Het kan best spannend zijn om bij Saxion en dus in Nederland te gaan studeren. Daarom willen we jou zo goed mogelijk voorbereiden. Verhuizen naar Nederland en jouw studie beginnen bij Saxion vergt natuurlijk de nodige voorbereiding. Tijdens het programma helpen wij jou daarom onder andere met het vinden van huisvesting, zorgverzekering en het Nederlandse zorgstelsel, de taal en cultuur, het leren kennen van mensen, het verkeer en openbaar vervoer, budgettering en het vinden van sportgelegenheid.
Meld je nu aan voor jouw eerste 100 dagen Onboarding
AanmeldformulierStuderen, hoe werkt het?
Jouw persoonlijk studentcoach helpt jouw kennismaken met Saxion én geeft antwoord op al jouw vragen. Jouw persoonlijke studentcoach is een ouderejaars Caribisch-Nederlandse hbo-student die jou vanuit eigen ervaring coacht en begeleidt zodat je studententijd bij Saxion succesvol verloopt.
Ben je een student uit het Caribisch gebied of Suriname en heb je hulp nodig bij de overstap naar het hbo? Ontvang ondersteuning en begeleiding om te zorgen voor een zachte landing bij Saxion. Dit programma is volledig afgestemd op jouw wensen en behoeften.
Je start met een online reflectie-instrument om te kijken wat je nodig hebt en ontvangt daarna advies op maat. Het advies bespreek je met je studentcoach en je werkt gedurende het programma samen aan jouw eigen onderdelen van het programma.
Na 100 dagen volgt opnieuw een reflectie om te bepalen welke ondersteuning je mogelijk nog nodig hebt voor een succesvol eerste studiejaar op het hbo. Je maakt gebruikt van een digitale leeromgeving met aanbod in de vorm van kennisclips, podcasts, leesmateriaal, formats en oefeningen. Waardoor je zelf bepaalt welke vorm het beste bij jou past.
Door te reflecteren op opgedane ervaringen met medestudenten leer je steeds meer over jouw kwaliteiten, maar ook over alle andere belangrijke dingen die komen kijken bij studeren. Hoe werkt het studeren hier? Welke verschillen zijn er op het gebied van taal en cultuur?
Waar moet ik aan denken als ik in Nederland kom studeren?
Ga jij voor een normale studentenkamer? Een kamer waarvoor je moet hospiteren of ga je zelfstandig wonen in een studio of appartement? Het is gebruikelijk om online te zoeken naar een kamer. Waar doe je dit? Er zijn verschillende non-commerciële- en commerciële organisaties die je hierbij kunnen helpen en lees ook onze andere tips over het vinden van een geschikte kamer.
Het is belangrijk om een officieel huurcontract te hebben zodat je je kunt aanmelden voor je Burgerservicenummer (BSN). Dit is een uniek persoonsgebonden identificatienummer in Nederland, gebruikt voor contact met overheidsinstanties en andere organisaties. Je hebt een BSN nodig om onder andere een Digi-D aan te vragen, een Nederlandse bankrekening te openen en om studiefinanciering aan te vragen. Het aanvragen van je BSN doe je bij de gemeente waar jij woont.
Het is voor Caribische eilanden mogelijk om daar al een BSN aan te vragen. Meer informatie? Die vind je in het Nederlands, Engels, Papiamentu of Papiamento.
In Nederland is het voor iedereen verplicht om een zorgverzekering te hebben. Heb je dit niet? Dan riskeer je een boete, en die zijn hoog. Naast de zorgverzekering is het ook aan te raden om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt de schade die je per ongeluk aan anderen toebrengt en waarvoor je wettelijk aansprakelijk bent. Deze verzekering kan aangevraagd worden via International Office. Ook zal Saxion in het eerste jaar van de studie voor Surinaamse studenten de zorgverzekering aanvragen via AON. De kosten hiervoor zijn inbegrepen in de factuur. Mocht je parttime gaan werken, dan is het nodig om zelf een zorgverzekering af te sluiten, die van AON is dan niet toereikend. Meer informatie? Bekijk dan ook de video van DUO.
