Living Technology Report

Living Technology is het nieuwe DNA van Saxion. Dat betekent dat we onderzoek doen naar innovatieve technologische oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Vraagstukken met impact op leven, wonen en werken. Het Living Technology Report bericht regelmatig over actuele en interessante projecten.

Living Technology Report - Mei 2017

Saxion bedenkt systeem voor veiliger en efficiënter bestrijden van calamiteiten
Verschillende onderzoekers en studenten van Saxion werken aan een systeem dat de inzet van de brandweer bij calamiteiten veiliger en efficiënter maakt. Het systeem (Mobile Sensing for Safety, kortweg MoSeS) verschaft real-time informatie over manschappen in een gebouw aan de bevelvoerder buiten het gebouw. Na succesvolle pilots bij de Brandweer Twente wordt nu een partij gezocht die het product wil vermarkten. Lees het Living Technology Report - Saxion bedenkt systeem voor veiliger en efficiënter bestrijden van calamiteiten.

Living Technology Report - Februari 2017

De Living Technology-lessen van Singapore
Living Technology is in Singapore de gewoonste zaak van de wereld, constateerde een groep met studenten en medewerkers van Saxion onlangs met eigen ogen. Wat kan het Nederlandse onderwijs daarvan leren? Drie deelnemers over de lessen van Singapore. Lees het Living Technology Report - De Living Technology-lessen van Singapore.

Living Technology Report - Januari 2017

Compacte tillift Saxion in 2017 de markt op
Studenten en onderzoekers van Saxion leggen de laatste hand aan een nieuw type tillift voor de thuiszorg. Het compacte hulpmiddel, dat onder het bed van de gebruiker kan worden geschoven, wordt in 2017 op de markt gebracht door het bedrijf JoyinCare. “Het is een flinke puzzel geweest om functionaliteit en design te combineren”, zegt ontwerper en onderzoeker Joran van Leussen van het lectoraat Industrial Design. Lees het Living Technology Report - Compacte tillift Saxion in 2017 de markt op.

Living Technology Report - November 2016

Saxion ontwikkelt drones voor brandbestrijding en opsporing
Saxion werkt aan een nieuwe generatie drones voor politie en brandweer. In het onlangs geopende testcentrum Space53 op de voormalige vliegbasis Twenthe worden drones getest die zijn uitgerust met nanosensoren om bijvoorbeeld giftige gassen beter te kunnen meten. Ook zullen drones in het luchtruim boven Enschede worden ingezet om te testen of ze de politie kunnen ondersteunen bij opsporingszaken. Lees het Living Technology Report - Saxion ontwikkelt drones voor brandbestrijding en opsporing.

Living Technology Report - September 2016

Slimme brandweerschoen SaxShoe kan levens redden
Studenten en onderzoekers van Saxion werken aan een slimme schoen waarmee je de exacte positie en loopbeweging van hulpverleners kunt volgen. De toepassingsmogelijkheden van deze SaxShoe zijn talrijk. Brandweer Twente gaat de schoen in 2018 testen bij trainingen. Lees het Living Technology Report - Slimme brandweerschoen SaxShoe kan levens redden.

Living Technology Report - Juni 2016

Nieuwe minor levert museumroute en muziektechnieklessen op
In de minor Educatie en Creatieve Technologie ontwerpen Saxionstudenten met een verschillende achtergrond onderwijsmateriaal voor bedrijven en organisaties. De eerste resultaten zijn er. De studenten ontwikkelden voor poppodium Metropool workshops muziek maken met techniek, die waarschijnlijk volgend schooljaar in het basisonderwijs worden gebruikt. Voor techniekmuseum HEIM is een educatieve iPad-route gemaakt. Lees het Living Technology Report - Nieuwe minor levert museumroute en muziektechnieklessen op.

Living Technology Report - Juni 2016

Saxionteam wil scoren op internationaal voetbaltoernooi voor robots
Een team van 15 Saxionstudenten werkt aan zelflerende robots die zelfstandig kunnen reageren op onverwachte situaties. De robots doen van 30 juni tot en met 4 juli mee aan de Robocup League in Leipzig, een internationaal toernooi voor voetbalrobots. De software in de robots is ook interessant voor de ontwikkelaars van zelfsturende auto’s, denken de studenten. Lees het Living Technology Report - Saxionteam wil scoren op internationaal voetbaltoernooi voor robots.

Living Technology Report - Mei 2016

Saxionstudenten bouwen drinkwatersysteem voor Afrika

Studenten van de opleidingen Werktuigbouwkunde, Industrieel Product Ontwikkelen, Technische Informatica en Environmental Engineering bouwen aan een compact waterfiltratiesysteem, dat mensen op afgelegen plekken in de wereld toegang geeft tot schoon drinkwater. De innovatieve filtratie-unit wordt ontwikkeld in opdracht van Susteq, het bedrijf van Saxionalumnus Marten Susebeek. Lees het Living Technology Report - Saxionstudenten bouwen drinkwatersysteem voor Afrika.

Living Technology Report - Maart 2016

Saxionstudenten bedenken dierentuinnavigatie

De bewegwijzering in dierentuinen zou wel eens op de schop kunnen gaan dankzij studenten van de opleidingen Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs, Hotel Management en Facility Management van Saxion. Zij hebben gekeken naar hoe dieren in de natuur hun weg vinden. Die principes willen ze toepassen bij nieuwe vormen van navigatie. Dierentuin Burgers’ Zoo in Arnhem gaat met het idee aan de slag. Lees het Living Technology Report - Saxionstudenten bedenken dierentuinnavigatie.

Living Technology Report - Januari 2016

Met in deze editie o.a. 'Dennis onderzoekt de duurzame zoutstrooier', 'Data gemeente gebruikt voor praktische toepassingen' en 'Internationale modewereld gelooft in SaXcell'. Blader door het Living Technology Report.

Living Technology Report - November 2015

Met in deze editie o.a. 'Nieuw lectoraat zet allereerst tanden in cold cases', '3D-printlab neemt voorschot op de toekomst' en 'Duurzaam dankzij interdisciplinair werken'. Blader door het Living Technology Report.

Living Technology Report - Augustus 2015

Met in deze editie o.a. 'Winkelstraat krijgt nieuwe boost', 'LEGO Education Innovation Studio koppelt techniek aan didactiek' en 'Ook nanocoating voor bedgordijn'. Blader door het Living Technology Report

Living Technology Report - Juni 2015

Met in deze editie o.a. 'Saxion-games voor kinderen en ouderen slaan aan', 'Met de app inchecken op de kinderpoli' en 'Bacteriedodend textiel stap dichterbij'. Blader door het Living Technology Report

Living Technology Report - Maart 2015

Met in deze editie o.a. 'Game haalt demente oudere én student uit comfortzone', 'Meer afstemming en samenwerking onderzoek' en 'Expeditie maakt wereld iets gastvrijer'. Blader door het Living Technology Report