Bij het Teaching & Learning Centre (TLC) staat goed onderwijs, met de kennis en mogelijkheden van nu, voorop. Het team bestaat uit professionals die vanuit een onderwijskundig/didactisch perspectief én aanverwante expertises, docenten en academies adviseren met als doel de realisatie van de Saxion Onderwijsvisie. De TLC-professionals adviseren bij het ontwerpen, ontwikkelen, uitvoeren en evalueren van onderwijs bij Saxion, ondersteunen in het professionaliseringsaanbod voor docenten en wisselen hun kennis en ervaring ook uit buiten Saxion.
Ondersteuning van onderwijsontwerp,
-ontwikkeling en -beleidsimplementatie op strategische thema’s
De ondersteuning van TLC biedt academies de mogelijkheid om hun onderwijsprogramma's te verbeteren en te innoveren met de nieuwste inzichten en technologieën. Dit leidt tot een hogere kwaliteit van onderwijs en verhoogde tevredenheid onder studenten. TLC functioneert als partner en adviseur bij het ontwerpen en ontwikkelen van onderwijs op strategische thema’s zoals digitalisering, thuisgroepen, interdisciplinair onderwijs, toetsing, internationalisering, onderzoek in onderwijs, taalontwikkeling, curriculumontwerp en flexibel onderwijs.
Academies profiteren van een verbeterde digitale geletterdheid en AI-vaardigheden bij hun studenten en docenten, wat essentieel is in de moderne onderwijsomgeving en de inzetbaarheid van studenten op de arbeidsmarkt vergroot. TLC ondersteunt academies bij het inventariseren en actualiseren van AI-activiteiten, curriculumontwikkeling en beleid op AI in onderwijs en toetsing. Dit omvat webinars, trainingen, workshops, advisering en zelfstudiecursussen voor zowel studenten als docenten.
Academies kunnen een meer flexibele en interactieve leeromgeving bieden, wat de betrokkenheid en het leerresultaat van studenten verbetert en hen voorbereidt op een digitale toekomst. TLC implementeert 'blended learning'-strategieën en ontwikkelt digitale leeromgevingen door. Dit omvat het ontwikkelen van activerende werkvormen, evaluatie van gebruikerservaringen en professionalisering van docenten.
Professionalisering zorgt ervoor dat docenten continu worden bijgeschoold en ondersteund in hun professionele ontwikkeling. Dit komt de kwaliteit van het onderwijs ten goede en draagt bij aan betere leerresultaten voor studenten. TLC draagt bij aan de professionalisering van Saxiondocenten, in nauwe samenwerking met HR. Dit omvat o.a.de BDB/BOO, onboardingsmodules voor nieuwe docenten en het ontwikkelen van een (gestandaardiseerd) professionaliseringsaanbod op het gebied van strategische thema's, zoals digitale geletterdheid en AI, toetsing en blended learning.
Academies kunnen betrouwbaardere en validere toetsmethoden implementeren, wat bijdraagt aan een eerlijkere en effectievere beoordeling van studenten en hun leerproces ondersteunt. TLC werkt aan het verbeteren van toetskwaliteit en de implementatie van digitale toetsing. Dit omvat het ontwikkelen van toetsdossiers, inrichten van itembanken en professionalisering op het gebied van formatief handelen en toetsvormen.
Academies kunnen moderne en aantrekkelijke leermaterialen aanbieden die de leerervaring van studenten verrijken en hen beter voorbereiden op de eisen van de moderne arbeidsmarkt. TLC ondersteunt academies en diensten bij de innovatie en professionalisering op het gebied van digitale leermaterialen. Dit omvat het vernieuwen van infrastructuur voor digitale leermaterialen, ontwikkelen van nieuwe video- en podcaststudio's en deelname aan experimentele pilots en landelijke trends.
Academies kunnen onderzoeksvaardigheden van studenten en docenten verbeteren, wat bijdraagt aan een cultuur van kritisch denken en evidence-based praktijk, en de kwaliteit van het onderwijs verhoogt. TLC integreert onderzoeksvaardigheden in het onderwijs en bevordert ethisch onderzoek. Dit omvat advisering, CoP-bijeenkomsten en het ontwikkelen van beoordelingscriteria voor onderzoek en beroepsproducten.
Academies kunnen hun taalonderwijs verbeteren en beter inspelen op de taalbehoeften van studenten, wat bijdraagt aan hun academische en professionele succes. TLC werkt aan de update van het taalbeleidskader en de implementatie van taalbeleid in advisering naar opleidingen. Dit omvat professionalisering van collega's, doorontwikkeling van bestaande modules en deelname aan netwerken en congressen over taalbeleid.
Academies kunnen effectiever studiecoaching bieden en de studievoortgang van studenten beter monitoren, wat leidt tot hogere slagingspercentages en tevredenheid onder studenten. TLC ondersteunt de implementatie van thuisgroepen. Dit doet TLC vooral door opleidingen en docenten te verbinden, kennisdeling te faciliteren en op te halen waar collega's tegenaan lopen. Goede voorbeelden en tools worden uitgewisseld en gebruik hiervan wordt ondersteund.
