Professionele ontwikkeling

  • Code

    L.29587

  • Studiebelastingsuren

    567

  • Taal

    nl-NL

  • Kwartiel van uitvoering

    1, 2, 3, 4

In het eerste jaar heb je al kennis gemaakt met het werkveld. Tijdens het tweede jaar in de opleiding is het de bedoeling dat je de nieuwe ervaringen die je in werkveld opdoet koppelt aan je professionele ontwikkeling.

We maken voor het tot stand komen van deze koppeling gebruik van een werkboek. Door de opdrachten op je stage uit te voeren en te bespreken in de bijeenkomsten Professionele ontwikkeling, word je je bewust van je rol als professional en krijg je expliciet zicht op jouw groei.

Deze groei wordt aan de hand van het werkboek aan het einde van het jaar getoetst in een individueel assessment.  Deze lessen gaan niet alleen om jouw professionele groei maar ook je eigen leerproces en persoonlijke ontwikkeling. Omdat dit niet los van elkaar gezien kan worden zijn de thuisgroepen geïntegreerd in deze leereenheid.

Competenties

  • Kwalificatie 1: Actief openstellen en signaleren
  • Kwalificatie 3: Bevorderen van sociaal functioneren van mensen in hun netwerken
  • Kwalificatie 4: Bevorderen van sociaal functioneren in en van gemeenschappen
  • Kwalificatie 6: Samenwerken
  • Kwalificatie 7: Actief en ondernemend werken
  • Kwalificatie 8: Leren en ontwikkelen
  • Kwalificatie 9: Onderzoeken en innoveren
  • Kwalificatie 10: Kritisch en ethisch reflecteren

Leerdoelen

6CK2 Je hebt kennis van en inzicht in  de rol van een sociaal werker in een interdisciplinair samenwerkingsverband.

6CL1 Je bent je bewust van je eigen kwaliteiten en valkuilen in het interdisciplinaire samenwerkingsproces.

6CL2 Je kunt op basis van je rolbewustzijn m.b.t  samenwerking, leerdoelen opstellen en nastreven die bijdragen aan de bevordering van het interdisciplinaire samenwerkingsproces.

1CL1 Je bent je bewust van je culturele identiteit en hoe die van invloed is op je methodisch handelen binnen het Social Work.

1CL2 Je bent je ervan bewust dat jouw kijk op ondersteunende theorieën van invloed is op je methodisch handelen en de keuzes die je daarin maakt.

3CL2 Je bent je bewust van je eigen rol als sociaal werker in het bevorderen van het sociaal functioneren binnen netwerken.

4CL2 Je bent je bewust van je eigen rol als sociaal werker in het bevorderen van het sociaal functioneren van gemeenschappen.

8CT1 Je bent door te reflecteren op je eigen handelen in staat om te ervaren op welke manier je om kan gaan met uitdagingen en talenten en kunt dit benoemen.

8CT3 Je bent in staat reflectie in te zetten ter bevordering van je bewustwording van de rol die je inneemt als sociaal werker en dit bewustwordingsproces te beschrijven.

8CT4 Je bent in staat om te benoemen en beschrijven hoe je hebt gewerkt aan je eigen professioneel handelen en op basis hiervan te komen tot leerdoelen die helpen om je verder te professionaliseren als sociaal werker.

8CO2 Je kunt middels een reflectie beschrijven hoe ontwikkelingen in het beroep invloed kunnen zijn op je eigen professioneel handelen.

8CO3 Je bent in staat om aan te geven welke reflectiemethode het beste bij jou past en dit te beargumenteren.

8CC2 Je bent in staat om over je ontwikkelingsproces m.b.t. je professioneel handelen te communiceren met anderen en je hierin kwetsbaar en leerzaam op te stellen.

8CK2 Je hebt kennis van de toepassing van verschillende methoden om te reflecteren op je professioneel handelen.

8CK3 Je hebt kennis en inzicht in de begrippen veerkracht en kwaliteit van leven en wat deze inhouden voor je werk als sociaal werker.

8CK4 Je hebt kennis van zelfsturing, zelfregulering en zelfmanagement.

8CK5 Je hebt kennis van het begrip een leven lang leren.

8CK6 Je hebt kennis van verschillende leerarrangementen (o.a. intervisie supervisie, coaching)  en hoe deze kunnen bijdragen aan de blijvende ontwikkeling van professionaliteit binnen het sociaal werk.

8CT2 Je bent in staat om voor jouw geschikte reflectiemethoden te kiezen en deze te benoemen.

8CT5 Je bent in staat om aan te geven hoe jij vorm geeft aan de begrippen veerkracht en kwaliteit van leven binnen jouw professioneel handelen.

8CL1 Je bent je bewust van de rol die je als sociaal werker wilt innemen en wat je hiervoor nog moet leren.

8CL2 Je bent je bewust van je eigen onzekerheden en leerpunten en de mate waarin je open staat om hierin te leren.

8CL3 Je bent je bewust van je talenten en hoe je deze in kunt zetten.

8CL4 Je bent je ervan bewust hoe je rol als sociaal werker je energiebalans beïnvloedt en bent in staat om op basis van dit bewustzijn keuzes te maken om zo adequaat zorg te dragen voor je energiebalans.

8CC1 Je kiest een passend communicatiemiddel om over je eigen handelen en professionele ontwikkeling te communiceren met diverse belanghebbenden.  

10CC5 Je bent je bewust van je eigen kwaliteiten en valkuilen in diversiteitsbewuste communicatie.

10CK6 Je hebt kennis van kritisch reflecteren.

Werkvorm