RobinBrink.jpg
Ervaring

Een master volgen naast je werk en privéleven: ‘Ik heb de constante wens om me verder te ontwikkelen’

Het is niet niks: studeren terwijl je werkt, een gezin hebt, vrijwilligerswerk doet en ook af en toe eens van je vrije tijd wil genieten. Na overleg met zijn werkgever én met het thuisfront, koos Robin Brink (35) voor de Master Health Care and Social Work. “Als basis voor veranderingen en doorontwikkeling in de zorg is onderbouwing nodig. De basis voor het maken van die onderbouwing heb ik meer dan gevonden in de master.”

Hoi Robin, kun je iets vertellen over je achtergrond?

“Ik ben na de havo begonnen aan de opleiding hbo-v. Na 1,5 jaar heb ik besloten om mbo-v te gaan doen, omdat ik ‘echte’ zorg wilde verlenen. Na 1,5 jaar in het ziekenhuis ben ik uiteindelijk afgestudeerd in de psychiatrie. Mijn bijbaantje destijds was in de thuiszorg via een uitzendbureau en ik was dus ook erg blij dat ik na mijn diplomeren als verpleegkundige aan de slag mocht bij Buurtzorg in Zwolle.

Na meerdere teamsplitsingen bij Buurtzorg, opzetten van een team, het alsnog halen van mijn hbo-diploma en het meehelpen met opzetten en lesgeven in de mbo/hbo-route van Buurtzorg, merkte ik dat ik professionele uitdaging miste; ik besloot na ruim acht jaar op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Ik begon met detacheren en heb, net voor Covid-19, na twee opdrachten mijn huidige werkgever gevonden. Ik ben bij IJsselheem gestart als regieverpleegkundige en heb daar de kans gekregen om te beginnen aan de Master Health Care and Social Work.”

Waarom heb je de keuze gemaakt om die master te gaan volgen?

“Ik heb een constante wens om me verder te ontwikkelen, om de zorg - met vooral een voorliefde voor de ouderenzorg - een stukje beter te maken. Omdat ik het gevoel had mijn verpleegkundige kwaliteiten beter in te kunnen zetten om meer zorgvragers en collega’s te helpen, ben ik uitgekomen bij een master, om mij handvaten te geven aan het ondersteunen van de zorg op advies- en beleidsniveau.”

Hoeveel tijd heeft het jou gekost om in deeltijd te studeren?

“Ik had één lesdag in de twee weken. De andere week gebruikte ik dezelfde dag om bezig te zijn voor de studie. Meestal kostte het me een á twee avond(en) per week aan voorbereiding voor de lessen. Voor de deadlines van verslagen besteedde ik meer tijd aan de master. Meestal nam ik dan een paar dagen vrij om continue aan de master te kunnen werken.”

Hoe heb je de master bij Saxion gecombineerd met werk en privé?

“Het studeren in deeltijd, naast 36 uur werken (incl. lid van de Ondernemingsraad), is uitdagend. Ook mijn man werkt fulltime. We hebben samen een dochter, die in mei zes jaar is geworden, en daarnaast nog iets van een privéleven en vrijwilligerswerk. Het vraagt dus niet alleen om een opoffering van eigen tijd, maar ook een investering vanuit je privéleven en je werkgever. Voordat ik ben gestart met de master heb ik dus, naast de afweging voor mijzelf, ook overleg gehad met werk en partner. Na uitgesproken steun van beiden heb ik pas besloten dat in deeltijd studeren iets is wat mogelijk is.”

Hoe pas jij jouw master in de praktijk toe?

“De master heeft mij geleerd om vanuit meerdere kanten naar een probleem te kijken (of een uitdaging; ‘name it all the way you’d like’). Natuurlijk ontwikkel je als verpleegkundige een holistische mensvisie, maar de master heeft mij geholpen om breder, vanuit maatschappij en zorg (-individu en -collectief), te kijken naar ontwikkelingen. Een uitvergroting van het aanvliegen van vraagstukken op meso- en macro-niveau. Dit helpt mij ook nu, in mijn nieuwe functie als adviseur Zorgtechnologie en ICT, om juiste adviezen en beleidsvoorstellen te schrijven. Daarbij helpt een brede blik mij om bewust onbekwaam te zijn. Ik kan nooit overal verstand van hebben, maar weten dat je dat niet hebt en durven de vragen te stellen om antwoorden te krijgen die je nodig hebt, is zeer ondersteunend in al mijn werk.

