Persberichten

Kinderen onderzoeken duurzaamheid op Zabuki Festival bij Saxion

29.06.2017

Van maandag 3 juli tot en met donderdag 6 juli verwelkomt Saxion in Enschede ruim 600 ‘junior onderzoekers’ uit de regio tijdens het Zabuki Festival 2017. Basisschoolleerlingen tussen 8 en 11 jaar maken op een leuke en interactieve wijze kennis met de fascinerende wereld van techniek.

Dit jaar staat het thema ‘Duurzaamheid’ centraal in verschillende workshops en proefjes.

Een programma vol verwondering

Tijdens een centrale inleiding demonstreert Saxion FabLab Enschede het Project Zwerfafval. De kinderen wordt eerst aan de hand van een video uitgelegd hoe plastic afval wordt gerecycled. Daarna krijgen ze een ‘live’ demonstratie over hoe je van plastic zwerfafval een gerecyclede3D-print kunt maken. Na de inleiding krijgen de kinderen drie workshops aangeboden. Zo onderzoeken ze in de workshop van de Pabo hoe je vervuild water transformeert in zuiver en schoon water. In de workshop ‘Life Science’ maken ze biologisch afbreekbaar plastic van maïzena. Tenslotte wordt er bij de workshop van Bouwkunde nagedacht over wat   ‘Duurzaam wonen’ is.

Techniekbewustzijn voor de toekomstige generatie

Door kinderen in de basisschoolleeftijd al in aanraking te laten komen met techniek, hoopt Saxion bij hen de interesse voor dit vakgebied aan te wakkeren. Dit is geheel in lijn met ‘Living Technology’, het speerpunt van Saxion dat zich richt op technologische innovaties die het dagelijkse leven verrijken. Het Zabuki Festival wordt georganiseerd door Programma Bètatechniek van Saxion, het programma dat zich inzet voor de bewustwording van techniek en techniekeducatie binnen het primair en het voortgezet onderwijs.

Zabuki

Zabuki is een initiatief om kinderen voor wetenschap te interesseren. Door kinderen te laten ervaren, zien én doen kunnen zij de wereld ontdekken. Saxion en Zabuki organiseren een jaarlijks in Enschede het festival met workshops rondom een actueel thema. Door de krachten te bundelen met Zabuki sluit Saxion naadloos aan op de politieke agenda, waar aandacht voor techniek in het basisonderwijs een belangrijke plek inneemt.

>> Ga naar de website van Zabuki of volg het Festival via Facebook en Twitter!

Foto: Zabuki Festival 2016