Wat betaal jij aan Saxion? De kosten voor studenten uit Suriname (vanwege Non-EU nationaliteit) zijn het collegegeld (die terug te vinden zijn op de opleidingspagina’s van de specifieke opleiding), de kosten voor het aanvragen van het visa en de verblijfsvergunning, de kosten voor het aanvragen van de zorgverzekering en proof of financial means (dit bedrag wordt na aankomst weer teruggestort). Het totaalbedrag moet vóór 1 juli betaald zijn. Vanaf het tweede jaar is betalen in termijnen mogelijk.
Studenten uit het Caribisch gebied moeten alleen collegegeld betalen. Dit bedrag mag worden overgemaakt naar de bankrekening van Saxion of betaald worden via Studielink en mag in termijnen
Zodra je in Nederland bent en bent gesetteld is het belangrijk om je in te schrijven bij de huisarts. Neem contact op met International Office om je in te schrijven bij de huisarts. Per locatie is er één huisarts waar je je in kunt schrijven. Zorg ervoor dat je verzekerd bent.
Waar moet je als Surinaamse student nog extra aan denken als je in Nederland komt studeren?
Saxion vraagt voor jou vanaf juni/juli een inreisvisum en verblijfsvergunning voor de gehele duur van jouw studie aan. De factuur van Saxion moet hiervoor in zijn geheel betaald zijn en de volgende documenten moeten in sis.saxion.nl geüpload zijn: Immigratie Applicatie Form, Appendix Antecedent Certificate, kopie van het paspoort. Heb je vragen? Stuur een email naar internationaloffice@saxion.nl.
Benieuwd naar het programma?
Download het programmaWebinars en evenementen
Heb je nog hulp nodig met bijvoorbeeld praktische zaken? Bekijk onderstaande webinars en evenementen. Vergeet je ook niet in te schrijven voor de INTRO en begin je studententijd bij Saxion met een feestelijke start.
Wie zijn de studentcoaches?
Ik ben Fayah Ortega (19) en ik kom uit het prachtige eiland Sint-Maarten. Ik zie mezelf als behulpzaam en zorgzaam, omdat ik ervan houd anderen te helpen en ze een goed gevoel te geven. Het zal daarom geen verassing zijn, dat ik voor de studie Toegepaste Psychologie gekozen heb.
Toen ik net in Nederland kwam en begon met mijn studie waren er best wel wat uitdagingen. Naast een hele nieuwe studie, moest ik ook tegelijkertijd al mijn privézaken regelen, omdat vanuit Sint Maarten naar Nederland verhuisd was. Dit was best ‘overwhelming’.
Als je geen hulp krijgt kan je in het begin daarom best snel een achterstand krijgen met jouw schoolwerk. Er komt namelijk zoveel op je af. Ik had geluk dat ik familie hier had die me hielp. Daarnaast had ik meteen betaalbare woonruimte. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat als je alleen komt en hier niemand kent dit best spannend kan zijn.
Jullie aankomst wil ik dan ook zo goed mogelijk faciliteren. Ik weet namelijk wat er op je af komt en ik zou jullie dan ook graag willen helpen met al je vragen. Daarnaast vind ik het ook gewoon gezellig om jullie de weg te wijzen binnen Saxion en de stad Deventer.
Naast school houd ik ook van sporten, muziek luisteren en uitgaan om te ontspannen. Ik houd wel van een feestje, en om te dansen tot ik niet meer kan, maar ik kan ook heel fijn genieten van de prachtige natuur rond de stad Deventer.
Er komt veel nieuws op jullie af. Ik vond dit af en toe best spannend. Als tip zou ik je dan ook mee willen geven om jezelf te blijven herinneren waarom je hiervoor gekozen hebt. Om niet op te geven als het een beetje moeilijk wordt. Heimwee is zeker iets wat gaat gebeuren. Je bent daar niet alleen in. Deel dit met vrienden, familie of met mij!
Geniet verder van al je succes momenten, ook de allerkleinsten. En niet te vergeten, geniet van je nieuwe omgeving, hoe koud en regenachtig het soms ook mag worden!