Daarnaast ondersteunt de master in het werken aan verandering: hoe verander je, waarom doe je dat en hoe krijg je (de juiste) mensen mee? Welke kwaliteiten bezit je en moet je vinden om jezelf, een project en een verandering zo goed mogelijk weg te zetten?

‘I have no special talent. I am only passionately curious’, aldus Einstein. Wees nieuwsgierig en leer te kijken buiten je eigen opvattingen en jouw kijk op het probleem; dit brengt verandering voor jezelf en de mensen om je heen.

RobinBrink.jpg
Robin Brink, die de master Health Care and Social Work afrondde, met een tip voor de lezers

Als laatste ligt er een zeer welkome nadruk in de master op onderzoek: waar vind ik literatuur die ik nodig heb, hoe doe ik praktijkgericht onderzoek en wat kunnen de gegevens mij vertellen als ik de juiste meetinstrumenten gebruik? Als basis voor veranderingen en doorontwikkeling in de zorg is onderbouwing nodig. De basis voor het maken van die onderbouwing heb ik meer dan gevonden in de master.”

Wat vond jij het leukste aan de master?

“Het afstudeeronderzoek, de opleidingscommissie en de keuzemodule waren het leukste aan de master. Het afstuderen liet mij ver buiten mijn comfortzone treden en heeft mij uitgedaagd (voor mij) nieuwe systemen te leren kennen. Het heeft de basis gelegd voor iets waar ik nog steeds veel energie van krijg: nieuwsgierig zijn naar onderzoeken in de zorg en zelf onderzoeken wat de mogelijkheden binnen mijn organisatie, IJsselheem, zijn.

Het zelf mogen kiezen binnen de master was een verademing. Ondanks dat er een vast te volgen curriculum is, was het mogelijk om zelf invulling te geven aan je opdrachten. Zelf de keuze mogen maken van een onderwerp, een richting of een project gaf mij erg veel motivatie tijdens het studeren.

De opleidingscommissie was voor mij een soort van verlengde van wat de ondernemersraad op mijn werk is: iets ergens van vinden is een ding, achterhalen wat andere mensen vinden en alle meningen mogen bundelen om een koers te bepalen is voor mij een van de dingen die ik het liefst doe.”

Hoe heb jij het ervaren om bij Saxion in deeltijd te studeren?

“Omdat ik studeerde in de tijd van Covid, moest ik erg veel colleges digitaal volgen. Dit was niet waar ik van tevoren vanuit was gegaan en paste ook niet bij de ervaringsuitwisseling en verschillende werkveldexperts die ik op voorhand had verwacht. Dat vond ik erg vervelend.

Echter heb ik genoten van de expertise en het plezier van docenten die zelfs de meest saaie stof over het doen van onderzoek leuk konden overbrengen. Als kers op de taart waren er lessen die geenszins leken te gaan over de lesstof, maar je merkte pas als je eenmaal een week later je voorbereidingen aan het doen was hoe de verhalen, anekdotes, bespreking van nieuwsitems en grappige verhalen bijdroegen aan de stof die je tot je moest nemen en uiteindelijk zelf moest toepassen in de praktijk.”

Wat gaan we in de toekomst van je zien?

“Ik durf hier geen uitspraken over te doen. Mijn huidige functie is uitdagend, vernieuwend, uitdagend en bij een meer dan leuke organisatie. Op het moment dat ik uitspraken ga doen, voelt het alsof ik een lat voor mijzelf neerleg en dat wil ik niet. Persoonlijke groei, door eigen ervaringen, ervaringen van anderen, opleidingen en nieuwsgierigheid, en het ontwikkelen van de (verpleegundige) zorg zijn dingen waar ik vrolijk van wordt. En wellicht houdt die groei mij enthousiast op de plek waar ik nu zit, maar wellicht brengt het me ergens anders in de toekomst. Who knows?”

Heb je nog inspirerende tips voor anderen om de master succesvol af te ronden?

“Bedenk je goed waarom je wilt starten en houd daaraan vast; de opleiding kent meerdere zware onderdelen, maar ze dragen allemaal bij aan je eigen ontwikkeling als je het initiële doel voor ogen houdt.”

Meer weten over studeren in deeltijd?

Bezoek onze open avond!