Master Human Capital Innovatie
Door sociale, maatschappelijke, economische en technologische ontwikkelingen verandert de aard van werk. Hoe bereid je mensen en organisaties optimaal voor op leren en werken in een complexe, snel veranderende wereld? En hoe draagt dit ‘human capital’ bij aan grote maatschappelijke transities op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid, energietransitie en digitalisering? In de hbo master Human Capital Innovatie leiden we je op tot een expert in het begeleiden van deze uitdagingen.
De masteropleiding
De Master Human Capital Innovatie is een tweejarige deeltijdmaster die in joint degree samen met Windesheim wordt aangeboden. De voertaal is Nederlands. Onderwijs wordt deels verzorgd bij Saxion in Deventer en bij Windesheim in Zwolle.
De opleiding is gericht op een brede en diverse doelgroep van studenten die vanuit verschillende rollen en functies bij diverse organisaties werken waar Human Capital Innovatie-uitdagingen spelen. De masteropleiding is vooral bedoeld voor hbo-doorstromers en werkenden die hun professionele ontwikkeling op het gebied van transities willen versterken en verdiepen.
Eerste jaar
In het eerste jaar werken de deelnemers aan het verdiepen van human capital vraagstukken vanuit het macroperspectief. In de eerste module staan maatschappelijke uitdagingen en transities centraal. De tweede module is gericht op de regionale arbeidsmarkt en met name op de samenwerking in regionale ecosystemen. Binnen deze module is er aandacht voor verschillende manieren van organiseren en samenwerken, waaronder de benodigde condities voor een werkend ecosysteem.
Tweede jaar
In het tweede jaar staan het meso- en microperspectief centraal. De derde module is een vertaling van inzichten vanuit het macroperspectief naar het niveau van de organisatie. Het gaat in deze module om het stimuleren van innoveren en leren van zowel de organisatie als geheel als van teams binnen de organisatie. De vierde en laatste module richt zich op het versterken van de lerende en wendbare professional. Dit microperspectief gaat over human capital innovaties gericht op de versterking van de duurzame inzetbaarheid en responsiviteit van medewerkers.
Uniek aan deze opleiding is de nauwe betrokkenheid van de lectoraten Employability Transition van Saxion en Leven Lang Ontwikkelen van Windesheim. In deze masteropleiding brengen de lectoraten hun kennis uit het toepassingsgerichte onderzoek in en zorgen zij voor verbinding met hun netwerk van werkveldpartners uit de regio.
4 modules
De opleiding bestaat uit 4 modules van 15 studiepunten. De studiebelasting per module is 420 uur. Vanwege het tweejarige karakter van de opleiding is de studiebelasting dus 840 uur per jaar.
Mogelijke beroepen
De Human Capital Innovatie professionals kunnen in diverse beroepen, branches en sectoren werken vanuit (belangen)organisaties, bedrijven, overheden, netwerken, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties waar voornamelijk human capital uitdagingen spelen. Je kunt denken aan al bestaande functies als HR(D)manager, Kwartiermaker, Chief Innovation Officer, Corporate Recruiter, Chief Learning Officer, Arbeidsmarktregisseur, MT/Directielid, Strategisch Personeelsadviseur, Arbeidsmarktintermediairs, Programmamanager Leven Lang Ontwikkelen, Regisseur Talentontwikkeling, LLO Consulent, Business Consultant, Verandermanager, Onderzoeker of Adviseur Mens & Organisatie.
Toelatingseisen
We maken geen onderscheid tussen hbo-bachelor en wo-bachelor studenten. Instromende studenten hebben in ieder geval:
- Een afgeronde Bacheloropleiding, bij voorkeur uit de sectoren Economie, Gedrag en Maatschappij, Onderwijs of Bestuurskunde.
- Een authentieke werkomgeving waarin HCI-uitdagingen een rol spelen: studenten voeren de opdrachten waar zij tijdens de modules aan werken uit in hun eigen praktijk.
Daarnaast vragen we een motivatiebrief en voeren we een adviesgesprek. De motivatiebrief is bedoeld om inzicht te geven in de drijfveren en verwachtingen van de student. Het adviesgesprek is bedoeld om samen te verkennen of de opleiding aansluit bij de professionele doelstelling van de kandidaat en om eventuele vragen te beantwoorden.
Beoogde startdatum en locatie
De opleiding start in september 2025, onder voorbehoud van accreditatie.
De lessen worden op de Saxion locatie in Deventer (Semester 1, Jaar 1 en Semester 2, Jaar 2) en op de Windesheim locatie in Zwolle (Semester 2, Jaar 1 en Semester 1, Jaar 2) verzorgd.
Interesse en aanmelden onder voorbehoud van accreditatie
Ben je geïnteresseerd in deze voltijdmaster? Meld je dan aan om op de hoogte gehouden te worden over (online) oriëntatiemogelijkheden en wanneer je je kan aanmelden voor de master Human Capital Innovatie.
Contact
Voor vragen over deze master kun je contact opnemen met Marius Zomer via:
- E-mail: [email protected]
- Telefoonnummer: 088 -019 4023