Startersinfo voltijd

Technische Bedrijfskunde

Boekenlijst

Voor een overzicht van de studieboeken die nodig zijn voor aankomend studiejaar kijk je op Studystore.nl. Hier kun je jouw studieboeken ook direct bestellen. Verzending is gratis!

Als jij je boeken via studievereniging ConnecTTerzake regelt, levert dit je extra korting op! 

Naast de boeken die via Studystore.nl te bestellen zijn, hebben wij nog een extra lijst samengesteld met boeken en materialen die moeten worden aangeschaft. Deze lijst staat medio juli op deze webpagina.

Lesrooster en klassenindeling

Het lesrooster en de klassenindeling is vanaf eind augustus 2017 te vinden op MijnSaxion (de portal van Saxion, inloggen vereist).

Wil je eind augustus inloggen volg dan onderstaand stappenplan:

Ga naar MijnSaxion.nl en stel (indien dat gevraagd wordt) eenmalig je gebruikersprofiel in: dat is je academie (BBT), je opleiding (Technische Bedrijfskunde) en je leslocatie (Enschede of Deventer). Volg de instructies op het scherm. Voor het inloggen in MijnSaxion heb je de accountgegevens nodig die je van ons thuis gestuurd krijgt/hebt gekregen. 

Na het inloggen kies je het tabblad "Mijn Studie" en dan "Lessen". Daarna open je het PDF-bestand onder het kopje "Roosterinformatie". In het PDF-bestand "Groepsindeling" van je opleiding zoek je jouw naam en zie je in welke klas je bent ingedeeld, bijvoorbeeld ETB1VA (= Enschede, Technische Bedrijfskunde, jaar 1, Voltijd, klas A). Studeer je in Deventer, dan start de afkorting met een D.

Op dezelfde pagina "Lessen" van MijnSaxion vul je onder het kopje "Rooster" bij "Klas" deze klascode in. Vervolgens klik je op "Zoeken" en zie jij je lesrooster. Dat lesrooster is de eerste twee weken nog VOORLOPIG, er kunnen dan nog wijzigingen plaatsvinden. Als alternatief kun je ook naar roosters.saxion.nl gaan om de roosters op te vragen.

Saxion Survivalgids

In de online Survivalgids vind je alle informatie om het eerste jaar te overleven: info over Saxion in het algemeen, verhalen van studenten en specifieke informatie over je opleiding en nog veel meer!

Voor je van start gaat...

De info in de Survivalgids is gekoppeld aan MijnSaxion; de portal tot alle systemen en info rondom je studie. MijnSaxion is je gehele studie van groot belang, dus stel je profiel goed in. Deze instructievideo laat zien hoe je dat doet.

Opleidingsintroductie (start van je studie) - maandag 28 en dinsdag 29 augustus

Op maandag 28 en dinsdag 29 augustus 2017 vindt de opleidingsintroductie plaats. De introductie wordt georganiseerd door de docententeams en de studievereniging ConnecTTerzake, en is verplicht voor alle eerstejaarsstudenten. Het doel van deze introductie is kennismaken met de school, de stad en natuurlijk jouw studiegenoten. De activiteiten zijn daarom gericht op teambuilding. Samen zorgen jullie voor een fantastische start van je schooljaar.

Belangrijk

Neem op maandag 28 augustus 2017 je inlogcode en wachtwoord mee die je per mail van ons ontvangt/hebt ontvangen! Voor de locatie Enschede is dit echter niet nodig, voor de locatie Deventer is dit afhankelijk van het programma.

Programma

Let op! TBK Enschede en TBK Deventer hebben een verschillend programma.

In de centrale hal vind je ’s ochtends op beide dagen en op beide locaties een ontvangstbalie van de academie BBT. Meld je hier en de studenten zullen je begeleiden of je de weg wijzen naar de eerste locatie op het programma.

Enschede (Let op: programma's zijn onder voorbehoud. Houd deze site in de gaten!)

