Hoe werkt de studiekiezer?

Met behulp van de studiekiezer kun je eenvoudig bachelors, masters, cursussen en trainingen zoeken. Het aanbod is onderverdeeld in drie tabbladen:

 

  • Voltijd
  • Deeltijd
  • Cursus
Je kunt ook zoeken op naam, trefwoord, afkortingen en (delen van) opleidingsnamen door middel van de zoekfunctie rechts.
Kies je niets, dan wordt alles getoond! Maak dus vooral een selectie.
Selecties wissen? Klik rechts op de Wis-button.
Hou je van een lijstweergave of van een tegelweergave? Je kunt kiezen!

 

Wat is je vooropleiding (voltijd en deeltijd)

Wil je weten voor welke bachelors of studieroutes je toelaatbaar bent met mbo, havo, vwo? Klik dan je profiel aan. Je krijgt dan een overzicht van alle Saxion bachelor opleidingen die je kunt volgen.
Ben je op zoek naar een (posthbo-)cursus of training (derde tabblad), dan hoef je geen vooropleiding in te vullen. 

Geef je interessegebied aan

Om het zoeken makkelijker te maken, zijn de opleidingen ingedeeld in interessegebieden: 

  • Economie, Management en Organisatie
  • Gedrag, Onderwijs, Gezondheid en Welzijn
  • ICT en Media
  • Life Science, Design & Technology

Kies één of meerdere interessegebieden. Indien je geen branche hebt geselecteerd, worden alle opleidingen getoond. Sommige opleidingen komen in meerdere branches voor.

Geef je locatie aan

Saxion heeft vestigingen in Apeldoorn, Devente en Enschede. Cursussen worden ook wel elders gegeven of in-company: 'Overig' in de studiekiezer. Selecteer de locatie van je voorkeur voor een overzicht van mogelijke opleidingen. Selecteer je geen locatie, dan worden de opleidingen op alle locaties getoond.

Kies je type opleiding

Bachelor opleidingen
Een hbo bachelor is een door de overheid officieel erkende opleiding. Hbo bachelor opleidingen duren vier jaar. Aan het eind wordt een door de Nederlandse overheid officieel erkend getuigschrift uitgereikt en mag je de titel 'Bachelor' voeren. Het volgen van een bachelor opleiding kan recht geven op studiefinanciering. Alle bachelor opleidingen hebben een eigen 'croho-code'. Deze croho-code heb je nodig bij het inschrijven voor een hbo opleiding.  

Studieroute
Waar het woord 'studieroute' wordt gebruikt, bedoelt Saxion een vast omschreven differentiatie, specialisatie- of afstudeermogelijkheid BINNEN een bachelor of master opleiding. Hiervoor kies je direct aan het begin of in de loop van de opleiding. Een studieroute is dus een onderdeel van een bachelor of master opleiding. Na het afronden van de opleiding waar de studieroute onder valt, wordt een bachelor- of mastergetuigschrift uitgereikt van de opleiding. Omdat de studieroute onderdeel is van de opleiding met een eigen croho-code, gelden hiervoor de regels van studiefinanciering. Een studieroute heeft geen eigen croho-code. Gebruik bij de inschrijving de croho-code van de opleiding waaronder de studieroute valt.
Voorbeeld: Sportmarketing is een studieroute binnen de opleiding Commerciële Economie.

NB: Sinds 2015 komt ook de term studierichting voor. Door gewijzigd landelijk beleid heet een aantal technische opleidingen per 1 september 2015 anders of zijn opgeheven. Deze landelijke wijziging heet de techniekconversie. Bij Saxion zijn tien van de 27 techniekopleidingen veranderd. Zij gaan verder als studierichting van een andere opleiding, vaak in combinatie met een naamswijziging. Ook veranderen de toelatingseisen van een aantal technische opleidingen.

Masteropleiding
Er zijn twee soorten master opleidingen: hbo masters en universitaire masters. Saxion biedt beide aan. Omdat Saxion een hbo-instelling is, worden de universitaire masters aangeboden in samenwerking met een Engelse of Duitse universiteit. Om de universitaire masteropleiding bij Saxion te kunnen volgen, word je bij Saxion ingeschreven als cursist en bij de Engelse of Duitse universiteit als student. Om een masteropleiding te volgen, moet je eerst een bachelor opleiding hebben afgerond. Een hbo master duurt over het algemeen twee jaar. Een universitaire master één à twee jaar. Het volgen van een master opleiding kan recht geven op studiefinanciering. Na het afronden van de opleiding krijg je een officieel erkend getuigschrift en mag je de titel 'Master' (hbo master) of 'Master of Science/Arts/Business Administration' (universitaire master) voeren.

Masteropleiding i.s.m. een buitenlandse universiteit
Na het afronden van een Engelse masteropleiding krijg je een getuigschrift van de University of Greenwich. Deze universiteit is geaccrediteerd door de Engelse accreditatieorganisatie Quality Assurance Agency for Higher Education (QAA). Deze Engelse accreditatieorganisatie wordt erkend door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), die namens de Nederlandse overheid de Nederlandse opleidingen accrediteert.

Associate degrees (Ad)
Het hbo kent twee uitstroomniveaus, namelijk het associate degreeniveau en het bachelorniveau. Kies je voor een associate degree, dan kies je meestal gelijk voor een specialisatie. Omdat mbo-studenten bij een mbo-studie zich al specialiseren, sluit de associate degree hier vaak goed op aan. De associate degrees van Saxion zijn samen met het beroepsveld ontwikkeld en zijn zodanig ingericht dat het een afgerond geheel is. 

Cursus / training
Cursussen op hbo-niveau, tegen betaling van cursusgeld. De duur en de tarieven variëren. 

Post-hbo opleiding
Een post-hbo opleiding is een speciaal opleidingstraject, waarvoor een hbo opleiding (of een vergelijkbare opleiding) de minimale vooropleidingseis is. Het eindniveau, de duur en de tarieven variëren.

Vooropleiding en oriëntatie
Kies voor deze optie als je nog niet weet welke studie je wilt volgen of als je nog niet voldoet aan aan de instroomeisen. De studiekiezer toont dan de trajecten die Saxion aanbiedt, voordat je daadwerkelijk een opleiding gaat volgen.