Jongen leunt tegen oranje muur en lacht naar camera

Open dagen: Accountancy

Wil jij alles weten over deze opleiding? Neem hier alvast een kijkje bij de open dag van Accountancy. Check de veelgestelde vragen, duik in de ervaringen van onze studenten en lees hoe je je kunt aanmelden voor de (online) open dagen!

Hoe werkt het?

Volg een of meerdere opleidingsvoorlichtingen, stel al jouw vragen aan onze docenten en studenten en kom sfeerproeven tijdens de open dagen.

Je vindt hier alle informatie over studiekeuze om jou op weg te helpen.

Meisje met rood shirt staat voor bakstenen muur en kijkt naar camera

Check de data en kies jouw open dag!

Aanmelden

Veelgestelde vragen over Accountancy

De studiebelasting voor deze opleiding is gemiddeld 40 uur per week. Daarvan heb je ongeveer 20 uur aan contactmomenten op school en zal je zo'n 20 uur aan zelfstudie in je opleiding moeten steken om deze succesvol af te kunnen ronden.

Kom je van het mbo? Dan ben je met iedere mbo-opleiding op niveau 4 toelaatbaar. Kom je van de havo of vwo? Dan ben je in principe met alle profielen toelaatbaar, maar moet je met het profiel Natuur en Gezondheid wel eindexamen hebben gedaan in economie of bedrijfseconomie/management en organisatie. Met het profiel Cultuur en Maatschappij moet je eindexamen hebben gedaan in economie of bedrijfseconomie/management en organisatie én wiskunde A of B. Lees voor meer informatie de toelatingseisen voor het studiejaar 2020-2021

Tijdens de opleiding Accountancy word je breed opgeleid, maar wordt extra aandacht besteed aan onder meer adviesvaardigheden en controletechnieken. Je kunt na de opleiding een jaarrekening controleren van een onderneming of fraudes onderzoeken. Bij Finance & Control (voorheen Bedrijfseconomie) ligt de nadruk op het financieel gezond houden van een onderneming en met de opleiding Fiscaal Recht en Economie adviseer je ondernemers over belastingen. Hier zul je vooral les krijgen in belastingen en recht.  

Omdat zowel de theorie als de praktijk leert dat deze drie opleidingen veel raakvlakken hebben, hebben ze een gezamenlijk eerste jaar. Daarin is Saxion uniek. In het eerste jaar leer je de verschillen tussen de drie opleidingen en aan het eind van het eerste jaar maak je pas de definitieve keuze. 

De eerste twee jaar van de opleiding bestaan voor een groot gedeelte uit theorie, waarbij er zoveel mogelijk praktijkopdrachten worden uitgevoerd. Wij vinden het belangrijk dat je daar al snel mee in aanraking komt. Ook worden er gastcolleges gegeven door mensen uit het werkveld. In het derde jaar ga je door middel van een stage voor het eerst ruiken aan het echte werk. Deze stage vindt plaats binnen een accountantskantoor op de samenstel- en/of de controlepraktijk. In het vierde jaar rond je de opleiding af door een adviesopdracht uit te voeren met een interessant vraagstuk voor een onderneming of accountantskantoor.   

Als accountant ben je eigenlijk nooit uitgeleerd, gelukkig maar! Na de hbo-opleiding Accountancy mag je jezelf nog geen accountant noemen. Bij Saxion starten veel studenten met het vervolgtraject tot Accountant Administratieconsulent of Registeraccountant. Ben je in opleiding tot Accountant Administratieconsulent, dan kun je een post-hbo-opleiding bij Saxion volgen en voor het traject tot Registeraccountant moet je een opleiding volgen aan een universiteit. Accountantskantoren stimuleren en faciliteren gelukkig het volgen van een studie, zowel financieel als in tijd. In de praktijk werk je dan vier dagen zit je één dag in de collegebanken. Dat zien studenten vaak als een goede en welkome afwisseling.  

studieverenigingen 1.Jpeg

Studieverenigingen

Zin om jouw studiegenoten beter te leren kennen? Bekijk dan de studievereniging die hoort bij jouw opleiding en meld je aan voor interessante activiteiten en gezellige feestjes!
Bekijk studieverenigingen

Video's: studeren bij Saxion

Contact opnemen?

We proberen je vragen direct te beantwoorden. Of we brengen je in contact met iemand binnen Saxion die jou verder kan helpen.