Saxion StudiekeuzeLab

StudievormOverig
TypeCursus / training, Vooropleiding en oriëntatie
LocatieDeventer
Opleidingsduur3 maanden

Welke studie past bij jou? Het Saxion StudieSuccesCentrum helpt je graag bij het maken van de juiste keuze!

Weet je nog niet welke studie bij je past? Heb je nog weinig nagedacht over je toekomst? Wil je een zinvolle invulling van je tussenjaar? Het StudiekeuzeLab begeleidt je bij het maken van de juiste keuzes. Je kunt starten in januari en oktober.

Kies je voor het StudiekeuzeLab, dan onderzoek je in drie maanden wie je bent, wat je wilt en wat je kwaliteiten zijn. Je proeft aan de praktijk van opleiding en werk, checkt of je verwachtingen kloppen en leert keuzes maken. Maak een ontwikkeling door en vind jezelf opnieuw uit!

Samen met anderen werk je onder begeleiding van een ervaren loopbaancoach. Je ontwikkelt jezelf én leert van elkaar. Je ontwikkelt jezelf én leert van elkaar. Het StudiekeuzeLab start twee keer per jaar: in oktober en in januari. Doe je mee, dan werk je circa twee dagen per week intensief aan dit traject.

Als je in het najaar deelneemt aan het StudiekeuzeLab, kun je meedoen aan de Saxion Studie try-outs. Na afloop van het project kun je gaan werken of reizen, maar soms kun je ook al direct beginnen met de opleiding van je keuze indien deze opleiding een februari-instroom kent.

Saxion heeft 25 jaar ervaring met het begeleiden van jongeren bij het maken van een (studie)keuze. Het vroegere Oriëntatieproject is inmiddels vervangen door het StudiekeuzeLab. Bij het StudiekeuzeLab leer je keuzes maken. Echt kiezen kun je pas goed, als je jezelf kent.

Begeleiding

Je werkt in een groep onder begeleiding van een ervaren loopbaancoach. Je ontwikkelt jezelf en leert van elkaar. Sommige onderdelen van de modules van het StudiekeuzeLab doe je in de hele groep (maximaal 16 deelnemers). Andere onderdelen doe je in een kleine groep (maximaal 8 deelnemers), waarbij er volop ruimte is om specifiek op jouw vragen en dilemma’s in te gaan. In een besloten Facebookgroep kun je bovendien ervaringen met andere deelnemers uitwisselen.

Naast de groepssessies, bespreek je jouw persoonlijke proces in drie individuele gesprekken met de loopbaancoach.

Modules

Het StudiekeuzeLab is een mix van vier modules. Deze modules hangen samen en vormen één totaalproces. Belangrijk zijn ook de momenten van bezinning en reflectie, vaardigheden die je later ook in je opleiding nodig hebt. De vier modules zijn:

A. Zelfonderzoek
In deze module ga je aan de slag met vragen als: Waar word ik enthousiast van? Wat zijn mijn interesses? Wat kan ik goed en wat niet? Welke eigenschappen en talenten heb ik? en: Over welke vaardigheden beschik ik? Wie ben ik? Het klinkt misschien zwaar, maar deelnemers die hier mee bezig zijn geweest komen soms tot verrassende ontdekkingen! Je leert ontdekken waar je hart ligt!

B. Onderzoek naar opleidingen en beroepen
In deze module begin je met een brede oriëntatie op opleidingen. Vaak kies je op basis van een idee wat je hebt over een opleiding. Je begint aan je opleiding en denkt bijvoorbeeld: “Biologisch medisch laboratoriumonderzoek, leuk ik ga testjes doen! “ . Maar dan kom je erachter dat nog verslagen geschreven moeten worden…. En er zijn meer opleidingen dan je denkt. Wist je bijvoorbeeld dat er speciale opleidingen zijn voor tekstschrijvers? Je onderzoekt welke opleidingen er zijn en presenteert ook opleidingen aan de groep. Doordat iedereen dit doet, hoor je veel over de verschillende opleidingsmogelijkheden.  Je vergroot je kennis en kunt bewuster een keuze maken. Je oriënteert je ook op beroepen door bijvoorbeeld een dag mee te lopen in het ziekenhuis of bij een reclamebureau.

C. Kiezen
Kiezen is lastig, zeker als je al een keer gekozen hebt voor een opleiding die niet de juiste bleek te zijn. Hoe kies jij? Wat speelt er mee in jouw keuzes, wie beïnvloeden jouw keuzes en op welke manier? Durf je uiteindelijk een keuze te maken? En is dit dan voor de rest van je leven? In deze module van het StudiekeuzeLab leer je keuzes maken.

D. Proeven aan de praktijk
Actie! Bij deze module ga je echt aan de slag in de prakrijk. Je zoekt opleidingen die je voorkeur hebben verder uit, gaat naar meeloopdagen, praat met studenten, docenten en maakt afspraken  met iemand die werkt in het beroep waarvan jij denkt:” Dat is het!”.

Zo gingen deelnemers die eerder meededen met het StudiekeuzeLab  onder andere in gesprek met een verpleegkundige, planoloog, accountant, architect, logopediste en een jongerenwerker. Anderen liepen een dagje mee bij het fysiotherapiecentrum; de krant; het theater; de politie of een technisch bedrijf.
Je kunt ook een dagje proefstuderen bij een opleiding.

Je deelt je ervaringen met de groep. Uiteindelijk kun je dan op basis van praktijkervaringen een keuze maken.  Waag de sprong en ga je eigen weg!

