Small Business en Retail Management (Deventer)

Een goede start en eerste indruk zijn belangrijk, dat geldt niet alleen bij ondernemen maar zeker ook voor je opleiding. Daarom hebben wij voor dinsdag 29 augustus een leuke introductiedag georganiseerd om hieraan invulling te geven.

Dit is dé manier om op een leuke, ontspannen manier en in een ongedwongen sfeer te starten met je opleiding. Je gaat kennis maken met medestudenten en docenten. Deze dag is verplicht voor alle eerstejaarsstudenten!

Het volledige programma en overige informatie over de introductie vind je onder het tabblad opleidingsintro.

Lesrooster en klassenindeling

Op maandag 4 september gaan we gezamenlijk van start met een kick-off. Je wordt om 09.15 uur verwacht in het hoofdgebouw van Saxion, de ruimte volgt nog dus houd de site goed in de gaten! Aansluitend gaan we meteen van start met de eerste opdrachten.

We willen je erop wijzen dat je aanwezigheid verplicht is en dat het reguliere onderwijsprogramma een volledige werkweek omvat. Houd hier dus rekening mee met het plannen van afspraken/bijbaantjes. De exacte invulling van het onderwijsprogramma en de klassenindeling worden maandag 4 september bekend gemaakt en toegelicht.

Boekenlijst

Voor een overzicht van de studieboeken die nodig zijn voor aankomend studiejaar kijk je op Studystore.nl. Hier kun je jouw studieboeken (dan) ook direct bestellen. Verzending is gratis!

Saxion Survivalgids

In de online Survivalgids vind je alle informatie om het eerste jaar te overleven: info over Saxion in het algemeen, verhalen van studenten en specifieke informatie over je opleiding en nog veel meer!

Voor je van start gaat...

De info in de Survivalgids is gekoppeld aan MijnSaxion; de portal tot alle systemen en info rondom je studie. MijnSaxion is je gehele studie van groot belang, dus stel je profiel goed in. Deze instructievideo laat zien hoe je dat doet.

Opleidingsintroductie (start van je studie) - dinsdag 29 augustus

Nogmaals een hartelijk welkom bij de opleiding! Wij verheugen ons erop dat je het aankomend studiejaar in Deventer start met SBRM. Een goede start en eerste indruk zijn belangrijk, dat geldt niet alleen bij ondernemen, maar zeker ook voor je opleiding. Daarom hebben wij voor dinsdag 29 augustus een leuke dag georganiseerd om hieraan invulling te geven. Deze dag is dé manier om op een leuke, ontspannen manier en in een ongedwongen sfeer te starten met je opleiding. Je gaat kennis maken met medestudenten en docenten. Wij verwachten dan ook dat je aanwezig bent!

We starten op dinsdag 29 augustus tussen 11.15 en 11.30 uur. Er wordt verzameld in de centrale hal van Saxion.

Programma

Het programma bestaat uit activiteiten waarbij kennismaking met medestudenten en docenten centraal staat en het programma zal voornamelijk in de buitenlucht plaatsvinden. Ook teambuilding komt hierbij aan de orde, een belangrijk aspect binnen ons onderwijsconcept. Voor een snack aan het eind van de dag wordt gezorgd.
 

11:15-11:30 uur Inloop centrale hal Saxion Deventer
11:30-12:15 uur Basis informatie opleiding Saxion locatie
12:15-12:45 uur Richting externe locatie
13:00-15:30 uur Activiteiten programma externe locatie (Deventer)
15:45 uur Snack/afsluiting


Advies: draag sportieve kleding & neem extra kleding mee. Wil je tussendoor iets eten en drinken? Neem dan zelf wat extra's mee.

Saxionbrede introductie: HOI - woensdag 30 augustus tot vrijdag 1 september

De HOI, daar wil je bij zijn! Je leert je studiegenoten en studiestad kennen door middel van leuke activiteiten en gave feesten. Een betere start van je studie is er niet! Tijdens het gevarieerde programma op woensdag 30 en donderdag 31 augustus ga je met een groep van 10-15 eerstejaarsstudenten het studentenleven ontdekken. Ouderejaarsstudenten nemen jou en je groep op sleeptouw. Meedoen aan de HOI is niet verplicht maar wel heel leuk.

