Motiverende gespreksvoering

  • Code

    L.30795

  • Studiebelastingsuren

    140

  • Taal

    nl-NL

  • Kwartiel van uitvoering

    1

Binnen deze leereenheid leren studenten vanuit een oplossingsgerichte basishouding de basisvaardigheden van motiverende gespreksvoering toe te passen. Het is één van de methodische gesprekstechnieken die je leert gebruiken om het welzijn van een individu te bevorderen. Deze gesprekstechniek wordt geoefend in vaardigheidslessen. De benodigde achtergrondkennis wordt aangeboden in de hoorcolleges. Deze leereenheid is een verdieping op de gespreksvoering van leerjaar 1. 

Competenties

  • Kwalificatie 1: Actief openstellen en signaleren
  • Kwalificatie 2: Bevorderen van sociaal functioneren in en van de primaire leefomgeving

Leerdoelen

2CT6 (Voorbereiding van 3cc1) Je kunt in een gesimuleerde situatie laten zien dat je methodische gesprekvoering kunt toepassen.

2CC1 Je kunt verschillende methodische gesprekstechnieken (online) toepassen binnen de primaire leefomgeving.

2CC2 Je kunt je communicatiestijlen binnen de primaire leefomgeving (digitaal en face to face) aanpassen aan de fasen van de methodische cyclus.

2CC4 Je kunt je communicatie aanpassen aan de sociale en culturele aspecten van betrokkenen binnen de primaire leefomgeving.

2CC5 Je kunt signalen van verstoord welzijn bespreekbaar maken in de primaire leefomgeving van de client waarbij rekening wordt gehouden met biopsychosociale factoren (bij alle 3 toetsen).

2CK5 Je hebt kennis van methodische gesprekstechnieken t.b.v. het bevorderen van het welzijn van het individu van zijn/haar netwerken.

Werkvorm