Ervaring Femke
Kun je iets vertellen over je professionele achtergrond?
In 2008 heb ik mijn diploma HBO Management, Economie & Recht behaald. Mijn afstudeeronderzoek en -scriptie heb ik bij de provincie Gelderland uitgevoerd. Na mijn afstuderen heb ik daar nog een half jaar gewerkt. Vervolgens heb ik een half jaar bij de IND gewerkt en sinds 7 december 2009 ben ik werkzaam bij het COA. Ik ben begonnen als medewerker bewonerslogistiek en sinds januari 2016 werk ik als casemanager op een AZC. In september 2018 ben ik gestart met de deeltijdopleiding SJD en in november 2021 ben ik afgestudeerd. Sinds mei 2022 ben ik 12 uur per week casemanager en voor 16 uur per week gedetacheerd bij het ministerie van Justitie en Veiligheid als medewerker Ketenbreed Calamiteiten Team.
Waarom heb je de keuze gemaakt om in deeltijd te studeren?
Omdat ik vanuit mijn werk de kans heb gekregen om een opleiding te volgen naast mijn baan. Een fulltime opleiding behoorde voor mij niet tot de mogelijkheden, aangezien ik wilde blijven werken en ik al een hbo-diploma behaald had waar ik mee aan de slag kon gaan.
Hoeveel tijd kost het voor jou om in deeltijd te studeren?
Dat verschilt per week en per periode, afhankelijk van de modules en de bijbehorende beroepsproducten. Gemiddeld inclusief reis- en lestijd kost het ongeveer 20 uur per week.
De grootste uitdaging vond ik om ’s avonds tot in de late uurtjes te moeten studeren als de kids op bed lagen. Menig energieblikje en andere suikers zijn nodig geweest om wakker te kunnen blijven.
Hoe combineer je studie bij Saxion met werk en privé? Wat zijn voor jou de grootste uitdagingen? En hoe los je die op?
De steun vanuit het thuisfront en de werkgever waren voor mij cruciaal anders zou het niet te doen geweest zijn. Ik kreeg studieverlof en daarnaast ook de mogelijkheid om binnen de organisatie opdrachten uit te voeren. De grootste uitdaging vond ik om ’s avonds tot in de late uurtjes te moeten studeren als de kids op bed lagen. Menig energieblikje en andere suikers zijn nodig geweest om wakker te kunnen blijven. Een goede planning, die wel aan flexibiliteit onderhevig was, was belangrijk voor mij.
Hoe pas jij jouw opleiding in de praktijk toe? Kun je daar concrete voorbeelden van geven?
Ik pas mijn opleiding niet direct concreet toe in de praktijk, aangezien ik al casemanager was voordat ik met de opleiding ging starten. Voor mij is het meer een ontwikkeling voor mezelf geweest dan dat ik de opgedane kennis en vaardigheid toepas in mijn werk. Uiteraard neem ik wel dingen mee, zoals bijvoorbeeld het kernkwadrant van Ofman om, met name collega’s, beter te kunnen begrijpen.
Mijn afstudeerscriptie is verwerkt in het landelijke beleid van het COA en opgenomen in de handreiking betreffende begeleiding. Dat is een mooi compliment. Collega’s uit het land en de vreemdelingenketen nemen contact met mij op om over mijn onderzoek en rapport te spreken. Het is fijn om de organisatie op deze manier te kunnen bedanken voor de kans die ze mij geboden hebben, om de opleiding SJD te volgen.
Wat vind jij tot nu toe het leukste aan je studie en waarom?
Ik vond de meeste modules erg boeiend. Met name de psychologische en juridische vakken, omdat mijn interesse daar ligt en ik het fascinerend vind hoe een menselijk brein kan werken en wat kan maken dat mensen zijn zoals ze zijn. Als 'blauw' persoon vind ik het volgen van de wetten en regels belangrijk (uiteraard is maatwerk mogelijk) en heb ik kennis opgedaan die ook in bepaalde privésituaties toegepast kunnen worden. Dit maakt de opgedane kennis concreet toepasbaar. Al hoop ik de kennis van schuldhulpverlening en echtscheidingen nooit voor mezelf nodig te hebben.