Mijn naam is Ashanty Caciano en ik kom uit Curaçao. Momenteel woon ik in Arnhem. Ik heb mijn middelbare schoolopleiding afgerond aan het MIL op Curaçao en ben momenteel bezig met mijn derde jaar Toegepaste Psychologie aan Saxion in Deventer.
Mijn ervaringen als student afkomstig uit Curaçao hebben me geleerd hoe belangrijk veerkracht is. Het leven brengt talloze uitdagingen met zich mee, maar ik geloof sterk dat deze obstakels te overwinnen zijn. Als coach wil ik anderen helpen om veerkrachtiger te worden en sterker uit moeilijke situaties te komen.
Het was een mix van gevoelens toen ik hier kwam studeren vanuit Curaçao. Het leek leuk om nieuwe kansen te verkennen, maar ik voelde me ook een beetje zenuwachtig om me aan te passen aan een nieuwe omgeving en cultuur. In de eerste periode was het best overweldigend. Alles was nieuw: de school, de mensen, de stad. Maar geleidelijk begon ik mijn draai te vinden. Het kostte wel tijd, maar ik heb veel geleerd en geweldige mensen ontmoet. Het heeft me zeker geholpen te groeien als persoon.
Mijn hobby's zijn lezen, naar de sportschool gaan, gitaar spelen en tekenen. Ik geniet ervan om me te verdiepen in boeken, mijn lichaam uit te dagen in de sportschool, mijn creativiteit te uiten op mijn gitaar en mijn artistieke kant te verkennen door te tekenen en schilderen. Ik vind het ook leuk om met mijn vrienden ergens af te spreken.
Ik ben student coach geworden omdat ik het waardevol zou hebben gevonden om deze ondersteuning te hebben toen ik zelf begon met mijn studie. Mijn doel is om een positieve impact te hebben op het leven/ de student ervaring van mijn medestudenten. Ik wil hen helpen bij het overwinnen van mogelijke obstakels, het ontwikkelen van veerkracht en het bereiken van hun doelen. Als coach wil ik een veilige en ondersteunende omgeving creëren waarin studenten zich gehoord, begrepen en gesteund voelen.
Hoi, mijn naam is Alexandrina Martina, maar de meeste mensen noemen mij Tina. Ik ben een 23-jarige student Toegepaste Psychologie uit Curaçao en ik woon nu 3 jaar in Enschede. Ik begon te studeren in Enschede in het jaar 2020, het jaar van Covid, dus tijdens mijn eerste periode moest ik echt heel hard mijn best doen om vrienden te maken en sociale connecties te leggen door buiten mijn comfortzone te stappen en activiteiten te doen en mensen te ontmoeten die ik normaal gesproken niet als vrienden zou beschouwen, totdat ik uiteindelijk een beetje mijn community in Enschede heb gevonden. Als persoon ben ik vrij openminded, sociaal, nieuwsgierig en raak ik niet snel gestrest. Mijn hobby's verschillen per seizoen, maar ik vind vooral sporten leuk (volleybal) en ik houd van concerten. Ik ben studentencoach geworden omdat tijdens mijn studie heb ik heel veel dingen meegemaakt waarbij het zo fijn zou zijn als ik tenminste iemand had die begreep hoe het voelde om een internationale (maar toch niet internationale) student te zijn, maar ook iemand die mij kon helpen met dingen zoals heimwee, winterdepressie en racisme, dingen die ik op Curaçao nooit had meegemaakt.
Wees niet zo snel met 'nee' zeggen. We hebben meestal de neiging om 'nee' te zeggen als we iets niet kennen of als het in ons perspectief raar of saai lijkt. Zeg eens 'ja', probeer het, en als je het niet leuk vindt, dan weet je dat voor de volgende keer.
