Frisse blik op jouw opdracht? Doe mee aan de International Project Week. Maar liefst 150 studententeams van technische opleidingen van Saxion en haar internationale partner-instituten werken een week lang aan projecten van bedrijven die aansluiten bij deze disciplines.
De International Project Week vindt plaats van maandag 27 t/m vrijdag 31 januari 2025. Ook vo-scholieren mogen zich hiervoor aanmelden. Dit is voor hen namelijk de kans om kennis te maken met diverse technische opleidingen en hen te enthousiasmeren voor de techniek.
Hoe werkt het?
Gedurende een week buigen studenten zich over projectopdrachten van bedrijven. Ze doen dit samen met leerlingen van middelbare scholen en gast-studenten van internationale hogescholen en universiteiten. Per opdracht worden twee of drie studententeams van ca. 7 studenten ingezet. Elk team krijgt gedurende de hele week begeleiding van een Saxion docent.
De kosten om een opdracht in te dienen zijn € 750 (voor non-profit bedrijven en startups gelden andere tarieven. Neem hiervoor contact op met de organisatie). In ruil hiervoor krijgt het bedrijf goed uitgewerkte creatieve (out of the box) ideeën door studenten, kennismaking met studenten voor mogelijke stage- en carrièremogelijkheden en een interessante keynote tijdens de opening op maandagochtend in het Muziekcentrum in Enschede.
Doe jij mee aan de projectweek?
Ben je op zoek naar frisse ideeën en initiatieven voor je vraagstukken? Of wil je een compleet nieuw concept laten uitwerken? Laat studenten hier interdisciplinair mee aan de slag gaan! Daarnaast kom je tijdens de afsluitende markt in contact met ruim 1.200 studenten; de toekomst van jouw bedrijf.
AanmeldenRead about the International Project Week in English
Read it here!Ieder projectweekteam bestaat uit studenten uit alle jaren van verschillende opleidingen. Door deze gevarieerde mix van ervaringsniveaus en technische disciplines, inspireren de teamleden elkaar en komen met verrassende invalshoeken. De projectleider is een gedreven ambitieuze student, vaak uit het laatste jaar van zijn of haar opleiding. Hij of zij stuurt het team aan en onderhoudt het contact met het bedrijf dat de opdracht aanlevert.
De teams bestaande uit technische disciplines, buigen zich de hele week over de opdracht, in samenspraak met de opdrachtgever. Per opdracht zetten we twee of drie teams in. Zo blijft het spannend om te zien hoe verschillend de oplossingen zijn die de interdisciplinaire teams aandragen voor dezelfde probleemstelling.
En met klinkend resultaat: de meeste oplossingen zijn voor de opdrachtgever concreet bruikbaar of bieden inspiratie voor vernieuwing of optimalisatie. Tijdens het afsluitende gedeelte op een centrale locatie in Saxion, kiest de vakjury de winnende oplossing.
Deelnemende opleidingen
Door de interdisciplinaire samenwerking tussen technische studenten én collega’s van internationale hogescholen en universiteiten, krijgt deze week een internationaal karakter. Onze studenten werken zo samen met collega’s met uiteenlopende expertises en achtergronden, net zoals ze dat later zullen doen. Dit sluit mooi aan op de vele internationaal gerichte opdrachten waarmee we tijdens onze projectweek over de Nederlandse grenzen kijken.
Je hebt per project twee of drie studententeams ter beschikking die met verschillende oplossingen komen. Naast de resultaten biedt de projectweek aan de participerende bedrijven een unieke kans: op informele manier samenwerken met onze technische studenten. Zij zijn immers de werknemers en werkgevers van de toekomst!
Afsluiting op vrijdag
Tijdens de afsluiting op vrijdagmiddag staat jouw bedrijf samen met de studenten in de schijnwerpers!
Er zijn verschillende prijzen te winnen door de groepen studenten:
- De Onmeunig Circular Design Award wordt uitgereikt door het Circular Innovation and Energy Transition Cluster, een samenwerkingsinitiatief van Saxion met meer dan 200 onderzoeksprofessionals die betrokken zijn bij de ontwikkeling van circulaire economie en energietransitie. De prijs wordt toegekend aan het beste project dat een innovatieve benadering van circulair ontwerpen en het gebruik van hernieuwbare bronnen laat zien.
- De SDG Entrepreneurship Award, uitgereikt door Saxion Centre of Entrepreneurship, wordt toegekend aan het project dat het beste bijdraagt aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. De SDG's zijn een universele oproep tot actie om een einde te maken aan armoede, de planeet te beschermen en ervoor te zorgen dat alle mensen vrede en welvaart kennen.
- De PechaKucha Award, uitgereikt door de organisatie van de International Project Week, wordt toegekend aan het project met de beste Pecha Kucha presentatie. Er wordt rekening gehouden met de algemene duidelijkheid, de presentatie van de probleemstelling en de oplossing, de visuele aantrekkingskracht en de creativiteit.
- De IPW Award, ook uitgereikt door de organisatie, wordt toegekend aan het project dat het best de geest van de Internationale Projectweek vertegenwoordigt. Het winnende project wordt gekozen door een jury van meer dan 20 professionals uit de industrie, die rekening houdt met de originaliteit van het idee, de kwaliteit en relevantie van de oplossing en het potentieel voor implementatie.
Globale planning
De projectweek start op maandag. Dan presenteer je ’s ochtends als bedrijf de inhoudelijke opdracht aan de studentengroep(en). De groepen gaan vervolgens de hele week hard aan het werk om een concept of oplossing te bedenken. Op vrijdag presenteren alle groepen de resultaten aan het betreffende bedrijf.
Contact met de groepen
Contact met de projectgroepen loopt via de projectleider van de groep. De projectleider maakt voorafgaand aan de projectweek een afspraak om zich voor te stellen en de opdracht te bespreken. Bij vragen of extra benodigde informatie kan de projectleider gedurende de week contact zoeken.
Na het aanmelden van de opdracht neemt de organisatie van de projectweek contact met je op. Zodra alles bekend is volgt het programma met locaties en tijden.
Een greep uit de vele bedrijven die al meewerk(t)en aan onze projectweek:
- Aqua+ Sprinklerystemen B.V.
- Bronkhorst High-Tech. B.V.
- Demcon
- Eaton Industries (Netherlands) B.V.
- Gooskens Hout Groep
- Green Team Twente
- Ketting Techniek Nederland BV
- Mitsubishi Chemical Advanced Materials
- Nijhuis Industries
- Orion Beton B.V
- Rosen
- Safan
- Schmitz Cargobull AG
- Stork Thermec
- TCPM Ingenieurs & Adviseurs
- Themans
- TT-Engineering
- University of Twente
- Uzin Utz Nederland