Project Machineonderdelen

  • Code

    L.25378

  • Studiebelastingsuren

    140

  • Taal

    nl-NL

  • Kwartiel van uitvoering

    1, 3

Werktuigbouwkundige constructies kom je overal tegen. Denk bijvoorbeeld aan mobiele telefoons, ziekenhuizen, auto's, zonnepanelen en achtbanen. Als werktuigbouwkundige is het belangrijk dat je werktuigbouwkundige constructies kunt ontwerpen. Hiervoor is het noodzakelijk dat je de ontwerpregels toepast, uit normen of gegeven door een fabrikant, voor standaard machineonderdelen. Zoals bij lageringen en overbrengingen. Naast deze ontwerpregels zijn maakbaarheid, materiaalkeuze en het krachtenspel van de constructie belangrijke thema’s in je dagelijkse beroepspraktijk en in deze module. 

Beoogd(e) beroepsproduct(en) en/of afronding van de module 

Competenties

  • LED competentie

Leerdoelen

  1. Een eenvoudig ontwerp te maken, d.w.z. je bent in staat om vanuit een gegeven concept een voorlopige constructie, samengesteld uit werktuigonderdelen, weer te geven op technische tekeningen. (n.b. de toegepaste onderdelen en de samenstelling ervan voldoen aan de eisen van de gebruiker en worden verantwoord t.a.v. statische en dynamische belasting, optredende en toelaatbare spanningen, vermoeiing, spanningsconcentraties, veiligheidsfactoren, materialen, fabricage/productie en monteerbaarheid). 

  2. Ontwerp- en controleberekeningen uit te voeren aan draag- en transmissieassen 

  3. Berekeningen uit te voeren aan tandwieloverbrengingen 

  4. Toepassen van lageringen i.c.m. passingen.  

  5. Eenvoudige 3D-modellen en 2D samenstellings- en detailtekeningen te maken met behulp van Solid Works, waarin de werking, maakbaarheid en benodigde productiegegevens van een constructie zijn weergegeven.  

  6. Eindige elementenberekeningen uitvoeren aan 3D-modellen m.b.v. Simulation. 

Werkvorm

Code Naam
WC Werkcollege
T.53648 Project Machineonderdelen