Een opleiding kiezen na het mbo

Sinds 1 augustus 2015 zijn mbo4 studenten niet meer automatisch toelaatbaar tot alle hbo-studies. Voor een aantal combinaties van mbo- en hbo-opleidingen kunnen 'nadere toelatingseisen voor mbo-ers' worden gesteld. Het gaat om de zogenaamde niet-verwante doorstroom, waarbij je doorstudeert in een andere sector dan waarin je bent opgeleid in het mbo.

Saxion hanteert de landelijke regeling 'Nadere toelatingseisen voor mbo’ers' NIET

Saxion heeft besloten deze regeling niet te hanteren omdat onderzoek heeft uitgewezen dat deze groep studenten de laatste jaren niet minder goed gepresteerd heeft binnen Saxion dan de andere studenten die vanuit het mbo zijn ingestroomd. Landelijk is dit echter wel het geval en daarom blijft Saxion onderzoek doen om na te gaan of deze resultaten zo blijven.

Let op: andere hogescholen kunnen de regeling wel hanteren
Wanneer je een hbo-studie wilt gaan volgen aan een andere hogeschool kan het zijn dat zij deze regeling wel hanteren. In dat geval word je niet automatisch toegelaten en wordt er mogelijk een toelatingstoets verplicht gesteld. 

Overweeg je studiekeuze goed

Wanneer je een opleiding wilt gaan volgen die onder de regeling 'Nadere toelatingseisen' valt, dan kan dat. Het is wel belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s wanneer je één van deze opleidingen kiest en goed na te denken of de opleiding echt iets voor je is. Ons advies is om je ruim van te voren extra goed op deze overstap te oriënteren door open dagen te bezoeken, met docenten en studenten van de hbo-studie in gesprek te gaan, deel te nemen aan proefstuderen en je zo goed mogelijk voor te bereiden op de vakken die voor jou mogelijk extra zwaar gaan worden. Jouw mentor of studieloopbaanbegeleider in het mbo kan een belangrijke adviserende rol vervullen. Op de pagina Succesvol studeren vind je meer informatie over hulp die wij kunnen bieden bij je studiekeuze en tijdens de opleiding zelf.