>> Check hier alle informatie over de Saxionbrede introductie: de HOI

Start lessen

Het onderwijsprogramma start maandag 4 september 2016 volgens het rooster. Het rooster wordt in de week van 28 augustus gepubliceerd op Blackboard. Meer informatie hierover ontvang je tijdens de introductiedag op 29 augustus.

Informatie over de studiekeuzecheck (intake) bij Small Business en Retail Management

Instroom: september 2017
Bijlage:
Voorwaarden motivatiebrief SBRM (PDF)

 

Deze informatie geldt voor de opleidingen

 • Small Business en Retail Management, voltijd Enschede
 • Small Business en Retail Management, voltijd Deventer

De juiste student op de juiste plek

De studiekeuzecheck (ook wel intake genoemd) is een verplicht onderdeel bij Saxion dat je afgerond moet hebben vóór aanvang van je studie. Het doel van de studiekeuzecheck is jouw te helpen bij het verbeteren van de kwaliteit van je studiekeuze. Dat doen we door je te vragen naar je motivatie en te onderzoeken in hoeverre je in staat lijkt de studie binnen de gestelde termijn succesvol af te ronden met jouw capaciteiten en persoonlijkheidskenmerken. We checken samen of het beeld dat je van de opleiding hebt klopt.

Je wordt door de opleiding nader geïnformeerd over de intake. Communicatie daarover verloopt via het e-mailadres dat je van Saxion ontvangt na je inschrijving. Houd dat e-mailadres dus in de gaten en check ook de spambox.

De studiekeuzecheck bestaat voor SBRM in ieder geval uit de volgende onderdelen:

 1. Je maakt een assessment thuis op de computer. Het assessment bestaat uit een vragenlijst over je studiekeuze, capaciteiten en persoonlijkheid. Het invullen van dit assessment kost je ongeveer een uur. De resultaten kun je direct inzien en later altijd weer opvragen. Ben jij je logingegevens kwijt? Ga dan naar www.saxion-intake.nl en selecteer ‘Wachtwoord vergeten?’. Je vult dan je e-mailadres in dat je van Saxion hebt ontvangen.
 2. Tijdens het maken van het assessment zal je gevraagd worden een motivatiebrief te uploaden. Maak een goede eerste indruk en zorg dat je brief aan de gestelde voorwaarden voldoet. Welke dat zijn lees je in de bijlage. Zorg dat je de motivatiebrief gereed hebt als je aan het assessment begint. Anders kun je niet verder.
 3. Je schrijft je in voor een intakegesprek met de opleiding. Let op! Hierover ontvang je géén bevestiging. Wel kan jij na inloggen op www.saxion-intake.nl onder ‘Mijn Events’ de datum van het intakegesprek terugvinden. In dat gesprek gaat het over jouw studiekeuze, motivatie en kansen op het succesvol afronden van je studie. Daarnaast bespreek je eventuele aandachtspunten en je behoefte aan extra begeleiding en voorzieningen van Saxion om jouw kansen op het succesvol afronden te vergroten. De docent heeft als voorbereiding op het gesprek kennis genomen van de resultaten van je assessment en van de inhoud van je motivatiebrief. Verder voer je voorafgaand aan het gesprek met andere studenten een groepsopdracht uit.

 

Na afloop van de intake ontvang je van de opleiding een advies over je studiekeuze.

Vragen over de intake kun je richten aan Carola Struik - Braam via: intake.sbrm@saxion.nl.

Tot slot willen we nog enkele zaken onder je aandacht brengen:

Data intakegesprekken

De opleiding organiseert intakegesprekken in drie periodes. Dat betekent dat je in tenminste één van deze periodes beschikbaar moet zijn voor het verplichte intakegesprek. In de uitnodigingsmail voor de intake lees je hoe je je kunt inschrijven voor een intakegesprek. Deze ontvang je enkele weken voor het gesprek. De exacte data vind je in het intake programma.

 1. Ronde 1 in de periode: maart / april (ronde is reeds geweest)
 2. Ronde 2 in de periode: mei / juni (ronde is reeds geweest);
 3. Ronde 3 in de periode: juni / juli (vlak voor de zomervakantie).