Je kunt deelnemen aan het StudiekeuzeLab als je:

  • toelaatbaar bent tot het hoger onderwijs (minimaal HAVO- of MBO niveau 4 diploma)
  • een studie- en of beroepskeuzevraag hebt
  • in een groep wilt werken
  • de tijd neemt om te kiezen

Je leeftijd maakt voor deelname aan het StudiekeuzeLab niet uit, de meeste deelnemers zijn tussen de 17 en 24 jaar.

Na aanmelding neemt één van de loopbaanbegeleiders contact met je op voor een kennismakingsgesprek.

Kayleigh Verdam (21) is student bij Saxion en geswitcht naar de opleiding Human Resource Management (HRM). Een studiekeuze maken vond ze lastig! Daarom heeft ze tussen haar vorige en huidige opleiding het StudiekeuzeLab gevolgd. Ze deelt openhartig hoe ze dit traject heeft ervaren, wat ze geleerd heeft en hoe het haar verder heeft gebracht

Hoe ben je bij het StudiekeuzeLab terecht gekomen?

“Voordat ik de keus maakte om Commerciële Economie te gaan studeren, twijfelde ik al tussen verschillende studies. Ik schreef me in voor Commerciële Economie maar in week één voelde ik al dat ik niet op mijn plek zat. Ik had simpelweg te impulsief gekozen. Een collega van mijn vader wees mij toen op het StudiekeuzeLab. Ik ben direct gestopt met de opleiding en gestart met het StudiekeuzeLab.”

Waarom heb je de keuze gemaakt om dit te gaan volgen en niet de Masterclass Studiekeuze of de Studiekeuzebegeleiding op maat?

“Ik heb bewust gekozen voor het StudiekeuzeLab omdat je dan in drie maanden intensief op zoek gaat naar een passende studie. Om dat proces goed te doorlopen heb je tijd nodig. In mijn achterhoofd dacht ik ‘als ik het hierna nog niet weet, heb ik er in ieder geval alles aan gedaan’!”

Hoe heb je het ervaren?

“Ik heb het StudiekeuzeLab als heel leuk ervaren. Je werkt samen met aankomende studenten die hetzelfde probleem ervaren als jij. Hierdoor is er ook ruimte om elkaar beter te leren kennen en jezelf te ontwikkelen. Je gaat niet alleen op zoek naar de juiste studie, maar je krijgt ook de mogelijkheid om aan jezelf te werken. Bijvoorbeeld aan je verlegenheid, aan je presentatievaardigheden en aan het niet durven maken van keuzes bijvoorbeeld. Hierdoor heb ik ook meer zelfvertrouwen heb gekregen.”

Wat heb voornamelijk geleerd in deze maanden? 

“Mijn grootste obstakel was dat ik alle studies uitsloot waar de baanzekerheid laag was. Dat heeft mij heel lang tegengehouden om te doen wat ik echt leuk vind. Tijdens het StudiekeuzeLab heb ik geleerd dat je juist moet doen wat je leuk en interessant vindt. Hierdoor wordt je vanzelf enthousiast over je studie, wat je kans op betere studieresultaten en een baan vergroot.

Wat vond je het leukste aan dit traject?

“Alle tools en middelen die je aangereikt krijgt om erachter te komen waar je interesses liggen en welke studies daarbij horen. Daarnaast krijg je individuele gesprekken met de projectbegeleider waarin je kunt bespreken waarover en waarom je twijfelt. Ook vond ik het erg leuk dat alle kandidaten beroepen moesten verzinnen die ze bij een andere kandidaat vonden passen en waarom. Hoe je overkomt op anderen zegt tenslotte vaak wel iets over wie je bent en wat je kan.”

Heb je door het volgen van het StudiekeuzeLab een betere keuze kunnen maken voor een andere studie?

“Ik heb geleerd dat een studiekeuze niet je hele toekomst bepaald. Je kan je altijd nog laten omscholen of een nieuwe kans pakken na je studie. Hierdoor heb ik meer vrede met mijn keuze. Ik vind mijn huidige studie (HRM) erg interessant en ik heb er een goed beeld van gekregen door het StudiekeuzeLab.”

Waarom beveel je het andere leerlingen/studenten aan?

“Buiten het feit dat je een betere studiekeuze kunt maakt en je je tijd nuttig opvult, leer je ook veel over jezelf en ontwikkel je je als persoon. Als een leerling echt niet weet wat die wil of nog niet klaar is voor het hbo, dat zou ik diegene adviseren om een tussenjaar te nemen.”

De kosten voor deelname in het studiejaar 2016-2017 zijn € 995,-. Studenten van Saxion die voortijdig hun studie beëindigen, kunnen in het desbetreffende studiejaar deelnemen tegen een gereduceerd tarief.

Het StudiekeuzeLab start twee keer per jaar: in oktober en januari. Het StudiekeuzeLab bestaat uit 15 bijeenkomsten.

Na aanmelding word je uitgenodigd voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek bekijk je samen met de loopbaantrainer of het project geschikt voor je is. Je krijgt meer informatie over het project en je kunt al je vragen stellen.

Meld je hier aan voor het StudiekeuzeLab.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem contact op met de Studentenbalie.

Studentenbalie Deventer
088 - 019 3773
studentenbalie@saxion.nl

Studentenbalie Enschede
088 - 019 1808
studentenbalie@saxion.nl

Wil je meer weten over het Saxion StudiekeuzeLab? Neem dan contact op met de Studentenbalie. Via de Studentenbalie kun je ook altijd een gratis gesprek aanvragen met een loopbaancoach om te bespreken of het StudiekeuzeLab iets voor je is.

Studentenbalie Deventer

088 - 019 3773
studentenbalie@saxion.nl

Studentenbalie Enschede

088 - 019 1808
studentenbalie@saxion.nl

Afbeelding StudiekeuzeLab
Afbeelding StudiekeuzeLab