Saxion StudiekeuzeLab

StudievormOverig
TypeCursus / training, Vooropleiding en oriëntatie
LocatieDeventer
Opleidingsduur3 maanden

Welke studie past bij jou? Het Saxion StudieSuccesCentrum helpt je graag bij het maken van de juiste keuze!

Weet je nog niet welke studie bij je past? Ben je nieuwsgierig naar jezelf en de mogelijkheden? Wil je een zinvolle invulling van je tussenjaar? Wil je tijd en ruimte om jouw mogelijkheden te ontdekken? Wil je richting kunnen geven aan jouw leven? En wil je samen met anderen aan de slag? Het StudiekeuzeLab begeleidt je bij het maken van de juiste keuzes. Je kunt starten in oktober en januari.

Kies je voor het StudiekeuzeLab, dan onderzoek je in drie maanden wat je wilt, wat je kan, en wat de mogelijkheden zijn.  Je wordt je bewust van je zelfbeeld,  wat jij belangrijk vindt in het leven en  leert hoe je zelf sturing kan geven aan je studieloopbaan. Je proeft aan de praktijk van opleiding en werk, checkt of je verwachtingen kloppen en leert keuzes maken. Maak een ontwikkeling door en geef richting aan jouw leven!

Samen met anderen werk je onder begeleiding van een ervaren loopbaancoach. Je ontwikkelt jezelf én leert van elkaar. Het StudiekeuzeLab start twee keer per jaar: in oktober en in januari. Doe je mee, dan werk je circa twee dagen per week intensief aan dit traject.

Als je in het najaar deelneemt aan het StudiekeuzeLab, kun je meedoen aan de Saxion Studie try-outs. Na afloop van het project kun je gaan werken of reizen, maar soms kun je ook al direct beginnen met de opleiding van je keuze indien deze opleiding een  februari-instroom kent.

 

Saxion heeft ruim 25 jaar ervaring met het begeleiden van jongeren bij het maken van een (studie)keuze. Het vroegere Oriëntatieproject is inmiddels vervangen door het StudiekeuzeLab. Bij het StudiekeuzeLab leer je keuzes maken. Echt kiezen kun je pas goed, als je jezelf kent.

Begeleiding

Je werkt in een groep onder begeleiding van een ervaren loopbaancoach. Je ontwikkelt jezelf en leert van elkaar. Sommige onderdelen van de modules van het StudiekeuzeLab doe je in de hele groep (maximaal 16 deelnemers). Andere onderdelen doe je in een kleine groep (maximaal 8 deelnemers), waarbij er volop ruimte is om specifiek op jouw vragen en dilemma’s in te gaan. In een besloten Facebookgroep kun je bovendien ervaringen met andere deelnemers uitwisselen.

Naast de groepssessies, bespreek je jouw persoonlijke proces in drie individuele gesprekken met de loopbaancoach.

Modules

Het StudiekeuzeLab is een geheel van  vier modules die je gedurende 3 maanden doorloopt.  Belangrijk zijn ook de momenten van bezinning en reflectie, vaardigheden die je later ook in je opleiding nodig hebt. De vier modules zijn:

A. Zelfonderzoek

In deze module ga je aan de slag met vragen als: Waar word ik enthousiast van? Wat zijn mijn interesses, dromen en verlangens? Wat kan ik goed en wat niet? Welke eigenschappen en talenten heb ik? Waar sta ik voor? Welke bijdrage wil ik leveren aan de samenleving? Wat zijn mijn inspiratiebronnen? Deelnemers die hier mee bezig zijn geweest komen soms tot verrassende ontdekkingen! Je leert ontdekken waar je hart ligt!

B. Onderzoek naar opleidingen en beroepen

In deze module ontdek je de wereld van opleidingen en werk. Je  begin  met een brede oriëntatie op opleidingen. Er zijn meer opleidingen dan je denkt.  Samen met de andere deelnemers onderzoek je welke opleidingen er zijn en deel je de informatie met elkaar. Je leert met een kritische blik naar opleidingen te kijken en te bepalen wat jij belangrijk vindt aan een opleiding.  Je vergroot je kennis en kunt bewuster een keuze maken. Daarnaast ga je ook aan de slag met de wereld van werk.  Door welke bril kun je kijken naar deze wereld? En wat vind jij belangrijk in werk. Wat zijn je wensen en verwachtingen? En wat zijn concrete mogelijkheden tijdens stage en na het afstuderen.

C. Kiezen

Kiezen is lastig, zeker als je al een keer gekozen hebt voor een opleiding die niet de juiste bleek te zijn. Hoe kies jij? Wat speelt er mee in jouw keuzes, wie beïnvloeden jouw keuzes en op welke manier? Durf je uiteindelijk een keuze te maken? En is dit dan voor de rest van je leven? In deze module van het StudiekeuzeLab leer je keuzes maken.

D. Proeven aan de praktijk

Actie! Bij deze module ga je echt aan de slag in de prakrijk. Je zoekt opleidingen die je voorkeur hebben verder uit, gaat naar meeloopdagen, proefstudeerdagen, praat met studenten, docenten en maakt afspraken  met iemand die werkt in een functie waarvan jij denkt:” Dat is het!”.

Zelfsturing, verdiepend ontdekken van de mogelijkheden door zelf te ervaren en het ontwikkelen van commitment zijn belangrijke thema’s in deze module.

Je deelt je ervaringen met de groep. In dialoog met de anderen krijg je de ruimte om al je ervaringen, gevoelens en gedachten te delen en betekenis te geven. Uiteindelijk kies je en ga je je eigen weg.

