Labs & praktijkruimtes

Saxion vindt praktijkgericht onderwijs en onderzoek heel belangrijk. Lees hier meer over de labs en praktijkruimtes van Saxion in Enschede. 

Ambient Intelligence lab

Ambient Intelligence richt zich op slimme omgevingen voor toepassingen in veiligheid en sport. In het lab ontwikkelen onze onderzoekers en studenten bijvoorbeeld systemen om de fysieke gesteldheid van brandweermannen, hun positie in een gebouw of hun omgeving op afstand te monitoren. Dat kan bijvoorbeeld met het door ons ontwikkelde SaxShirt. Dit is een sensorshirt waarin we sensoren hebben geïntegreerd in het textiel. Daarnaast onderzoeken we in dit lab bijvoorbeeld hoe je metingen het beste kunt terugkoppelen aan personen, bijvoorbeeld om hun gedrag te veranderen.
Locatie: Edith Stein (Van Galenstraat 20)

BIM lab

Saxion beschikt over een BIM-lab, dat onder andere gebruikt wordt door de opleidingen Bouwkunde, Bouwtechnische Bedrijfskunde en Civiele Techniek. BIM staat voor Building Information Modeling. In het BIM-lab kunnen digitale prototypen van bouwprojecten worden gemaakt.
Locatie: Ko Wierenga (M.H. Tromplaan 28)

Laboratorium Elektrotechniek / Technische Informatica

In het lab van Elektotechniek en Technische Informatica bevinden zich vier laboratoriumtafels uitgerust met moderne meetapparatuur om testen te verrichten aan elektronische producten. De tafels hebben we samen met onze partners gespecificeerd, ontworpen en gebouwd. Technische Informatica biedt ondersteuning bij softwaretoepassingen en embedded Systemen. Hierbij kun je denkengedacht worden aan producten met een klein computertje aan boord, zoals autonome robots. Elektrotechniek draagt kennis aan op het gebied van onder meer energie-opwekking, opslag en verbruik.
Locatie: Edith Stein (Van Galenstraat 20)

Laboratorium Lichtgewicht Construeren

Het lab van het lectoraat Lichtgewicht Construeren is ingericht met apparaten om producten uit composieten te kunnen maken tegen lagere kosten dan gebruikelijk in deze industrie. Composieten zijn kunststof materialen waarin bijvoorbeeld carbon- of glasvezels zijn verwerkt. Zo zijn ze 10 tot 50 keer sterker en stijver dan de kunststoffen die we gewend zijn. In de toekomst worden onder andere auto's, vliegtuigen en industriële producten steeds vaker uit composieten gemaakt. Ons lectoraat Lichtgewicht Construeren heeft samen met andere instellingen unieke kennis in huis over de zogenoemde thermoplastische composieten. Hiermee onderscheidt onze regio zich van andere regio's in Nederland en daarbuiten.
Locatie: Edith Stein (Van Galenstraat 20)

Mechatronicalab

In dit lab staan apparaten waar mechanica, elektronica en software in zit. De functie van deze apparaten is om iets snel en toch nauwkeurig gecontroleerd te laten bewegen. Het meest bekende voorbeeld is de robot. In dit laboratorium ontwikkelen, bouwen en testen we mechatronische apparaten voor bijvoorbeeld zorg en industrie. Lees meer over de opleiding Mechatronica.
Locatie: Edith Stein (Van Galenstraat 20)

Operatieleslokaal

Een operatiezaal vermijden we het liefst. Maar wie behandelt de patiënten die in een ziekenhuis belanden? De opleiding Gezondheid & Technologie leidt de verpleegkundigen op die straks in een medische team werken.  En om die praktijk te simuleren, maken we tijdens de opleiding gebruik van een levensechte robot, de simulatiepatiënt.
De simulatiepatiënt is een robot. Levensecht simuleert deze pop hoe mensen zouden kunnen reageren op een situatie of behandeling. Zo kan de simulatiepatiënt van bloeddruk wisselen, zweten en bloeden, maar reageert de robot ook op medische behandelingen. De pop is voor de tientallen studenten die een OK-traject volgen, een enorm goed hulpmiddel. De menselijke factor blijft essentieel, maar technologie is steeds relevanter in de zorg. 
Die combinatie van menselijk handelen en technologie laten we graag zien aan onze bezoekers in ons operatielokaal. Alle medische tools zijn daar aanwezig, van intensive care-bed en hartbewaking tot anesthesietoestel. Onze studenten demonstreren in diverse scenario’s hoe te handelen. Wat te doen met een patiënt die plotseling heel ziek wordt? Krijgt de simulatiepatiënt een infuus, medicatie of rust? Je leert het in ons operatieleslokaal.
Locatie: Ko Wierenga (M.H. Tromplaan 28)

Textiellab

In het Textiellab maken wij je getuige van alles dat met het produceren van stoffen te maken heeft. Bijvoorbeeld de test die men moet doen om te kijken of stof snel 'pilt', maar ook de samenstelling van stof wordt hier onderzocht. Je leert hier o.a. het 3D printen van stof en het werken met breimachines. Textiel is tegenwoordig veel meer dan alleen 'stoffen produceren' alleen: bij Saxion leiden we op tot diverse richtingen: van inkoopspecialist tot materialen expert. Bij de laatste specialisatie worden 'smart materials' steeds belangrijker. De opleiding Fashion and Textile Technologies is uniek in Nederland en kan alleen in Enschede worden gevolgd. Met het nieuwe textiellab beschikken we over de modernste apparatuur. Hier leer je je textielkennis toepassen in de praktijk.
Locatie: Epy Drost (Van Galenstraat 19)

Voetenpoli

De opleiding Podotherapie van Saxion heeft in 2010 een voetenpoli opgezet om haar studenten de basis van de podotherapie in praktijk te laten brengen. Deze Voet&Poli is een samenwerking met Podotherapie Oost-Nederland. Cliënten die niet de financiële middelen hebben om hun noodzakelijke voetzorg te betalen worden hier gratis behandeld. Naast het leereffect voor studenten willen beide organisaties hiermee hun maatschappelijke verantwoordelijkheid tot uitdrukking brengen.
Locatie: Ko Wierenga (M.H. Tromplaan 28)

Mechatronicalab
Mechatronicalab Robotarm
Student in Textiellab
Textiellab