Maandag 28-08-2017

Tijdstip Locatie Activiteit
09.30 – 10.00 E1.30 Inloop studenten
10.15 – 10.30 H0.10 Welkomstwoord Academie BBT en ConnecTTerzake
10.30 – 12.30 H0.03, H0.02, H0.04, E1.30, E1.03, E1.02, E0.86, E3.17 en F1.41 Kennismaking met je klas en studieloopbaanbegeleider (SLB-er)
Junglesurvival en Blackbox spel
12.30 – 13.30 Volgt. Lunch (wordt verzorgd)
13.30 – 16.00 Saxion  
16.30 – 21.00 Shooters Prijsuitreiking met aansluitend een BBQ + pubquiz bij Shooters**
21.30*** Café De Generaal (binnenstad) Beerpong en uitgaan in Enschede

Dinsdag 29-08-2017

Tijdstip Locatie Activiteit
09.30 – 10.00 S0.47 en F1.10 Inloop studenten
10.00 – 12.00 S0.47 en F1.10 Lezingen/workshops
12.00 – 13.30 Volgt Lunch (zelf regelen)
14.00 – 16.30 Extern Scavengerhunt
17.00 – 18.00 Extern Prijsuitreiking en afsluiting
18.15***     Saxion Kick-Off HOI

** Meld je aan voor de BBQ! Voor slechts circa 10 euro zorgt de studievereniging ervoor dat je van heerlijk vlees kunt genieten. Betaling mag contant worden voldaan. De BBQ zal plaatsvinden in de straat voor Shooters, een shotjescafé in het centrum van Enschede. Het drinken is voor eigen rekening, maar Shooters hanteert reële prijzen. Prik je een vorkje mee? De link om je in te schrijven voor de BBQ volgt later.
*** Maak op geheel vrijblijvende, maar super gezellige manier kennis met het studentenleven. Leg de basis voor vriendschappen en leer ook mede-studenten kennen van andere opleidingen; maak jouw introductie onvergetelijk!

Tip van ConnecTTerzake Enschede: Voor een optimale ervaring van de opleidingsintroductie is het belangrijk dat je een plek hebt om te overnachten. Wanneer je geen vrienden of kennissen in de buurt van Enschede hebt, is de Pathmoshal een hele goede optie. In deze gymzaal slapen ook andere studenten van Saxion tijdens de introductieweek.

Inschrijven kan door een mail te sturen naar: hoi.enschede@saxion.nl. De kosten voor de overnachtingen zijn €12,00 per nacht.

Deventer (Let op: programma's zijn onder voorbehoud. Houd deze site in de gaten!)

Maandag 28-08-2017

10.30 – 11.00 D0.07 Ontvangst + welkomstwoord BBT
11.00 – 12.30 B2.04 Ontvangst TBK + voorstellen studieloopbaanbegeleiders (SLB-er) + uitleg systemen Saxion
12.30 – 13.30 B2.10 Lunch (wordt verzorgd)
13.30 – 14.30 Saxion Rondleiding school
14.30 – 16.00 B2.04 Speeddaten

Dinsdag 29-08-2017

10.30 C0.76 Ontvangst
11.00 – 12.00 C0.76 Gastspreker
12.00 – 13.00 Kantine Lunch (zelf regelen)
13.15 – 14.45 Extern Tour Go Ahead Eagles
15.00** Extern Terrasje (op eigen kosten)

Zorg ervoor dat je dinsdag al hebt geluncht of zorg voor je eigen lunch en/of tussendoortjes. 

Saxionbrede introductie: HOI - woensdag 30 augustus tot vrijdag 1 september

De HOI, daar wil je bij zijn! Je leert je studiegenoten en studiestad kennen door middel van leuke activiteiten en gave feesten. Een betere start van je studie is er niet! Tijdens het gevarieerde programma op woensdag 30 en donderdag 31 augustus ga je met een groep van 10-15 eerstejaarsstudenten het studentenleven ontdekken. Ouderejaarsstudenten nemen jou en je groep op sleeptouw. Meedoen aan de HOI is niet verplicht maar wel heel leuk.

>> Check hier alle informatie over de Saxionbrede introductie: de HOI

Start lessen

Het onderwijsprogramma start maandag 4 september 2017 volgens het rooster. Tot 28 augustus!

