Ruimtelijke ontwikkeling spreekt mij heel erg aan omdat het betrekking heeft op aardrijkskunde en maatschappijleer
Ik ben Joost Brondijk (18 jaar), eerstejaars student ruimtelijke ontwikkeling en volgend jaar ga ik de stroming klimaat & management volgen. Voor de mensen die het misschien nog niet weten: ruimtelijke ontwikkeling aan Saxion in Deventer heeft 4 verschillende stromingen. Dit zijn: bestuurskunde, stedenbouwkundig ontwerpen, ruimtelijke ordening en planologie en tot slot de nieuwe stroming klimaat & management.
In het eerste jaar heb je deze 4 stromingen samen om zo een goede basis te krijgen van alle stromingen. In het werkveld moet je waarschijnlijk toch met elkaar samenwerken. Na het eerste jaar ga je verder met 1 van deze stromingen.
Ik zit al vanaf schooldag 1 op kamers in Deventer. De reden waarom ik op kamer zit is omdat ik anders van Heerenveen elke dag op en neer moet naar Deventer. Persoonlijk zou ik zelf de keuze die ik heb gemaakt afraden en adviseer ik om eerst gewoon even op en neer te gaan. Alles is nieuw en om dan ook op kamers te gaan ervoer ik als ‘too much.’ Deventer is geen studentenstad zoals Groningen of Utrecht, dus als je de keuze maakt om op kamers te gaan zou ik dat wel even meenemen. Voor de rest is op kamers gaan echt super gaaf!
Toen ik hoorde van deze studie was ik meteen verkocht. Ik keek eerst naar de vakken die mij op de middelbare school interesseerde. Dit waren voor mij: aardrijkskunde en maatschappijleer. Door dit te weten kon ik al heel veel gaan afstrepen. Built environment vond ik te technisch en hetzelfde gelde voor mobiliteit. Mijn leraar aardrijkskunde vertelde over deze opleiding en zo ging ik naar een opendag en een meeloopdag. Daarna wist ik het wel zeker dat ik deze opleiding ging doen.
Ruimtelijke ontwikkeling spreekt mij heel erg aan omdat het betrekking heeft op aardrijkskunde en maatschappijleer. Je krijgt veel vrijheid hoe je iets gaat aanpakken. Met een project moesten wij de leefbaarheid onderzoeken van een buurt in de gemeente Deventer. Leefbaarheid is een enorm groot begrip, dus je moet eerst een analyse gaan maken van wat zijn verbeterpunten in die buurt. Als je dat weet dan kan je een oplossing bedenken en daar ben je helemaal vrij in. Je eigen fantasie gebruiken kan absoluut bij deze studie en je houdt direct al met dingen bezig die je later in het werkveld ook zou kunnen doen.
Zijn er ook minder leuke dingen? Uiteraard! Elke studie kent minpunten en iedereen vindt iets anders leuk. Ik ben zelf niet echt fan van de bestuurskundige kant. Vakken zoals recht en politicologie spreken mij niet aan, omdat je alleen maar moet leren. Het hoort erbij, want je kan niet zomaar ergens een woning bouwen bijvoorbeeld.
Klimaat & management lijkt mij echt top, omdat het heel actueel is. Het klimaat verandert sterk en we moeten bijvoorbeeld kijken hoe we een stad zo duurzaam mogelijk kunnen maken. Ik heb met mensen van het werkveld gesproken en zij zeggen allemaal dat dit een erg goede stroming is binnen ruimtelijke ontwikkeling.
Vind je vakken zoals aardrijkskunde en maatschappijleer leuk? Vind je het leuk om in projecten te werken, je eigen fantasie te gebruiken en tot slot ben je meer praktisch ingesteld? Dan zou ik zeker voor deze opleiding gaan, want het is een toffe actuele opleiding.