Studiekeuzecheck: verplichte intake

Zodra je je hebt aangemeld voor de opleiding Master Veiligheid en Digitalisering (voltijd) bij Saxion vindt er een studiekeuzecheck plaats. Deze is verplicht. We informeren je graag over de toelatingseisen en intakeprocedure.

Toelatingseisen

Om in aanmerking te komen voor toelating, moet je op zijn minst over het volgende beschikken:

  • Een relevante bacheloropleiding: voordat je aan de masteropleiding Veiligheid en Digitalisering kunt beginnen, dien je in het bezit te zijn van een hbo- en/of wo-bachelor (of masteropleiding) in de gebieden van veiligheidskunde, security management, bestuurskunde, bedrijfskunde, rechten en informatica.
  • Basisvaardigheden in onderzoek, waaronder formuleren onderzoeksvraag en hypothese, onderzoeksmethodologie (dataverzameling en data-analyse – vermogen om gegevens te verzamelen en analyseren met behulp van statistiek en kwalitatieve methoden en rapporteren van onderzoeksresultaten).
  • Leesvaardigheid in het Engels vergelijkbaar met C1. Hoewel het niet noodzakelijk is om een Cambridge toets te overhandigen, wordt je leesvaardigheid in het Engels indirect beoordeeld tijdens de intakeprocedure. En dient je leesvaardigheid in het Engels op het niveau C1 te liggen om de master succesvol te doorlopen.

 

Intakeprocedure

Het intakegesprek is een vast onderdeel van de intakeprocedure. Het intakegesprek staat in het teken van de volgende twee onderwerpen:

  • Jouw interesse in de masteropleiding Veiligheid en Digitalisering: je interesse in de masteropleiding Veiligheid en Digitalisering dient gericht te zijn op de onderwerpen die worden behandeld in het curriculum. Dit omvat sociale vraagstukken met een technisch component, zoals het herkennen, opsporen, analyseren en aanpakken van veiligheidsrisico’s, dreigingen, cybercriminaliteit en het versterken van de digitale weerbaarheid van burgers, bedrijven en organisaties.
  • Casustoets: de casustoets heeft als doel om te beoordelen of je een onderzoekende houding hebt en je in staat bent om met een onderzoekende blik naar een casus te kijken. Het doel is ook om te bekijken of je in staat bent om abstracte begrippen te koppelen aan bijvoorbeeld jouw concrete werksituaties. Daarnaast wordt getoetst of je Engelse leesvaardigheid op voldoende niveau (+C1-niveau) is.

Voorafgaand aan het intakegesprek vragen we jou een motivatiebrief (maximaal 2 pagina’s) en CV aan te leveren. Doe dit minimaal 3 dagen van tevoren via intake-app Start (Thuisopdrachten). In de motivatiebrief vragen we jou de volgende onderdelen terug te laten komen:

  • Voorbeelden van eigen producten waaruit jouw schrijfvaardigheid en onderzoeksvaardigheid blijkt (bijvoorbeeld bachelorscriptie of rapporten vanuit je werk). Deze hoef je niet te uploaden in Saxion Start. De documentatie neem je mee naar het intakegesprek.
  • Antwoorden op de volgende drie vragen:
    Wat zijn je redenen om juist voor deze master Veiligheid en Digitalisering te kiezen?
    Welke persoonlijke ontwikkelingsdoelen hoop je te bereiken door deel te nemen aan deze masteropleiding?
    Waarom zijn deze doelen belangrijk voor jou?

Als wij de motivatiebrief en CV hebben ontvangen, kan je vervolgens je afspraak plannen in de intake-app Start. Daarna zullen we beoordelen of de ingediende documenten reden geven om aan te nemen dat je aan de toelatingseisen kunt voldoen. Zo niet, ontvang je een annulering van jouw reeds ingeplande intakegesprek.

Het intakegesprek zal worden gevoerd door twee docenten van de opleiding. Het intakegesprek neemt in totaal 1,5 uur in beslag. Bij aanvang ontvang je de tekst van de casustoets met een aantal vragen. Je hebt 30 minuten de tijd om de tekst te lezen en na te denken over antwoorden. Hierna start het intakegesprek. Het gesprek start met 30 minuten gericht op jouw interesse, kennis en motivatie. We zullen ingaan op de studielast 40 uur per week. In de resterende 30 minuten staat de casustoets centraal waarin we in gesprek gaan over de casustekst.

Data

  • Donderdag 6 maart 2025 van 09:00 tot 17:00 uur
  • Donderdag 8 mei 2025 van 09:00 tot 17:00 uur
  • Derde datum volgt.

Het intakegesprek kun je zelf inplannen via de intake-app Start. Deze inloggegevens ontvang je, zodra je je hebt aangemeld via Studielink en daarna je aanmelding hebt bevestigd via https://sis.saxion.nl

Aanmelden intakegesprek

Meld je nu aan voor jouw intakegesprek via de intake-app Start! Log in met jouw Saxion-account. Problemen met inloggen? Neem dan contact op met het IT Xpert Centre (088-019 8000).

Vragen?

Bekijk hier het opleidingsprogramma. Mocht je vragen hebben, neem dan contact met ons op via [email protected]