Auke leert hoe hij chemische processen kan verduurzamen
Derdejaars Chemische Technologie student Auke Bomers kwam er op de middelbare school achter dat hij erg goed was in Scheikunde. Hij was er niet alleen goed in, hij vond het nog leuk ook. Chemische Technologie bleek de studie die daar goed bij aansluit. Hij vertelt graag over zijn ervaring om toekomstig studenten een beter beeld te geven van de opleiding.
Studiekeuze
“Ik ben begonnen aan de studie Chemische Technologie, omdat ik iets met chemie wilde doen. Op de middelbare school was ik namelijk goed in scheikunde. Toen dacht ik al: hier moet ik later iets mee gaan doen. Omdat ik scheikunde leuk vond, maakte dat mijn studiekeuze veel makkelijker. Ik kom van het vwo en ben eerst naar de universiteit gegaan, maar het hbo paste toch beter bij mij. Op de universiteit deed ik trouwens ook al Chemische Technologie (Chemical Science and Engineering), dus het was een logische overgang.
Toen ik mijn studiekeuze maakte wist ik niet dat Chemische Technologie eigenlijk ook erg veel om wiskunde en natuurkunde draait, naast de scheikunde. Dat is voor mij niet negatief, maar wel anders dan ik had verwacht. Het is trouwens niet erg als de vakken wiskunde en natuurkunde je minder goed liggen. De belangrijke stof voor de opleiding wordt in het eerste leerjaar herhaald zodat iedereen op hetzelfde basisniveau komt.”
Praktische studie
“Het leukste aan mijn studie vind ik dat de theorie goed ondersteund wordt met de praktijk, het is tastbaar. Wat je ontwerpt of berekent, kun je zien gebeuren en pas je toe op grote schaal. Door middel van metingen kun je als het goed is zien dat een proces efficiënter gaat werken, omdat je meer of schoner produceert en meer winst behaalt. Dat is wat je als chemisch technicus wil bereiken.”
Ervaring in het buitenland
“Toen ik me ging oriënteren voor mijn minorfase, besloot ik dat ik deze graag in het buitenland wilde doen. Dit stelde ik voor aan mijn docenten en ik deed een aanvraag bij de examencommissie. De bestemming die ik koos was Canada. Dit was echt een hoogtepunt in mijn studerende leven. Het was een waardevolle les om in een andere cultuur terecht te komen. Het is nog steeds een westerse cultuur, maar ik merkte dat alles in Nederland heel goed is geregeld in verhouding tot sommige andere landen.
Daarnaast heb ik nu meer begrip voor mensen die (on)gedwongen in een andere cultuur terechtkomen. Het onderwijs was ook anders en dat was bijzonder om te ervaren. Ik woonde samen met studenten van verschillende nationaliteiten zoals Canada, Spanje, Argentinië, Colombia, Duitsland, Finland, Zweden, Denemarken, België, Italië en Oostenrijk. Ook dat was ontzettend leerzaam.”
Van de universiteit naar het hbo
“Op de universiteit vond ik het vaak lastig om mijn studie te combineren met mijn hobby's. Mijn doordeweekse dagen waren vaak volgepland voor de studie en dan had ik in het weekend tijd ingepland voor de rest. Dit was niet genoeg. Prioriteit is nog steeds school, maar ik denk dat je naast het studeren ook een ontwikkeling doormaakt die belangrijk is. Vandaar dat dit voor mij de doorslag gaf dat ik het op het hbo moest gaan proberen.”
Praktijkgericht
“Op dit moment ben ik bezig met een stage. Tijdens deze stage maak ik een ontwerp voor een waterstof-elektrolyzer. Dat is eigenlijk een soort van minifabriekje voor de productie van waterstof, nodig in de energietransitie. Een fabriek die op duurzame energie, bijvoorbeeld elektrische energie van zonnepanelen, waterstof kan produceren. Dat ik iets maak wat in de toekomst echt nodig kan zijn, vind ik zo tof aan deze opleiding.
Op dit moment ben ik aan het ontwerpen hoe het minifabriekje in elkaar zit. Naast stages hebben we ook veel projecten voor het bedrijfsleven. Zo kom je tijdens je studie al in aanraking met het werkveld. Bijvoorbeeld op het gebied van de energietransitie of zelfs de productie van bier!”
Kleinschalig
“Als je overweegt om de studie Chemische Technologie te volgen, is het goed om te weten dat de opleiding kleinschalig is. Je hebt veel contact met je studiegenoten. Ook weten de docenten precies wie je bent. Dat zorgt ervoor dat je goed door je studie heen kan komen en dat de overstap van de middelbare school ook wat minder groot is.
Ik denk soms dat de naam Chemische Technologie verkeerd wordt begrepen en studiekiezers wat af kan schrikken. Aan het woord chemie hangt het stigma dat het vervuilend is. Dat vind ik jammer, want de opleiding gaat namelijk juist veel over het efficiënter en schoner maken van chemische processen.”
Duurzame toekomst
“Momenteel zitten we in een energietransitie, daar zou ik na mijn studie graag een bijdrage in leveren. Op welke manier dat is weet ik nog niet. Consultancy en verkoop van chemische installaties lijken me ook leuk. Daarvoor moet wel kennis van zaken hebben, dus dat sluit goed aan op deze studie. Ik vind het leuk om me naast de processen ook te richten op contact met mensen. Dat hebben we tijdens de opleiding ook al veel door de vele groepsprojecten.”
Netwerken
“Om je studie succesvol af te ronden denk ik dat netwerken tijdens je studie belangrijk is. Tijdens de opleiding bezoeken we bedrijven en er worden soms lunchlezingen gegeven. Ik probeer daar zo veel mogelijk naar toe te gaan. Op die manier maak je kennis met bedrijven waar je uiteindelijk stage kunt gaan lopen of zelfs kunt gaan solliciteren. Ieder jaar komen er trouwens ook stagevacatures binnen bij Saxion, zo heb ik zelf ook mijn stage gevonden. Er is heel veel vraag naar mensen uit ons vakgebied.”