Je kunt deelnemen aan het StudiekeuzeLab als je:

  • toelaatbaar bent tot het hoger onderwijs (minimaal HAVO- of MBO niveau 4 diploma)
  • een studie- en of beroepskeuzevraag hebt
  • in een groep wilt werken
  • de tijd neemt om te kiezen

Je leeftijd maakt voor deelname aan het StudiekeuzeLab niet uit, de meeste deelnemers zijn tussen de 17 en 24 jaar.

Na aanmelding neemt één van de loopbaanbegeleiders contact met je op voor een kennismakingsgesprek.

Mira de Valk is geswitcht naar de opleiding Toegepaste Gerontologie van Windesheim. Een studiekeuze maken vond ze lastig! Daarom heeft ze het StudiekeuzeLab bij Saxion gevolgd. 

Waarom heb je gekozen voor het StudiekeuzeLab? 
“Na de havo ben ik Verpleegkunde niveau 4 gaan volgen op het mbo. Ik had een hele leuke tijd, maar tijdens mijn stage kwam ik erachter dat ik hier niet op mijn plek zat. Dit was moeilijk om te erkennen, maar uiteindelijk heb ik toch besloten om te stoppen en een tussenjaar te nemen. Het was lastig en eng om voor de tweede keer een studiekeuze te maken. Ik had het gevoel dat er geen opleiding bestond die bij mij zou passen en wist niet goed hoe ik mij kon oriënteren op een nieuwe studie. Ik kreeg van iemand de tip om eens te kijken bij het StudiekeuzeLab. Toen ik de informatie hierover las was ik erg enthousiast en heb me gelijk ingeschreven.”

Hoe heb je het ervaren?
“Het StudiekeuzeLab heb ik als een hele bijzondere tijd ervaren. Het hielp enorm om met leeftijdsgenoten in aanraking te komen die in hetzelfde schuitje zaten. De steun van de groep en de positieve sfeer maakte het StudiekeuzeLab voor mij compleet. Het was mooi om te zien hoe iedereen als persoon groeide en stukje bij beetje steeds dichter bij een studiekeuze kwam. Als ik er op terugkijk heb ik er geen moment spijt van de keuze om hieraan deel te nemen.”

Wat heb je voornamelijk geleerd?
“Als je niet weet wat je wilt en wat je leuk vindt, kun je daar best onzeker van worden. Dit hielp mij dan ook niet bij het maken van een nieuwe keuze. Door het StudiekeuzeLab heb ik mezelf gelukkig weer leren kennen. Nu weet ik wie ik ben, wat ik leuk vind om te doen en wat mijn drijfveren zijn.”

Wat waren voor jou de belangrijkste en/of leukste momenten?
“De persoonlijke gesprekken met de loopbaancoach waren voor mij de belangrijkste momenten. Er wordt echt gekeken naar waar jij behoefte aan hebt. Ook had ik het gevoel dat het oké was waar ik op dat moment stond in het keuzeproces. Ik raakte namelijk behoorlijk in de stress van de inschrijfdatum van 1 mei die steeds dichterbij kwam. Dus ook al was ik er nog niet uit en waren sommige medestudenten al een paar stappen verder met hun keuze, de gesprekken gaven me altijd weer de rust en het zelfvertrouwen dat het goed zou komen.”

“Het leukste vond ik de gezamenlijke opdrachten waarin we naar elkaar moesten kijken. Zo hebben we een opdracht gehad waarin je voor elk persoon in de groep twee beroepen moest verzinnen die je hem/haar wel zag doen. Hierin kwam goed de groepssfeer naar voren en het feit dat we elkaar graag wilden helpen. Daarnaast was het natuurlijk leuk om te horen hoe anderen naar jou als persoon kijken.”

Waarom beveel je het andere leerlingen/studenten aan?
“Om een studie te vinden moet je eerst weten wie je zelf bent en leren te accepteren dat het niet erg is dat je nog niet uit je studiekeuze bent. Dit leer je in het StudiekeuzeLab. Aan de hand van de opdrachten ben ik met veel onbekende studies in aanraking gekomen. Zonder het StudiekeuzeLab was ik dan ook nooit bij mijn toekomstige opleiding Toegepaste Gerontologie terecht gekomen.”

De kosten voor deelname in het studiejaar 2017 - 2018 zijn € 995,-. Studenten van Saxion die voortijdig hun studie beëindigen, kunnen in het desbetreffende studiejaar deelnemen tegen een gereduceerd tarief.

Let op: De groep voor het voorjaar 2018 zit vol. Binnenkort vind je op deze pagina meer informatie over het aanmelden voor het najaar 2018. 

Het StudiekeuzeLab start twee keer per jaar: in oktober en januari. Het StudiekeuzeLab bestaat uit 15 bijeenkomsten.

Na aanmelding word je uitgenodigd voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek bekijk je samen met de loopbaantrainer of het project geschikt voor je is. Je krijgt meer informatie over het project en je kunt al je vragen stellen.

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem contact op met de Studentenbalie.

Studentenbalie Deventer
088 - 019 3773
studentenbalie@saxion.nl

Studentenbalie Enschede
088 - 019 1808
studentenbalie@saxion.nl

Wil je meer weten over het Saxion StudiekeuzeLab? Neem dan contact op met de Studentenbalie. Via de Studentenbalie kun je ook altijd een gratis gesprek aanvragen met een loopbaancoach om te bespreken of het StudiekeuzeLab iets voor je is.

Studentenbalie Deventer

088 - 019 3773
studentenbalie@saxion.nl

Studentenbalie Enschede

088 - 019 1808
studentenbalie@saxion.nl

Afbeelding StudiekeuzeLab
Afbeelding StudiekeuzeLab