Hallo allemaal, mijn naam is Paola Ospino, ik ben 21 jaar oud en kom uit Bonaire. Momenteel ben ik eerstejaars student hier bij Saxion en studeer Fysiotherapie. Ik ben een grote fan van lezen, zwemmen en ik houd van dieren. Mijn eerste periode was qua onderwijs niet zo moeilijk. Persoonlijk heb ik me heel snel aangepast aan de school. Ik vond het vrij gemakkelijk om met mijn leraren over mijn zorgen te praten. Maar op persoonlijk vlak was het niet zo gemakkelijk, vrienden maken is een beetje moeilijk, vooral met Nederlandse studenten, maar uiteindelijk begon ik na verloop van tijd vrienden te maken, ik vond het makkelijker om vrienden te maken met de internationals. Ik wil coach worden omdat ik niet wil dat mijn Antilliaanse medestudenten hun opleiding niet halen omdat ze het lastig vinden om zich aan te passen aan Nederland, of omdat ze zich alleen voelen. Ik wil dat ze het gevoel krijgen dat ze steun hebben en dat ze niet alleen zijn. Dat ze hun studie kunnen halen en tegelijkertijd een goeie ervaring mee krijgen. Mijn tips zijn: zet jezelf op de voorgrond, ga naar de activiteiten die Saxion aanbiedt, praat met je medestudenten en docenten ook als je het gevoel hebt dat he taalvaardigheid niet zo goed is. Herinner jezelf eraan dat jij een van hen bent en geen buitenstaander.
Goin': to meet future friends
Wil jij nu al connecten met andere studenten van Saxion? Download dan Goin’ via de App Store op je telefoon. Goin’ is een gezellig sociaal platform voor nieuwe studenten van de Saxion-community. En het leuke is dat dit niet alleen studiegenoten hoeven te zijn!
Je kan namelijk deelnemen aan kleinere groepen met een gedeelde interesse. Denk aan alles van workouts, voetbal, yoga en vegan koken, tot LHBTQ+ studenten, of muziek, concerten en de beste feestjes in jouw studentenstad. Eigenlijk gewoon wat het beste bij jou past! In de app staan naast de communities ook allerlei interessante topics voor nieuwe studenten. Bijvoorbeeld informatie over de Introductie en de Startersinformatie.
FAQ OVER GOIN'
Goin’ is bedoeld als online community voor alle nieuwe studenten van Saxion die een voltijdopleiding gaan volgen. Zowel de Nederlandse als internationale studenten dus. Zo leer je nu alvast nieuwe mensen kennen, misschien wel van over de hele wereld!
Easy! Je zoekt Goin’ op in de App Store op je telefoon. Voor Apple-users heet de app Goin' Connect. Of ga direct naar Goin' Connect - Registration (goinconnect.com). Gebruik de code 84513 om toegang te krijgen tot de Saxion-omgeving.
Word lid van onze onboarding community op Whatsapp
Word lidVeelgestelde vragen
Voor studiejaar 2024-2025 start de inschrijving per 1 april 2024.
Nee, het programma is gratis. Wel verwachten we een actieve deelname van jou!
Per thema (kennismaking met Saxion en je studentcoach, ondersteuning bij studievaardigheden, ondersteuning bij taal) wordt er een programma samengesteld.
Dit programma kan bestaan uit online fysieke bijeenkomsten, maar ook het beluisteren van een podcast of het kijken naar een kennisclip is onderdeel van het programma. Per thema zijn er wel een paar momenten waarbij je bezig bent met de voorbereiding op jouw start bij Saxion.
Nee, de bijeenkomsten worden op verschillende momenten aangeboden waardoor je altijd wel een keer kan aansluiten. Wel vinden we het belangrijk dat je je best doet om zo veel mogelijk van het programma te volgen; dan is het ook het meest effectief.
Dat is afhankelijk van wat jij nodig hebt. We verwachten dat je minimaal één keer per twee weken contact hebt met je studentcoach om te bespreken hoe ver je in het programma bent.
Meestal is er ook op één van de thema’s wel een aanbod van een workshop, webinar, opdracht of podcast. Een workshop of webinar duurt tussen de 1 en 2 uur, maar een podcast kan je lekker luisteren tijdens het sporten en sla je twee vliegen in één klap!
Samen met je studentcoach stippel je een fijn programma uit dat bij je past en helpt bij een succesvolle start van je studie.
Het programma is voor iedere toekomstige Saxion student bedoeld die per september met een opleiding start. Doordat het programma op jouw eigen wensen afgestemd kan worden, is het al snel voor jou geschikt!
Contact
Heb je vragen? Je kunt contact opnemen met één van de coördinatoren van de dienst Onderwijs en Student Support van Saxion: