Master Transitie naar Gezondheid en Welzijn
De zorgvraag neemt toe door vergrijzing en ongezonde leefstijlen, wat de druk en kosten op de zorg verhoogt. De complexe samenleving stelt hoge eisen aan mensen, wat lastig is voor kwetsbare groepen. Met de master Transitie naar Gezondheid en Welzijn verdiep je je in vraagstukken die gericht zijn op het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van burgers. Je draagt, samen met de lokale en regionale partners, bij aan het bevorderen van gezond gedrag om zo de kwaliteit van leven te verbeteren en uiteindelijk de zorgkosten terug te dringen. Maar je gaat ook de uitdaging aan om gezondheidsverschillen tussen groepen burgers en de toenemende ongelijkheid in de zorg aan te pakken.
De masteropleiding
Samen met de beroepspraktijk ga je in één jaar aan de slag met relevante gezondheidsthema’s uit de regio, om bij te dragen aan oplossingen voor gezondheidsproblemen in Midden- en Oost-Nederland. De toenemende complexiteit in de samenleving vraagt om meer samenwerking tussen verschillende vakgebieden en daarom ga je tijdens de opleiding samen werken met studenten met een verschillende bacheloropleidingen. Je werkt dus in groepsverband aan een transitievraagstuk uit de omgeving. De master Transitie naar Gezondheid en Welzijn is dan ook een interdisciplinaire opleiding, waar kennis vanuit verschillende vakgebieden samenkomt. Je gaat in deze voltijdopleiding twee dagen (maandag en donderdag) naar school en je bent twee dagen op de leerwerkplek. Van studenten wordt verwacht dat ze innovatief zijn, kunnen analyseren, kunnen samenwerken, creatief zijn en achter de transitieopgave staan!
De opleiding wordt op de locatie van Saxion in Apeldoorn aangeboden. De transitievraagstukken waaraan wordt gewerkt bevinden zich de regio Apeldoorn en Deventer maar kunnen ook gesitueerd zijn in de rest van (Oost-)Nederland. Je mag ook zelf een lokaal/regionaal gezondheidsprobleem inbrengen.
Hoe ziet zo’n jaar eruit?
Fase 1 – exploreren van gezondheidsvraagstukken
In het eerste deel van de master maak je kennis met elkaar en met de theorie over de transitie naar gezondheid en welzijn. Je verkent en analyseert samen met medestudenten en de beroepspraktijk een actueel gezondheids- en welzijnsvraagstuk uit regio en bepaalt daarbij een strategie voor het vraagstuk en hoe je dit als groep aan wilt pakken.
Fase 2 – co-creëren voor transities
Na het kennismaken en signaleren ga je aan de slag in de praktijk en genereer je, samen met de partners uit de leerwerkgemeenschap, een plan van aanpak. Je verdiept je in het ontwerpen en onderzoeken van mogelijke oplossingen voor specifieke gezondheidsvraagstukken die om transitie vragen.
Fase 3 – experimenteren en waarde creëren voor transities
De (mogelijke) oplossingen die in de vorige fase zijn bedacht, ga je nu testen en onderzoeken in de praktijk. Je monitort de voortgang, analyseert de resultaten, krijgt feedback en verwerkt deze. Je maakt een gezamenlijke implementatie en/of een verbeterplan waarmee de leerwerkgemeenschap verder kan werken. De resultaten van alle leerwerkgemeenschappen komen samen in een ‘oogstfestival’ in Apeldoorn.
Mogelijke beroepen
Na het afronden van je master kun je diverse functies vervullen die bijdragen aan de transitie van ziekte en zorg naar gezondheid en gedrag, zoals:
- Themaleider Preventie en Gezondheid
- Projectleider Gezonde Stad
- Coördinator De Gezonde School
- Projectleider Mental Health
- Programma coördinator Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG)
- Coördinator Leefstijlloket ziekenhuis
- Verbinder in achterstandswijk vanuit een samenwerkingsverband
- Adviseur bij een woningcorporatie (gezonde leefomgeving)
- Projectleider ePartners4all
- Manager zorgverzekeraar
Toelatingseisen
Ben je in het bezit van een bachelorgetuigschrift en heb je affiniteit met gezondheid, zorg en gedrag? En wil je bijdragen aan verandering van zorg en welzijn? Dan kun je je aanmelden voor deze master.
Deze cross-sectorale opleiding brengt studenten met verschillende achtergronden samen om actuele gezondheids- en welzijnsvraagstukken aan te pakken. Of je nu een bachelor in de verpleegkunde, fysiotherapie of social work hebt, of een achtergrond in bestuurskunde, recht, HR, toegepaste psychologie, onderwijs, economie of ICT: iedereen draagt bij aan de Transitie naar Gezondheid en Welzijn!
Voorafgaand aan de toelating is er een intake.
Studenten die een hbo bachelor (in vier jaar) hebben afgerond en zich inschrijven voor een hbo masteropleiding, komen in aanmerking voor studiefinanciering.
Beoogde startdatum en locatie
September 2025, locatie Saxion Apeldoorn (naast NS station).
Interesse en aanmelden onder voorbehoud van accreditatie
Ben je geïnteresseerd in deze voltijdmaster? Meld je dan aan om op de hoogte gehouden te worden over (online) oriëntatiemogelijkheden en wanneer je je kan aanmelden voor de master.
Contact
Voor vragen over deze master kun je contact opnemen met Bernadette Lohuis, projectleider.