbij aan vakken op het gebied van het Ondernemingsrecht, Bestuursrecht, maar ook Duits recht komt aan bod.
Als Sociaal Juridische Dienstverlener ben je vooral bezig met de praktische regelzaken, waar cliënten tegen aan lopen binnen de wet- en regelgeving. Je bent hierin vaak een wegwijzer en belangenbehartiger en begeleidt hen bij het juridisch of financieel gedeelte..
Bij Social Work leer je mensen te begeleiden veelal op persoonlijk vlak die voor korte of langere tijd hulp nodig hebben en sta je veel meer stil bij de psyche van de mens.
Je moet er rekening mee houden dat je gemiddeld 15-20 uur in de week druk bent met jouw opleiding. Van die 15-20 uur, ben je ongeveer 5 uur op Saxion aanwezig voor het volgen van colleges. De overige 10-15 uur besteed je aan zelfstudie en door het werken in de beroepspraktijk.
Als Sociaal Juridisch Dienstverlener kom je terecht in een dienstverlenend beroep op een plek waar je iets met regels en wetten te maken hebt. De precieze functies zijn heel uiteenlopend. Je kunt aan de slag bij de sociale diensten, bij de gemeente, bij het juridisch loket, sociaal raadslieden, een woningcorporatie of bij een bureau voor schuldhulpverlening of bewind voering.
In sommige functies werk je direct met mensen die om hulp vragen (ze hebben bijvoorbeeld schulden of een geschil met de gemeente of bij de overheid). In andere functies werk je meer achter de schermen en ontwikkel je beleid of maatregelen die van toepassing zijn op grotere groepen mensen.
De theorie kan direct worden toegepast in de praktijk en kunnen vraagstukken vanuit de eigen praktijkomgeving ingebracht worden. Randvoorwaarde voor een relevante praktijkomgeving is dat de medewerker de ruimte heeft om te kunnen werken en leren op hbo-niveau. Dat kan dus ook vrijwilligerswerk zijn bij vrijwilligersorganisaties binnen het sociaal en juridisch domein.
Het beroepenveld van de opleiding HBO-Sociaal Juridische Dienstverlening is zeer divers. De alumni van HBO-Sociaal Juridische Dienstverlening zijn werkzaam op tal van verschillende plekken bij verschillende organisaties. Denk hierbij aan beroepen als:
- Sociaal Raadsman/ Raadsvrouw
- Juridisch medewerker bij het juridisch loket
- Inkomensconsulent bij een gemeente
- Schuldhulpverlener of bewindvoerder
- Beslismedewerker beroep & bezwaar bij het UWV
- Reïntegratieconsulent bij het UWV
- Casemanager bij het centraal orgaan opvang
- Reclasseringsmedewerker
- Woonconsulent
Open avond deeltijd
Meer informatieVideo's: studeren bij Saxion
Heb je een vraag?
Neem dan contact op met het Saxion Informatie Centrum. We proberen jouw vragen direct te beantwoorden. Of we brengen jou in contact met iemand binnen Saxion die jou verder kan helpen.