Sessie circulaire economie & materiaalgebruik in de bouw

13.06.2017  | 14.00 - 16.15 uur  | Saxion Enschede (Harry Bannink theater)

Duurzaamheid in de bouw is niet meer weg te denken. Onderwerpen als Energiegebruik (EPC), MPG (milieuprestatie gebouwen) en BREAAM worden steeds meer gemeengoed.

Circles

De bouw is echter nog steeds de grootste gebruiker van grondstoffen en de grootste leverancier van afval. De grondstofproblematiek brengt de bouwsector als vanzelf bij circulair denken. Op hoofdlijnen is wel helder te maken wat het concept ‘circulair’ inhoudt, maar wat betekent het nu concreet in de bouwsector? En hoe verhoudt zich de Circulaire Economie met andere concepten zoals Biobased Economy en Resource Efficiency?

Informatieve sessie

In een informatieve sessie verkennen we dit veld, samen met Saxionstudenten van de opleiding Bouwkunde en de studieroute Bouwtechnische Bedrijfskunde, partners van het RAAK-mkb project ‘Polypyrrool’ en overige bedrijven uit de bouwkolom.

14.00 uur Inloop

14.15 uur Introductie: wat staat de bouw te wachten?
Gerard Salemink, programmamanager Lectoraat Innovatieve Technologie in de Bouw (ITB) en middagvoorzitter

14.25 uur Circulaire Economie en duurzaamheid
Waar staat circulaire economie voor en wat betekent dat voor een duurzame ontwikkeling?
Harrie van Bommel,  hoofddocent/onderzoeker duurzaam internationaal ondernemen

14.50 uur Grondstoffen en een circulaire economie
Michael Sailer, senior onderzoeker materialen
Is de circulaire economie echt de oplossing voor de toekomst? Is het een tussenstation in een reeks opeenvolgende concepten? Met specifiek aandacht voor materiaal- en grondstofgebruik.

15.15 uur Een voorbeeld: verrijking van houten gevelbekleding met Polypyrrool
Andries van Eckeveld, projectleider Polypyrrool project, Lectoraat ITB. Draagt verrijking van natuurlijke materialen (zoals hout) met Polypyrrool (een biobased polymeer) bij aan een ‘circulaire bouw’?

15.40 uur De praktijk van de circulaire economie in het Lectoraat ITB
Christian Struck, lector Innovatieve Technologie in de Bouw (ITB)
Een kort overzicht hoe het concept van circulaire economie praktisch wordt uitgewerkt binnen het lectoraat ITB

15.55 uur Discussie onder leiding van de middagvoorzitter

16.30 uur Netwerkborrel

Deelname aan de sessie is gratis. Je kunt je uiterlijk tot 9 juni aanmelden.

Mede mogelijk gemaakt door:

Het RAAK-mkb project ‘Polypyrrool’ en CIRCLES, een EFRO-programma waarin ook Saxion participeert (zie www.circles.nl). CIRCLES heeft tot doel de transitie naar een circulaire economie in Oost-Nederland te bevorderen.