Open dagen: Sociaal-Juridische Dienstverlening
Wil jij alles weten over deze opleiding? Neem hier alvast een kijkje bij de open dag van Sociaal-Juridische Dienstverlening. Check de veelgestelde vragen, duik in de ervaringen van onze studenten en lees hoe je je kunt aanmelden voor de (online) open dagen!
Hoe werkt het?
Volg een of meerdere opleidingsvoorlichtingen, stel al jouw vragen aan onze docenten en studenten en kom sfeerproeven tijdens de open dagen.
Je vindt hier alle informatie over studiekeuze om jou op weg te helpen.
Check de data en kies jouw open dag!
AanmeldenLees de ervaring Alle ervaringenHet sociale, het juridische en het zoekgedeelte komen allemaal samen in deze opleiding.
Veelgestelde vragen over Sociaal-Juridische Dienstverlening
Bij de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening gaat het om de sociaalmaatschappelijke aspecten van een kwestie. Er is dus aandacht voor zowel de sociale als de juridische vaardigheden. Je helpt de mensen op weg in de wereld van het recht, hebt verstand van wet- en regelgeving binnen het sociaal domein en vindt het leuk om veelal zelf contact te hebben met de cliënt.
Bij de opleiding HBO-Rechten ligt de nadruk op het juridische aspect. De verdieping ligt in de grote hoeveelheid juridische vakken die wordt aangeboden. Denk hierbij aan vakken als ondernemingsrecht, bestuursrecht en Duits recht.
Als Sociaal Juridische Dienstverlener ben je vooral bezig met de praktische regelzaken waar cliënten tegenaan lopen binnen de wet- en regelgeving. Je bent hierin vaak een wegwijzer en belangenbehartiger en begeleidt hen bij het juridisch of financiële gedeelte. Bij Social Work leer je mensen te begeleiden, veelal op persoonlijk vlak, die voor korte of langere tijd hulp nodig hebben en sta je veel meer stil bij de psyche van de mens.
Je moet er rekening mee houden dat je gemiddeld 40 uur in de week druk bent met jouw opleiding. Van die 40 uur ben je ongeveer 20 uur bij Saxion aanwezig door het volgen van colleges en werken in projectgroepen. De overige 20 uur besteed je aan zelfstudie.
Het eerste jaar ga je op verkenning in de sociaal juridische wereld. In het eerste kwartiel krijg je de sociaaljuridische bagage mee die je nodig hebt gedurende de rest van de opleiding. Je leert hoe je met een wettenbundel moet omgaan, maar ook hoe Kluwer Navigator werkt, hoe je in gesprek gaat met cliënten en rapportages schrijft. Daarna wordt er in de daaropvolgende kwartielen aandacht besteed aan pijlers Werk en inkomen en Wonen en leven.
Wanneer je nominaal studeert, loop je aan het begin van het derde leerjaar stage en normaliter duurt deze dan 40 weken, dus een geheel studiejaar. Je hebt de keuze uit een stage van twee keer 20 weken bij twee verschillende organisaties of één stage van één studiejaar.
In het tweede leerjaar, loop je al één dag in de week stage vanuit SJD-werkt bij twee organisaties. Sociaal Juridische Dienstverlening is een brede opleiding, waardoor het prettig is om al eerder kennis te maken met diverse onderdelen van het werkveld. Als student zelf zoek je je eigen stageplekken.
Het beroepenveld is zeer divers. Onze alumni zijn werkzaam op tal van verschillende plekken bij verschillende organisaties. Denk hierbij aan beroepen als:
- Sociaal raadsman of raadsvrouw
- Juridisch medewerker bij het juridisch loket
- Inkomensconsulent bij een gemeente
- Schuldhulpverlener of bewindvoerder
- Beslismedewerker beroep & bezwaar bij het UWV
- Reïntegratieconsulent bij het UWV
- Casemanager bij het centraal orgaan opvang
- Reclasseringsmedewerker
- Woonconsulent.
Studieverenigingen
Video's: studeren bij Saxion
Kom proefstuderen!
Contact opnemen?
We proberen je vragen direct te beantwoorden. Of we brengen je in contact met iemand binnen Saxion die jou verder kan helpen.