Informatie over de studiekeuzecheck (intake) bij BBT opleidingen

Instroom: september 2017

Bijlage: voorwaarden motivatiebrief


Deze informatie geldt voor de opleidingen:

 • Archeologie voltijd, Deventer;
 • Bouwkunde, voltijd, Enschede;
 • Bouwkunde studierichting Bouwtechnische Bedrijfskunde, voltijd, Enschede;
 • Civiele Techniek, voltijd, Enschede;
 • Technische Bedrijfskunde, voltijd Enschede en Deventer.

De juiste student op de juiste plek

De studiekeuzecheck (ook wel intake genoemd) is een verplicht onderdeel bij Saxion dat je afgerond moet hebben vóór aanvang van je studie. Het doel van de studiekeuzecheck is jou te helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van je studiekeuze. Dat doen we door je te vragen naar je motivatie en te onderzoeken in hoeverre je in staat lijkt de studie binnen de gestelde termijn succesvol af te ronden met jouw capaciteiten en persoonlijkheidskenmerken. We checken samen of het beeld dat je van de opleiding hebt klopt.

Je wordt door de opleiding nader geïnformeerd over de intake. Communicatie daarover verloopt via het e-mailadres dat je van Saxion ontvangt na je inschrijving. Houd dat e-mailadres dus in de gaten en check ook de spambox.

De studiekeuzecheck bestaat voor BBT opleidingen in ieder geval uit de volgende onderdelen:

 1. Je maakt een assessment thuis op de computer. Het assessment bestaat uit een vragenlijst over je studiekeuze, capaciteiten en persoonlijkheid. Het invullen van dit assessment kost je ongeveer een uur. De resultaten kun je direct inzien en later altijd weer opvragen. Ben jij je logingegevens kwijt? Ga dan naar www.saxion-intake.nl en selecteer ‘Wachtwoord vergeten?’. Je vult dan je e-mailadres in dat je van Saxion hebt ontvangen.
 2. Tijdens het maken van het assessment zal je gevraagd worden een motivatiebrief te uploaden. Maak een goede eerste indruk en zorg dat je brief aan de gestelde voorwaarden voldoet. Welke dat zijn lees je in de bijlage. Zorg dat je de motivatiebrief gereed hebt als je aan het assessment begint. Anders kun je niet verder.
 3. Je schrijft je in voor een individueel intakegesprek met een docent van de opleiding. Let op! Hierover ontvang je géén bevestiging. Wel kan jij na inloggen op www.saxion-intake.nl onder ‘Mijn Events’ de datum van het intakegesprek terugvinden. In het intakegesprek gaat het over jouw studiekeuze, motivatie en kansen op het succesvol afronden van je studie. Daarnaast bespreek je eventuele aandachtspunten en je behoefte aan extra begeleiding en voorzieningen van Saxion om jouw kansen op het succesvol afronden te vergroten. De docent heeft als voorbereiding op het gesprek kennis genomen van de resultaten van je assessment en van de inhoud van je motivatiebrief.

Na afloop van de intake ontvang je van de opleiding een advies over je studiekeuze. Vragen over de intake kun je richten aan Susanne Oudenbroek (Enschede) of Anja Roeke (Deventer) via: intake.bbt@saxion.nl.

Tot slot willen we nog enkele zaken onder je aandacht brengen:

Data intakegesprekken

BBT organiseert intakegesprekken in drie periodes. Dat betekent dat je in tenminste één van deze periodes beschikbaar moet zijn voor het verplichte intakegesprek. In de uitnodigingsmail voor de intake lees je hoe je je kunt inschrijven voor een intakegesprek.

 1. Ronde 1 in de periode: 28 maart t/m 7 april 2017 
 2. Ronde 2 in de periode: 29 mei t/m 9 juni 2017 (direct na de centrale eindexamens)
 3. Ronde 3 in de periode: 26 juni t/m 7 juli 2016 (vlak voor de zomervakantie)

Correct aanmelden bij Saxion

De opleiding kan je pas uitnodigen voor een studiekeuzecheck uitnodigen als je juist bij Saxion bent aangemeld. Na je inschrijving bij Studielink ontvang je van Saxion informatie over de stappen die je moet zetten om je inschrijving bij Saxion te voltooien.