Academies profiteren van een verhoogde internationale samenwerking en uitwisseling, wat bijdraagt aan een verrijkte leeromgeving voor studenten en hun wereldwijde perspectief vergroot. TLC draagt bij aan de integratie van internationalisering in strategische ambities zoals studentsucces en onderzoeksgroei. Dit omvat ondersteuning bij internationaliseringsprocessen binnen academies en lectoraten, en deelname aan Europese subsidieprogramma's en netwerken.
Academies kunnen beter inspelen op complexe vraagstukken die meerdere disciplines vereisen, wat bijdraagt aan een integrale benadering van onderwijs en de ontwikkeling van brede vaardigheden bij studenten. TLC ondersteunt de doorontwikkeling en uitvoering van interdisciplinair onderwijs, waaronder het Smart Solutions Semester. Dit omvat begeleiding van Learning Communities, advisering en kennisdeling over interdisciplinair onderwijs.
Academies kunnen een inclusievere leeromgeving creëren die toegankelijk is voor alle studenten, ongeacht hun beperkingen, wat bijdraagt aan gelijke kansen en diversiteit. TLC bevordert deskundigheid over functiebeperkingen en digitale toegankelijkheid. Dit omvat kennisdeling via CoPs, professionalisering van medewerkers en bijdragen aan vooronderzoeken.
Academies profiteren van innovatieve leeromgevingen die de creativiteit en betrokkenheid van studenten stimuleren en hen voorbereiden op een snel veranderende wereld. TLC werkt aan de doorontwikkeling van learning spaces en deelname aan innovatieprojecten. Dit omvat het verkennen van mogelijkheden voor immersive rooms en DIY-opnamestudio's, en het ontwikkelen van een standaardproces voor experimenten.
Wat doen we verder?
Als TLC nemen we deel aan de eerste cohort van de CTL-regeling in het kader van Npuls. Npuls is een achtjarig programma om het onderwijs in het mbo, hbo en wo te verbeteren door de kansen van digitalisering beter te benutten. In het kader daarvan werkt TLC naast het geven van ondersteuning op het gebied van onderwijsontwerp, -ontwikkeling en -beleidsimplementatie op strategische thema’s, ook aan doelen op de onderstaande vlakken.
Professionalisering zorgt ervoor dat docenten continu worden bijgeschoold en ondersteund in hun professionele ontwikkeling. Dit komt de kwaliteit van het onderwijs ten goede en draagt bij aan betere leerresultaten voor studenten. TLC draagt bij aan de professionalisering van Saxiondocenten, in nauwe samenwerking met HR. Dit omvat o.a.de BDB/BOO, onboardingsmodules voor nieuwe docenten en het ontwikkelen van een (gestandaardiseerd) professionaliseringsaanbod op het gebied van strategische thema's, zoals digitale geletterdheid en AI, toetsing en blended learning.
Kennisdeling via Communities of Practice, regionale, nationale en internationale netwerken en kennisplatforms zorgt ervoor dat academies toegang hebben tot de nieuwste kennis en best practices. Dit bevordert een continue verbetering van het onderwijs en het vermogen om snel in te spelen op nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen. TLC faciliteert actieve kennisdeling intern en extern, wat bijdraagt aan een verhoogde kwaliteit van onderwijs.
Innovatie biedt academies de kans om deel te nemen aan innovatieve projecten en nieuwe onderwijsmethoden te testen. Dit kan leiden tot verbeterde leerervaringen voor studenten en een concurrentievoordeel voor de academies. TLC verkent in samenwerking met de Innovatiehub mogelijkheden voor duurzame inbedding van onderwijsinnovaties en experimentele pilots, en ondersteunt academies bij het implementeren van cutting-edge technologieën in hun onderwijs.
Onderzoek verhoogt de onderwijskwaliteit door gebruik te maken van de nieuwste inzichten uit onderzoek en systematische evaluatie en bijstelling. Academies profiteren hiervan door toegang te hebben tot evidence-based praktijken en onderzoeksresultaten die direct toepasbaar zijn in het onderwijs. TLC streeft naar het verhogen van de onderwijskwaliteit door gebruik te maken van de nieuwste inzichten uit onderzoek en systematische evaluatie en bijstelling.
Contact
Nieuws & Blogs
Het team
Als onderdeel van de afdeling Onderwijs en Student Support (OSS) biedt Saxion met team TLC advies, begeleiding en ondersteuning op het gebied van curriculumontwerp en -ontwikkeling, blended- en online onderwijs, toetsing en docentprofessionalisering.
Locatie Enschede: S1.55 / Locatie Deventer: A5.21 en A5.23

