Compacte tillift Saxion in 2017 de markt op

Living Technology Report Januari 2017

Studenten en onderzoekers van Saxion leggen de laatste hand aan een nieuw type tillift voor de thuiszorg. Het compacte hulpmiddel, dat onder het bed van de gebruiker kan worden geschoven, wordt in 2017 op de markt gebracht door het bedrijf JoyinCare. “Het is een flinke puzzel geweest om functionaliteit en design te combineren”, zegt ontwerper en onderzoeker Joran van Leussen van het lectoraat Industrial Design.

Langer thuis wonen

De lift is bedoeld voor mensen die niet zelfstandig uit of in bed kunnen komen. Het hulpmiddel draagt eraan bij dat ze langer in huis kunnen blijven wonen. Het probleem met bestaande tilliften is dat ze zijn ontworpen voor ziekenhuizen en verzorgingshuizen, niet voor woningen. “Ze zijn bedoeld voor een omgeving met gladde vloeren en brede deuren”, zegt projectleider en onderzoeker Erik Goselink. “Als je dergelijke liften thuis wilt gebruiken, zijn aanpassingen in de woning nodig. Zoals een plafondrail voor het bevestigen van de lift. Dankzij onze lift kunnen mensen langer thuis blijven wonen zonder dat ze hun woning hoeven te verbouwen.”

Test tijdens Dutch Design Week

Het prototype van de tillift, die de werknaam Wup heeft meegekregen, werd onlangs getest door bezoekers van de Dutch Design Week in Eindhoven. Op basis van die ervaringen worden de laatste kinderziektes uit het ontwerp gehaald. Een student Industrieel Product Ontwerp onderzoekt de komende maanden hoe de lift makkelijker getransporteerd kan worden en of hij nog wat compacter kan.

Vijf opleidingen

De tillift is de concrete uitkomst van een ruim twee jaar durend project van ExpertiseCentrum TechforFuture onder leiding van de Saxion-lectoraten Industrial Design en Mechatronica. Studenten van vijf verschillende opleidingen waren hierbij betrokken: Verpleegkunde, Gezondheid & Technologie, Mechatronica, Werktuigbouwkunde en Industrieel Product Ontwerpen.

In de eerste fase werd gekeken naar bestaande hulpsystemen in de zorg en mogelijke verbeteringen. Toen bleek dat de gangbare tilliften te log zijn en dat ze lastig te manoeuvreren zijn in een thuissituatie (met bijvoorbeeld tapijt op de vloer). De uitkomsten leidden tot de eerste modellen van een nieuwe type tillift. Daarna is een prototype gebouwd dat opvouwbaar is en als een compact pakket onder het bed van de gebruiker opgeborgen kan worden. De komende maanden wordt het ontwerp van de tillift verder verbeterd in samenwerking met JoyInCare en producent NieuweWeme.

Stijf en toch opvouwbaar

De grootste uitdaging was het verenigen van eigenschappen die zich lastig laten combineren, zegt projectleider Erik Goselink. “Enerzijds moet de lift sterk zijn en een persoon van maximaal 120 kilo kunnen tillen. Anderzijds moet het systeem kunnen worden teruggebracht tot een opvouwbaar pakket, dat onder thuiszorgbedden past. Die twee tegengestelde eisen vergden veel gepuzzel.”

Enthousiaste dealers

Het bedrijf JoyInCare denkt in het voorjaar de nulserie te testen bij enkele proefpersonen. In de loop van 2017 komt de tillift in het assortiment van deze leverancier voor zorgproducten. Directeur Pim Krijnsen van JoyinCare verwacht er veel van. “Het is een ideaal systeem, dat nog niet bestaat. Het sluit aan bij het landelijke beleid om mensen zo lang mogelijk in de eigen woning te laten wonen. Veel dealers hebben al enthousiast gereageerd op het prototype van de Wup. Voor hen is het belangrijk dat het ontwerp compact is. Zo kunnen ze meerdere tilliften tegelijk vervoeren.”

>> Lees alle Living Technology Reports