Toelaatbaarheid versus intake-advies

De controle van je toelaatbaarheid staat los van de studiekeuzecheck bij de opleiding.

Toelaatbaarheid wordt door de studentregistratie van Saxion gecontroleerd (en dus niet door de opleiding of de academie). Je vooropleiding (havo, vwo of mbo) is bij toelaatbaarheid het uitgangspunt.

Bij de intake wordt de kwaliteit van je studiekeuze besproken met de opleiding. Een intake-uitnodiging betekent dus niet dat je toelaatbaar bent tot de opleiding. Zelfs een positief intake-advies van de opleiding zegt niets over je toelaatbaarheid. Houd er wel rekening mee dat als jij je na 1 mei 2017 voor het eerst hebt aangemeld bij Studielink (dus voor een studie in het Hoger Ondewijs), je met een negatief studieadvies niet aan de opleiding mag beginnen. Indien jij je voor of op 1 mei 2017 voor het eerst hebt aangemeld voor een opleiding in het Hoger Onderwijs, dan kun je o.b.v. je intake niet afgewezen worden.

Toelaatbaarheid MBO-4

Is je vooropleiding op niveau 4 in het mbo-domein Economie & Administratie of Handel & Ondernemerschap? Bij Saxion ben je daarmee toelaatbaar tot een opleiding in de sector Techniek. Je hoeft dan bij Saxion geen deficiëntietoets te doen. Saxion heeft dit besloten omdat bleek dat deze mbo-ers het bij Saxion ongeveer even goed doen als mbo-ers uit de andere domeinen. Een gedegen voorbereiding is echter wel op zijn plaats want succesvol studeren in de techniek, zal veel van je vragen.

Toelatingsonderzoeken

Indien je niet toelaatbaar bent op basis van je vooropleiding en wilt deelnemen aan een toelatingsonderzoek , zorg dan dat je  je daar tijdig voor aanmeldt. Zie saxion.nl/studeren/aanmelden/toelating/toelatingsonderzoeken/ voor de data waarop de onderzoeken worden afgenomen.

Buitenlands diploma en Nederlandse taal

Om met een buitenlands diploma toegelaten te worden tot een hbo opleiding moet je kunnen aantonen de Nederlandse taal voldoende te beheersen. Als je de Nederlandse taal niet op niveau B2 beheerst, kun je deelnemen aan het Staatsexamen NT2, Programma II. Programma II sluit aan bij wek of een opleiding op hbo- of universitair niveau. Het programma bestaat uit vier examenonderdelen: lezen, luisteren, spreken en schrijven. Examen doen kan in Amsterdam, Rijswijk, Rotterdam, Eindhoven en Zwolle. Het staatsexamen NT2 loopt via DUO (www.duo.nl). Zorg dat je je tijdig aanmeld hiervoor.

Start opleiding: maandag 28 augustus 2017

Voor iedereen die definitief is ingeschreven als student geldt: de opleidingen van BBT starten op maandag 28 augustus 2017 om 8:30 uur. Houd er alvast rekening mee dat de opleiding in principe iedere werkdag de gehele dag activiteiten kan plannen die bij de opleiding horen. Als student is je aanwezigheid daarbij verplicht.

Contactgegevens

Heb je dringende vragen? Kijk dan eerst even bij de veel gestelde vragen (FAQ) aan de rechterzijde van deze pagina! Mocht het antwoord op jouw vraag er niet tussen staan, neem dan contact op met:

School of Business, Building & Technology

E-mail: info.bbt@saxion.nl
Telefoon Enschede: 088 019 1603
Telefoon Deventer: 088 019 3062
Niet (of beperkt telefonisch) bereikbaar van 17 juli t/m 21 augustus 2017

Intake/studiekeuzecheck

Onder het tabblad 'studiekeuzecheck' vind je informatie omtrent je intake-procedure bij BBT. Overige vragen betreffende de intake kan je rechtstreeks stellen aan het intake-team van BBT: intake.bbt@saxion.nl.