Correct aanmelden bij Saxion

De opleiding kan je pas uitnodigen voor een studiekeuzecheck als je juist bij Saxion bent aangemeld. Na je inschrijving bij Studielink ontvang je van Saxion informatie over de stappen die je moet zetten om je inschrijving bij Saxion te voltooien.

Toelaatbaarheid versus intake-advies

De controle van je toelaatbaarheid staat los van de studiekeuzecheck bij de opleiding.
Toelaatbaarheid wordt door de Saxion studentenregistratie gecontroleerd (en dus niet door de opleiding of de academie). Je vooropleiding (havo, vwo of mbo) is bij toelaatbaarheid het uitgangspunt.

Bij de intake komt de kwaliteit van je studiekeuze ter sprake. Een intake-uitnodiging betekent dus niet dat je toelaatbaar bent tot de opleiding. Zelfs een positief intake-advies van de opleiding betekent niet automatisch dat je toelaatbaar bent. Houd er wel rekening mee dat als jij je na 1 mei 2016 voor het eerst hebt aangemeld bij Studielink (dus voor een studie in het Hoger Ondewijs), je met een negatief studieadvies niet aan de opleiding mag beginnen. Indien jij je voor of op 1 mei 2016 voor het eerst hebt aangemeld voor een opleiding in het Hoger Onderwijs, dan kun je o.b.v. je intake niet afgewezen worden.

Toelaatbaarheid mbo-4

Is je vooropleiding op niveau 4 in het mbo-domein Techniek & Procesindustrie, Zorg & Welzijn of Voedsel, Natuur & Leefomgeving? Bij Saxion ben je daarmee toch gewoon toelaatbaar tot een opleiding in de sector economie. Je hoeft dus bij Saxion geen deficiëntietoets te doen. Saxion heeft dit besloten omdat bleek dat deze mbo-ers het bij Saxion ongeveer even goed doen als mbo-ers uit de andere domeinen. Een gedegen voorbereiding is echter wel op zijn plaats want succesvol studeren in de economie zal veel van je vragen.

Toelatingsonderzoeken

Indien je niet toelaatbaar bent op basis van je vooropleiding en wilt deelnemen aan een toelatingsonderzoek , zorg dan dat je  je daar tijdig voor aanmeldt. Zie saxion.nl/studeren/aanmelden/toelating/toelatingsonderzoeken/ voor de data waarop de onderzoeken worden afgenomen.

Buitenlands diploma en Nederlandse taal

Om met een buitenlands diploma toegelaten te worden tot een hbo opleiding moet je kunnen aantonen de Nederlandse taal voldoende te beheersen. Als je de Nederlandse taal niet op niveau B2 beheerst, kun je deelnemen aan het Staatsexamen NT2, Programma II. Programma II sluit aan bij wek of een opleiding op hbo- of universitair niveau. Het programma bestaat uit vier examenonderdelen: lezen, luisteren, spreken en schrijven. Examen doen kan in Amsterdam, Rijswijk, Rotterdam, Eindhoven en Zwolle. Het staatsexamen NT2 loopt via DUO (www.duo.nl). Zorg dat je je tijdig aanmeld hiervoor.

 

 

Contactgegevens

Heb je dringende vragen? Kijk dan eerst even bij de veel gestelde vragen (FAQ) op deze pagina! Mocht het antwoord op jouw vraag er niet tussen staan, neem dan contact op met:

Small Business en Retail Management
E-mail: sbrmfrontoffice.enschede@saxion.nl
Telefoon Deventer: 088 - 019 1815

Let op: in de zomervakantie is onze academie van 17 juli tot 18 augustus gesloten.

 • Van 17 juli tot en met 28 juli zijn wij tussen 10.00 en 12.00 uur telefonisch bereikbaar op 088 019 1815 en per mail: sbrmfrontoffice.enschede@saxion.nl
 • Van 28 juli tot en met 25 augustus kunt je met jouw vragen terecht bij de Studentenbalie van Saxion: 088 - 019 1808 of  studentenbalie@saxion.nl
 • Heb je inhoudelijke vragen die specifiek over de start van jouw studie gaat? Dan kun je contact opnemen met Marloes Vos via e-mail: m.c.p.vos@saxion.nl

Voorwaarden motivatiebrief SBRM