Wat is er anders in het hbo?

Wat is er anders op het hbo in vergelijking met het mbo? Op het mbo ben je bijvoorbeeld gewend projecten uit te voeren waarin het 'hoe' centraal staat, praktijkgericht dus. In het hbo wordt in een opdracht ook gevraagd naar het 'waarom', en ligt de nadruk meer op theorie. Afgebakende projecten tegenover complexe projecten.

Je moet leren analyseren en leren verklaren waarom dingen gebeuren. Een hbo-studie vraagt ook meer van je taalvaardigheid en zelfstandigheid. Een ander belangrijk verschil is de hoeveelheid lesstof die je moet beheersen en het hogere tempo waarin je deze lesstof eigen moet maken.

Grietje Gerritsen
Student Hoger Hotelonderwijs

Grietje volgt een verkort onderwijstraject aan de Hogere Hotelschool in Apeldoorn. In een speciaal uitstroomprofiel op het mbo heeft ze zich voorbereid op haar studie in het hbo.

"De manier van lesgeven op het hbo verschilt naar mijn idee erg in vergelijking met het mbo. Docenten op het hbo zijn veel theoretischer ingesteld. Op het mbo leer je meer in de praktijk. Ook word je als hbo-student vaak in het diepe gegooid. Wat betekent dat het belangrijk is dat je zelfstandig kunt werken. Daar waar je op het mbo nog wordt gestuurd, word je op het hbo letterlijk 'losgelaten'. Hiervoor heb je een hoop doorzettingsvermogen nodig."

Bianca Kamp
Alumnus opleiding Verpleegkunde

"Op het mbo word je opgeleid als ‘doener’ en op het hbo word je opgeleid als ‘denker’. De combinatie van deze twee competenties brengt in mijn ogen de ideale verpleegkundige voort. Ik heb deze studieroute gevolgd en werk nu op de afdeling psychiatrie (PAAZ) van het Medisch Spectrum Twente."

De doorstroom van het mbo naar het hbo verliep soepel bij Bianca. "Het motiveerde me enorm dat ik  tijdens de opleiding mijn eigen beroepsproducten mocht maken. Hierdoor had ik alle vrijheid in het uitwerken van opdrachten die mij, als verpleegkundige in opleiding, écht interesseerden. Deze vrijheid moet je wel aankunnen, want op het hbo ben je zelf verantwoordelijk voor het maken van opdrachten en het plannen van afspraken met studenten en docenten."
De begeleiding die ze van docenten kreeg aangeboden heeft ze als voldoende ervaren. In geval van vragen of andere zaken staan docenten altijd voor je klaar. "Wat ik mbo-studenten, die hun hbo-studie succesvol willen doorlopen, wil meegeven is; maak vooral gebruik van je positie als ‘doener’ en vul dat aan met wat je op het hbo als ‘denker’ meekrijgt."

 

Grietje Gerritsen
Bianca Kamp