Regeltechniek

  • Code

    L.27210

  • Studiebelastingsuren

    140

  • Taal

    nl-NL

  • Kwartiel van uitvoering

    2, 4

We bevinden ons in een tijd waar veel digitale middelen beschikbaar zijn en steeds meer worden toegepast. Denk aan een auto die vol met elektronica zit om bijvoorbeeld de snelheid (cruise controle), de stabiliteit (stability control), de binnentemperatuur (climate control), het remgedrag (anit-lock braking system) of de stoplichtsprint (launch control) te regelen. Behalve producten wordt de regeltechniek ook uitvoerig ingezet in de machinebouw waarbij te denken valt aan de machines van o.a. ASML. 

Deze module bouwt voor op de module Wiskundige Modelvorming waar je hebt geleerd het gedrag van deze praktische systemen te modelleren met behulp van wiskunde en MATLAB Simulink. In deze module leer hoe je deze modellen kunt regelen door diverse regelaars te ontwerpen en deze te toetsen aan de hand van gestelde eisen. Deze eisen kunnen zijn dat er een bepaalde nauwkeurigheid, stabiliteit of snelheid behaald moet worden afhankelijk van de applicatie. 

Competenties

  • LED competentie

Leerdoelen

De student is in staat … 

  1. om dynamisch gedrag van systeem te kunnen voorspellen met behulp van Bode diagrammen 

  2. om dynamisch gedrag van systeem te regelen door gebruik te maken van een P, I of D regelaar of PI/PD/PID regelaar 

  3. om de stabiliteit van de ontworpen regelaar te verbeteren 

  4. om het geregelde systeem te optimaliseren door de regelaar te tunen en zo gewenste nauwkeurigheden te realiseren (bijvoorbeeld feed forward) 

Werkvorm

Code Naam
WC Werkcollege
T.53968 Regeltechniek