Professionele opvatting

  • Code

    L.29585

  • Studiebelastingsuren

    111

  • Taal

    nl-NL

  • Kwartiel van uitvoering

    1, 2

Dit vak sluit aan op de Maatschappelijke Opdracht uit leerjaar 1. In de lessen leer je een professioneel standpunt in te nemen op de uitvoering van de maatschappelijke opdracht. Je leert hoe je gebruik maakt van de beroepscode, global definition, global agenda en mensenrechten in jouw argumentatie. In de lessen oefen je met argumenteren, discussiëren en logisch redeneren, zowel mondeling als schriftelijk. Je gaat aan de slag met een maatschappelijk vraagstuk gekoppeld aan je praktijkleren.

Jouw schriftelijk gevormde professionele opvatting (deeltoets 1: opiniestuk) gebruik je vervolgens om te komen tot aanbevelingen in de praktijk hoe je in actie wilt komen. Je aanbevelingen scherp je aan met behulp van gesprekken in de praktijk en zet je om tot een plan van aanpak. De aanbeveling en plan van aanpak op jouw praktijkleerplek presenteer je (deeltoets 2: aanbeveling). In semester 2 voer je jouw actie uit binnen het praktijkleren.

Competenties

  • Kwalificatie 1: Actief openstellen en signaleren
  • Kwalificatie 8: Leren en ontwikkelen
  • Kwalificatie 10: Kritisch en ethisch reflecteren

Leerdoelen

10CC3 Je bent in staat om te communiceren over de veelheid van (sociale) factoren die bij sociale vraagstukken in het geding zijn.

1BL2 Je bent je bewust van de rol die je hebt in het beïnvloeden van het welzijn van individuen vanuit de opdracht van het sociaal werk.

1BL3 Je bent je bewust dat je een kijk hebt op sociale vraagstukken vanuit de opdracht van het sociaal werk.

1BC2 Je bent in staat om te communiceren over kernwaarden m.b.t. tot sociale vraagstukken.(thema: profilering SW)

8BT4 Je kunt aangeven hoe jij denkt een bijdrage te kunnen leveren aan het beroep sociaal werk.

10BK4 Je hebt kennis van de positionering van het sociaal werk.

1CK5 Je hebt kennis van de achtergronden en beweegredenen van de internationale definitie social work, mensenrechten en de global agenda.

1CK7 Je hebt kennis van de samenhang tussen de geschiedenis van het sociaal werk en dominante politieke opvattingen en achterliggende mensbeelden.

1CO2 Je bent in staat om de samenhang tussen de geschiedenis van het sociaal werk, dominante politieke opvattingen en achterliggende mensbeelden te onderbouwen.

1CL3 Je bent je bewust van je politieke opvattingen m.b.t Social Work en je kijk op verschillende mensbeelden met betrekking tot sociale vraagstukken.

1CC2 Je bent in staat om te communiceren over jouw kernwaarden m.b.t. tot sociale vraagstukken.

7CK1 Je hebt kennis van lokale en nationale democratie en wereldburgerschap.

9CO2 Je bent in staat om basis van een analyse van een gestructureerd praktijkvraagstuk je eigen een oordeel te geven en deze te onderbouwen en verantwoorden.

7CK8 Je hebt kennis van de invloed van (internationale) sociale discoursen op het sociaal werk en sociaal beleid.

7CL2 Je bent je bewust van je eigen kijk op politieke ideologieën en hoe deze jouw rol als sociaal werker beïnvloeden.

8CO1 Je kunt ontwikkelingen in het beroep die van invloed zijn op jouw professioneel handelen signaleren en analyseren.

9CK1 Je hebt kennis van vindplaatsen van wetenschappelijke kennis, belangrijke onderzoeksbureaus voor Sociaal werk en vakliteratuur.

9CK2 Je hebt kennis van zoekstrategieën en inzicht in het toepassen van verschillende zoekstrategieën.

9CK3 Je hebt kennis van de kwaliteitsaspecten en ethische aspecten die meegenomen dienen te worden in onderzoek.

9CK4 Je hebt kennis en inzicht in verschillende relevante methoden en onderzoeksinstrumenten binnen praktijkgericht onderzoek.

9CT4 Je bent in staat om onder begeleiding de kwaliteits- aspecten en ethische aspecten vanbasis onderzoek meenemen en beargumenteren aan de hand van voorgestructureerde kwaliteitscriteria.

9CO3 Je gaat bij het analyseren en beoordelen van praktijkgerelateerd onderzoek bewust om met de bias in gebruikte literatuur.

9CO6 Je kunt een bias herkennen en benoemen binnen praktijkgericht onderzoek.

9CL2 Je bent je bewust bias in relatie tot praktijkgericht onderzoek en het gebruik van bestaande literatuur en onderzoeken.

9CL3 Je bent je ervan bewust dat ethiek een grote rol speelt binnen praktijkgericht onderzoek.

9CL4 Je bent je ervan bewust welke invloed oordeelsvorming heeft op praktijkgericht onderzoek.

9CL1 Je bent je bewust van de ontwikkeling van je onderzoekende houding en hoe je deze gebruikt en inzet om praktijkvraagstukken van meerdere kanten te belichten en op waarde te schatten.

10CK4 Je hebt kennis en inzicht in de (inter)nationale beroepscode. 

10CK5 Je hebt kennis van de veelheid van (sociale) factoren op micro-, meso- en macroniveau die bij vraagstukken in het geding zijn.

Werkvorm