Patrick doet de Europese variant van het Smart Solutions-project in het Spaanse Valencia
Patrick Pieters, student Mechatronica zit in het Spaanse Valencia. Hij doet daar de Europese variant van het Smart Solutions-project, het European Project Semester. Daarvoor studeert hij aan een van de twee lokale universiteiten: Universitat Politècnica de València. Patrick vertelt:
Het grote voordeel van interdisciplinair werken, is dat je precies dat kunt doen waarin je goed bent en wat je leuk vindt.
Het project dat ik uitvoer is een combinatie van neuropsychologie en mechatronica. Het is de bedoeling dat we een headset ontwikkelen, waarbij met elektroden bepaalde gedeelten van de hersenen gestimuleerd worden. De toepassing van de headset is het activeren van het gedeelte in het brein dat voor relaxatie zorgt. Het uiteindelijke doel daarvan is het verlagen van de hartslag. Dit kan worden toegepast op bijvoorbeeld mensen met slaapproblemen of topsporters die tijdens het leveren van prestaties hun hartslag willen verlagen. Het laatste wordt ook wel neurodoping genoemd. Bij het ontwerp van deze headset komt zowel werktuigbouwkunde, oftewel constructie, elektrotechniek als programmeerwerk kijken.
Mijn projectgroep bestaat uit drie personen, begeleid door één supervisor, de heer Guillermo Peris. Mijn teamgenoten zijn Tobias, een student Werktuigbouwkunde uit Duitsland, en Robert, een student Elektrotechniek uit Finland. Ook worden wij geholpen door Bernando voor het mechanische ontwerp en het 3D- printen. De interdisciplinaire samenwerking ervaar ik als heel prettig. Een puntje van kritiek is wel dat wij, hoewel wij alle drie een andere studie doen, allen dezelfde denkwijze hebben. Wanneer er ook ontwerpers of economische mensen in de groep hadden gezeten, had dit heel anders kunnen zijn. Maar het grote voordeel van interdisciplinair werken, is dat je precies dat kunt doen waarin je goed bent en wat je leuk vindt.
Mijn project moet aan het eind van dit semester een goed functionerende headset opleveren. Dit wil zeggen dat het design op vrijwel elk hoofd moet passen en dat nauwkeurig geregeld kan worden hoeveel ampère de elektroden leveren. Bovendien mag de ampèregrootheid niet schommelen. Aangezien het hoofd hier als weerstand fungeert, heeft het de neiging dit wel te doen. De universiteit gaat het ontwerp uiteindelijk gebruiken om testen te doen op het gebied van neuropsychologie.