Fleur Degeling
Manager a.i. Teaching & Learning Centre | Programmamanager Smart Solutions - Interdisciplinair Onderwijs
[email protected]

Het team onderwijskundig advies werkt binnen academies op beleidsniveau en brengt door middel van projecten, academieplannen en scholingen beweging op het gebied van curriculumontwerp en -ontwikkeling, Blended learning en toetsing. Daarnaast zorgen de learning designers voor een versnelling van blended onderwijs door middel van concrete hulp voor opleidingen en docenten(teams).

Tom Berendsen
TLC - Onderwijskundig Adviseur APO - Expertise: Docentprofessionalisering en Toetsing
[email protected]

Heleen Hesselink
TLC - Onderwijskundig Adviseur AMA, ABR&R en HBS - Expertise: Blended learning, Open onderwijs en Docentprofessionalisering
[email protected]
Anouk Hölzken
TLC - Learning Designer ABR&R, HBS en SPS - Expertise: Blended learning
[email protected]

Patrick van Laarhoven
TLC - Onderwijskundig Adviseur - Expertise: Curriculumontwerp
[email protected]
Miriam Losse
TLC - Onderwijskundig Adviseur - Expertise: Onderzoek in onderwijs en Interdisciplinair onderwijs en kennistheorie
[email protected]
Ginette Meijer
TLC - Learning Designer SCE en SFIB - Expertise: Docentprofessionalisering en Blended learning
[email protected]
Milou Moren
TLC - Onderwijskundig Adviseur - AGZ en AMM - Expertise: Docentprofessionalisering
[email protected]
Kirsten olde Heuvel
TLC - Learning Designer AMM - Expertise: Blended learning, Onderwijskundig media-adviseur, Active Learning Spaces
[email protected]
Marissa Peters
TLC - Learning Designer - AMA, ABR&R en HBS - Expertise: Blended learning
[email protected]
Niek Siero
TLC - Onderwijskundig Adviseur - SCE en SFIB. Expertise: Blended learning, DLO en Open onderwijs
[email protected]

Mirjam Trapman
TLC - Onderwijskundig Adviseur - Expertise: Taalbeleid en Digitale toegankelijkheid
[email protected]
Leonie van Vossen
TLC - Onderwijskundig Adviseur AGZ - Expertise: Toetsing en Docentprofessionalisering
[email protected]
Mascha van de Weer
TLC - Learning Designer SCE en SPS - Expertise: Blended learning en Toetsing
[email protected]De video-unit maakt educatief beeldmateriaal dat aansluit bij het online en blended onderwijs op Saxion. Denk hierbij aan kennisclips en animaties, maar ook podcasts. Alle producties worden open en online gepubliceerd op video.saxion.nl. Naast eigen producties beheert de video-unit ook de Do It Yourself (DIY)-opnamestudio's in Deventer (B0.21) en Enschede (F0.49), waar docenten en studenten zelf aan de slag kunnen met het opnemen van educatieve video's.
Bekijk ook de aan de slag pagina van de video-unit!

Sarah Bosch
TLC - Coördinator video-unit. Verbonden vanuit ACT aan TLC en verantwoordelijk voor de Saxion video-unit
[email protected]



Chrissy Holthausen
BSO/TLC - Functioneel beheerder - Expertise: Video- en leeromgeving
[email protected]
Milou Moren
TLC - Onderwijskundig Adviseur - AGZ en AMM - Expertise: Docentprofessionalisering
[email protected]
Kirsten olde Heuvel
TLC - Learning Designer AMM - Expertise: Blended learning, Onderwijskundig media-adviseur, Active Learning Spaces
[email protected]
Het team Functioneel Beheer zorgt voor de ondersteuning en doorontwikkeling van de Saxion onderwijsapplicaties. Sinds 2019 valt dit team formeel onder de Business Support Organisatie (BSO) van Saxion. Voor de nauwe samenwerking en afstemming met TLC en voor de support van de academies werken zij voor het grootste deel van de week in de TLC ruimtes.
Locatie Enschede: S1.55 / Locatie Deventer: A5.21 en A5.23
Het Team Informatiemanagement Onderwijs (TIMO) werkt nauw samen met academies, Onderwijs en Student Support (OSS) en Business Support Organisatie (BSO) aan het verbeteren van de organisatie rondom onderwijsinhoudelijke applicaties en de daaraan gekoppelde processen. Denk daarbij aan contracten, privacy en security, techniek. Tevens werken TIMO aan de inrichting van de Keten Onderwijs binnen Saxion.
Locatie Enschede: S1.55 / Locatie Deventer: A5.21 en A5.23