Wat is (of was) voor jou de grootste uitdaging in je studie? En hoe heb je dat opgelost?
De grootste uitdaging was het afstuderen. Ik vond het de minst leuke tijd en miste het contact met mijn studiegenoten. De grootste domper was het digitaal moeten verdedigen van mijn scriptie, terwijl het na corona wel fysiek weer mogelijk was geweest. Maanden hard werken werd afgesloten achter een beeldscherm. Dat was echt een teleurstelling. Het missen van de studiegenoten hebben we opgelost door wel geregeld een dinsdag naar het Saxion te gaan en elkaar daar te zien. Daarnaast hadden we veelvuldig appcontact. Dat was heel fijn en gelukkig hebben we nog steeds contact en zien we elkaar nog regelmatig.
Wat ik het fijne vond aan deeltijd is dat je met volwassenen met werkervaring te maken hebt. Hierdoor is het contact met de docenten voor mijn gevoel ook gelijkwaardiger.
Hoe ervaar jij het om bij Saxion in deeltijd te studeren?
Ik heb het als positief ervaren. De periodes waren overzichtelijk doordat iedere periode bestond uit drie modules. Ik vond het een feestje om iedere dinsdagmiddag naar Deventer te gaan en samen met mijn fijne studiegenoten boeiende lessen te volgen. Volgens mij heb ik nooit een les gemist. Ik heb veel steun aan mijn clubje gehad en we hebben elkaar er doorheen gesleept als dat nodig was. Wat ik het fijne vond aan deeltijd is dat je met volwassenen met werkervaring te maken hebt. Hierdoor is het contact met de docenten voor mijn gevoel ook gelijkwaardiger, omdat we inhoudelijk het gesprek kunnen aangaan en er de ruimte is om ervaringen te delen. Ik vond het prettig dat de opdrachten individueel waren en ik zelf verantwoordelijk was voor mijn werk. Het was soms lastig om zelf de tijd voor de studie in te plannen, laat staan als je dat ook nog in overleg met anderen moet doen. Bovendien vind ik het prettig om gewaardeerd te worden voor mijn eigen prestaties zonder daarbij afhankelijk te zijn van een ander. Ook vond ik het leuk om mijn team op het werk te kunnen betrekken bij hetgeen ik aan het doen was, door regelmatig een presentatie, pitch of vragenlijst met hen te delen. De kers op de taart was het afstuderen, waarbij ik veel mensen gesproken heb die bereidwillig waren om hun medewerking te verlenen aan mijn afstudeeronderzoek. Daar ben ik dankbaar voor. Dat voelde als een enorme waardering en motivatie om een mooie, waardevolle scriptie op papier te zetten.
De coronaperiode was lastig en daar zal ik maar niet te veel woorden aan vuil maken.
Wat gaan we in de toekomst van je zien? Wat wil je graag bereiken of waar werk je naartoe?
Ik ben op dit moment heel blij met de twee functies die ik uitvoer en heb de komende jaren genoeg uitdagingen op werkgebied. Ik volg interessante trainingen, overleg met mensen uit het hoger management, ontwikkel mezelf volop en vergroot mijn netwerk. Ik weet niet wat de toekomst mij brengt, maar ik weet wel dat ik niet lang stil kan zitten en onrustig word als 'dingen gewoon lopen'. Ik moet iets hebben om naar uit te kijken of mezelf verder uit te dagen. In januari ga ik dan ook starten met de cursus politiek actief, vanuit de gemeente waar ik woon. Wat er daarna op mijn pad gaat komen, weet ik nog niet, maar ik weet wel dat ik binnen gestelde kaders met, of voor mensen wil werken. Cijfertjes en omzet draaien zijn niet aan mij besteed.
Heb je nog inspirerende tips voor anderen om de studie succesvol af te ronden?
Geef niet op, blijf doorzetten en haal eruit wat erin zit. Het is een mooie kans om zo’n interessante studie te volgen. Je leert veel binnen allerlei domeinen en je ontmoet interessante mensen die jouw kennis verrijken. In de lessen steek je zoveel op dus zorg dat je aanwezig bent bij iedere les. Scheelt je ook weer huiswerk. Hard werken wordt beloond en je doet het voor jezelf!