Open dagen: Verpleegkunde (hbo-v)
Wil jij alles weten over deze opleiding? Neem hier alvast een kijkje bij de open dag van Verpleegkunde (hbo-v). Check de veelgestelde vragen, duik in de ervaringen van onze studenten en lees hoe je je kunt aanmelden voor de (online) open dagen!
Hoe werkt het?
Volg een of meerdere opleidingsvoorlichtingen, stel al jouw vragen aan onze docenten en studenten en kom sfeerproeven tijdens de open dagen.
Je vindt hier alle informatie over studiekeuze om jou op weg te helpen.
Check de data en kies jouw open dag!
AanmeldenLees de ervaring Alle ervaringenDe docenten weten wie je bent. Je bent dus geen nummer, maar je bent jezelf!
Veelgestelde vragen over Verpleegkunde
Met beide opleidingen word je opgeleid tot verpleegkundige. 70% van de opleiding HBO-V is gelijk aan de studieroute G&T en de overige 30% bestaat uit verdieping en verbreding in technologie gerelateerd aan de gezondheidszorg. Als je kijkt naar de toekomst, krijgen we steeds meer ouderen en steeds minder handen aan het bed. Daarom wordt de inzet van technologie in de zorg steeds belangrijker. Bij beide opleidingen krijg je vakken rondom de thema’s geneeskunde, verpleegkundige zorg, communicatie, onderzoek, maatschappij en organisatie en natuurlijk technologie. Bij de studieroute G&T ga je dieper in op het technologische vlak en de HBO-V stopt bij de basiskennis van technologie. In de opdrachten die je maakt als student G&T zul je ook elke keer een technologisch aspect tegenkomen. Zo moet de student bijvoorbeeld voorlichting geven aan een jong meisje met diabetes. Van een HBO-V-er wordt een juiste voorlichting verwacht en van een G&T-er ook, maar de G&T-er moet daarbij ook een app ontwikkelen.
Met beide opleidingen word je opgeleid tot verpleegkundige. Je verpleegt mensen, bent verantwoordelijk voor de zorg, hebt alle benodigde kennis in huis om goede zorg te verlenen en overlegt met veel verschillende professionals. Je geeft topklinische zorg in het ziekenhuis of kunt in de thuiszorg als wijkverpleegkundige aan de slag. Daarnaast is het ook mogelijk om aan het werk te gaan binnen psychiatrische instellingen, de gehandicaptenzorg en de verslavingszorg of kun je doorstuderen als een gespecialiseerd verpleegkundige op bijvoorbeeld de ambulance of kinderafdeling.
Als G&T-verpleegkundige is het ook mogelijk om in bovenstaande werkvelden aan de slag te gaan. Je bent breed inzetbaar als verpleegkundige, maar door jouw kennis en achtergrond op het gebied van technologie kun je op afdelingen en in teams een belangrijke bijdrage leveren als kartrekker of adviseur voor technologie in de zorg. Je bent elke keer op zoek naar mogelijkheden waarmee technologie de zorg kan ondersteunen. Afhankelijk van je eigen interesse en motivatie voor technologie in de gezondheidszorg kun je een baan zoeken die bij je past. Hierbij kun je denken aan aanspreekpunt op het gebied van technologie op een verpleegafdeling, maar kun je ook aan de slag bij een organisatie die zorginstellingen adviseert over de inzet van technologie binnen de zorgverlening. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden!
Tijdens de studie worden zoveel mogelijk levensechte praktijksituaties uit diverse werkvelden gebruikt. In het eerste jaar doe je elke week praktijkervaring op door praktijklessen die plaats vinden in de praktijklokalen en dien je zelf op zoek te gaan naar mogelijkheden om het werkveld van de verpleegkundige te verkennen. Je kunt dus een dagje meelopen in het ziekenhuis, je kunt een open dag bezoeken of een klinische les bij een zorginstelling volgen. Daarnaast worden er vanuit Saxion ook activiteiten georganiseerd die jou het werkveld van de verpleegkundige helpen ontdekken. In het tweede jaar ga je een half jaar stagelopen in een door Saxion aangewezen stageplek. Hier breng je de opgedane basiskennis in de praktijk.
Tijdens het derde en vierde jaar van de opleiding loop je twee keer een half jaar stage en kun je ervoor kiezen die in het buitenland te lopen. Voor G&T-studenten is het mogelijk om een bedrijfsstage te lopen. Dit betekent dat je bij een bedrijf ervaring kunt opdoen als technologisch adviseur. Je leert bijvoorbeeld adviezen uit te brengen die kunnen bijdragen aan het verbeteren van de zorgverlening.
Bij HBO-V kun je met elk mbo-diploma starten. Daarnaast is het mogelijk om met een MBO-V-diploma de verkorte HBO-V-opleiding te doen. De eerste twee jaar van de HBO-V-opleiding kun je dan in één jaar volgen. Bij de opleiding G&T is het een voorwaarde dat je een mbo-opleiding hebt afgerond op het gebied van zorg of techniek. Het is niet mogelijk om de opleiding in drie jaar af te ronden met een MBO-V-diploma.
Een mooie bonus van de opleiding HBO-V en de studieroute G&T is de OK-route! In het eerste leerjaar krijg je lessen en informatie over de OK-route en over het werk van een anesthesiemedewerker of operatieassistent. Ben je geïnteresseerd? Dan kun je in leerjaar 2 bij een ziekenhuis solliciteren. De OK-route begin je dan in leerjaar 3. Wanneer je bent aangenomen door één van de ziekenhuizen, volg je in leerjaar 3 en 4 één dag per week les bij Saxion en werk je vier dagen in de week bij het ziekenhuis. Je krijgt dan naast je HBO-V-diploma het diploma van operatieassistent of anesthesiemedewerker. Wanneer je de overstap maakt van HBO-V en G&T naar de OK-route, volg je in leerjaar 2 aanvullend onderwijs ter voorbereiding op de OK-route.
Studieverenigingen
Video's: studeren bij Saxion
Kom proefstuderen!
Contact opnemen?
We proberen je vragen direct te beantwoorden. Of we brengen je in contact met iemand binnen Saxion die jou verder kan helpen.